Εξήντα ποιήματα περιλαμβάνει η ποιητική συλλογή του Χρήστου Παναγιωτόπουλου με τον τίτλο «Αποτύπωμα» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη. Και είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του έμπειρου δημοσιογράφου που είναι περισσότερο γνωστός με την κύρια επαγγελματική του ιδιότητα, ως διευθυντή Ειδήσεων του Mega Channel. Και αν όλο αυτό εκπλήσσει, η σκέψη ότι από την τηλεόραση λείπει η ποίηση ίσως δίνει την απάντηση…

«Είναι πολύ προσωπική η ποίησή μου. Υπάρχω σε κάθε συλλαβή»
λέει, καθώς όσο θυμάται τον εαυτό του διαβάζει, γράφει και μετράει τ’ άστρα… κι ας σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο, κι ας τον κέρδισε η δημοσιογραφία.
Γραμμένα μέσα στους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες, τα ποιήματα του Χρήστου Παναγιωτόπουλου δεν κρύβουν, από τους τίτλους τους ακόμη, το έντονο βιωματικό τους στοιχείο. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η εξορία των γονιών, οι διαλυμένες οικογένειες, οι γυναίκες και οι έρωτες, τα παιδιά του, οι απώλειες, οι ματαιώσεις, σκέψεις και σχέσεις, πολιτικοί προβληματισμοί, αναζητήσεις… Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα πιο προσωπικά, όπως «Τρίτου Ορειβατικού 13» (με τίτλο τη διεύθυνση του σπιτιού στη γενέτειρα Πάτρα), «Αλκης και Αλέξανδρος» (τα ονόματα των δύο γιων του), «Ξεπεσμένοι εραστές» (για τους μεγάλους του έρωτες)…

«Είναι αλήθεια ότι σκεφτόμουν από την εφηβεία να γράψω, αλλά δεν το είχα αποτολμήσει. Ηρθε φαίνεται η ώρα. Το πρώτο δύσκολο βήμα για μένα ήταν να γράψω. Το δεύτερο να τα θέσω σε δημόσια κρίση και το τρίτο να βρουν συνομιλητές… Αν δεν τα είχα εμπιστευτεί στον Θάνο Μικρούτσικο και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και δεν είχα ακούσει τόσο σημαντικά λόγια από το στόμα τους, δεν θα προχωρούσα».
Τι ήταν όμως αυτό που τον έκανε τελικά να αρχίσει να γράφει; «Νομίζω ότι ήρθε ως αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών. Κάποια κεφάλαια στη ζωή μου έκλεισαν και τότε ένιωσα την ανάγκη να «βάλω λέξεις στο συναίσθημα»». Και πώς τώρα όλα αυτά συνδυάζονται με το επαγγελματικό του προφίλ; Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στην αγάπη για τα βιβλία και την τέχνη που τον ακολουθεί από τα παιδικά του χρόνια, τότε που πήγαινε στη δανειστική βιβλιοθήκη του Αστυνομικού Τμήματος στην Πάτρα, για να δανείζεται βιβλία. Αλλωστε η δημοσιογραφία και η λογοτεχνία είναι συγγενείς –είτε εξ αίματος είτε εξ αγχιστείας.
Από τα ποιήματα που περιλαμβάνει το «Αποτύπωμα», ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει ήδη μελοποιήσει 13, τα οποία και θα κυκλοφορήσουν το 2014. Ερμηνεύουν η Ελένη Βιτάλη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Χρήστος Θηβαίος, η Φωτεινή Δάρρα και, ένα ζεϊμπέκικο, ο Γιώργος Μαργαρίτης. Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει τη «Σφίγγα» και το «Αντάρτικο πουλί».

Η ποιητική συλλογή «Αποτύπωμα» θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα 9/12 στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (12.30 το μεσημέρι). Θα μιλήσουν ο Μάνος Ελευθερίου, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ελενα Ακρίτα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Θα συντονίσει ο Παύλος Τσίμας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ