Νέο επεισόδιο στη διαμάχη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον πρύτανη κ. Θεοδόση Πελεγρίνη άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης.
Σε ανακοίνωσή του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγητής Δημήτρης Μπερτσιμάς, επιτίθεται στον κ. Πελεγρίνη αφενός για τη στάση του απέναντι στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού αλλά και για τη στάση απέναντι στο Συμβούλιο, κυρίως όμως για τη διαχείριση των οικονομικών του ιδρύματος.
Αρχικά, υπενθυμίζεται ότι είχε ζητήσει από τον πρύτανη «να μην προβαίνει σε απλές προσχηματικές διαπιστώσεις περί αντικειμενικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου» και συμπληρώνει ότι το Συμβούλιο «δεν ζήτησε ποτέ από τον Πρύτανη να καλέσει την αστυνομία για να αποκαταστήσει την ακαδημαϊκή λειτουργία του ΕΚΠΑ, κάτι που αποτελεί δική του αρμοδιότητα και της Συγκλήτου».
Το προσωπικό ασφαλείας
Του καταλογίζεται επίσης ως λάθος το ότι δεν απαίτησε προσωπικό ασφαλείας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι απεργοί διέθεταν συνολικά 11 άτομα -εκ των οποίων 4 για τη μισθοδοσία- για όλο το Πανεπιστήμιο και το πλήθος των κτηρίων του ΕΚΠΑ» και υποστηρίζεται ότι θα έπρεπε «να ελέγξει διοικητικά όσους δεν ανταποκρίνονται στο ανωτέρω καθήκον και να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, που επί σειρά ετών χρησιμοποιεί το Πανεπιστήμιο, τη φύλαξη των κτηρίων».
Ακολούθως ο κ. Πελεγρίνης κατηγορείται ότι «πρωταγωνίστησε σε ανεύθυνες ενέργειες που είχαν πολύ σοβαρό κόστος τόσο για τους φοιτητές όσο και για το διδακτικό προσωπικό και έβλαψαν το έργο και το κύρος του ΕΚΠΑ».
Και συνεχίζεται με δηκτικό τρόπο στην ανακοίνωση: «Αποκορύφωμα της ανεύθυνης στάσης του ήταν η εγκατάλειψη του Ιδρύματος εν μέσω διαπραγματεύσεων και της σοβαρότερης κρίσης στην ιστορία του, όπως ο ίδιος κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει, για να παίξει θέατρο στο Παρίσι, τον Ιουλιανό τον Παραβάτη, παραβαίνοντας το ύψιστο των καθηκόντων του, εκείνο του Πρύτανη του αρχαιότερου και εμβληματικότερου Πανεπιστημίου της Ελλάδας».
Τα οικονομικά
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται γιατί το ΣΥμβούλιο δεν ενέκρινε τον ισολογισμό του 2012 και ζήτησε «ομόφωνα να γίνει άμεσα έλεγχος από ορκωτούς λογιστές τόσο στον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και στην εν γένει διαχείριση της Περιουσίας του Ιδρύματος καθώς και τον Ειδικό Λογαριασμό».
Αναφέρεται στο ότι «έχασε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΠΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ. Από τις ζημίες αυτές, €6.704.588,07 μόνον προέρχονται από την «αναγκαστική» διαχείριση της ΤτΕ κατά το PSI και οι υπόλοιπες από διαχείριση του χαρτοφυλακίου από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου των οποίων προΐσταται».

Για το θέμα αυτό ο κ. Πελεγρίνης έχει ήδη υποβάλει αγωγή εναντίον των μελών του Συμβουλίου.
Για την κινητικότητα
Και στον χαρακτηρισμό «πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο» απαντά το Συμβούλιο και καλεί το υπουργείο Παιδείας «να αποκαταστήσει άμεσα τον κατάλογο των υπό διάθεση υπαλλήλων, μετά από σχολαστικό έλεγχο των υπηρεσιακών φακέλων τους» και «να διασφαλίσει την κινητικότητα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά την ορθή αναμοριοδότησή τους».
Η ανακοίνωση καταλήγει με το Συμβούλιο του Καποδιστριακού να διαβεβαιώνει «όλα τα μέλη του ΕΚΠΑ ότι με όσες δυνάμεις διαθέτει δεν θα επιτρέψει σε ομάδες και φέουδα να νέμονται τον ιστορικό αυτό θεσμό και να κρατούν καθηλωμένες τις ζωντανές δυνάμεις της ακαδημαϊκής κοινότητας».