Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκάλεσαν και την Τετάρτη οι ισχυροί άνεμοι να έπνεαν στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο φτάνοντας ακόμη και τα 9 μποφόρ με αποτέλεσμα να υπάρχει απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο και αρκετές πορθμειακές γραμμές.

Ωστόσο κανονικά αναμένεται να εκτελεστούν τα απογευματινά δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά προς Κυκλάδες και Κρήτη καθώς, σύμφωνα με τη πρόγνωση του καιρού, θα εξασθενήσουν οι άνεμοι στα πελάγη.

Στη Ραφήνα ισχύει το απαγορευτικό απόπλου, αν και δεν υπάρχουν άλλα δρομολόγια για σήμερα.

Στο Λαύριο υπάρχει προγραμματισμένο δρομολόγιο για τις 20.00 το οποίο αναμένεται και αυτό να εκτελεστεί κανονικά.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο μέχρι την Αίγινα.

Εχουν ανοίξει τα πορθμεία – Αποκαθίσταται η κυκλοφορία

Επίσης έχουν ανοίξει οι πορθμειακές γραμμές Ρίο – Αντίρριο, Βόλος- Σποράδες, Καβάλα- Πρίνος και Θάσος- Κεραμωτή, ενώ στη γραμμή Αγ. Μαρίνα- Νέα Στύρα αναμένεται να γίνει κανονικά το δρομολόγιο των 17.30.

Το Λιμενικό συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Επιπλέον από τις 14.00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο δρόμο από τους πρόποδες της Πάρνηθας (τελεφερικ) προς το καζίνο.

Στη Θεσσαλονίκη ομαλά λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν (Βόρας) από τον Άγιο Αθανάσιο (9ο χλμ.)· κανονικά γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια.

Στους -4 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την πόλη της Φλώρινας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας- Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου.

Λόγω του παγετού αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται για τους οδηγούς που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς- Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Καστοριάς- Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), όπως επίσης στους επαρχιακούς δρόμους που οδηγούν από τα Γρεβενά προς το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, τη Σαμαρίνα και το Περιβόλι.

Σύμφωνα με πρωινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν την Άρνισσα με το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και τον παραδοσιακό οικισμό Άγιο Αθανάσιο, όπως και στον επαρχιακό δρόμο Βέροιας-Σελίου.

Στην Πάτρα προβλήματα προκάλεσαν τα πρώτα χιόνια στην κυκλοφορία των οχημάτων σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου της Αχαΐας.

Ειδικότερα, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων- Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων- Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων- Αιγίου μέσω Φτέρης, Κλειτορίας- Καλαβρύτων μέσω Λούσων, Κλειτορίας- Καλαβρύτων μέσω Πριόλιθου, καθώς και από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο.

Πάντως, από νωρίς το πρωί εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους.

Στο μεταξύ, νωρίτερα το πρωί, διακόπηκαν για λίγη ώρα τα δρομολόγια του Οδοντωτού από το Διακοπτό προς Καλάβρυτα, λόγω πτώσης δέντρων στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος της Κερπινής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες από τα Καλάβρυτα, οι οποίοι απομάκρυναν τα δέντρα και αποκατέστησαν τη λειτουργία της γραμμής.

Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, όπου η κίνηση των οχημάτων γινόταν από αργά τη νύχτα με αλυσίδες.

Επίσης, αποκαταστάθηκε και διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία προς τα χωριά Κοσμάς, Καστάνιτσα, Άγιος Πέτρος και Άνω Δολιανά, στην Αρκαδία.

Στο μεταξύ, στο Άργος – που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – οι πολίτες και οι αγρότες μετρούν τις ζημιές που υπέστησαν από τη μεγάλη πλημμύρα, που μετέτρεψε σε λίμνη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Σε εξέλιξη είναι το έργο της καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών, από τέσσερις επιτροπές. Όπως επισημαίνεται από τον δήμο Άργους, τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια θα πιστοποιήσουν ποιες ακριβώς περιοχές είναι πληγείσες και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πολίτες.

Στα Χανιά η περιοχή Κισσάμου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με σκοπό την αποτίμηση και την καταγραφή των ζημιών. Στην περιοχή βρίσκεται και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές που έχει υποστεί το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Επίσης, σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Κισσάμου ο αντιπεριφερειάρχης θα αποστείλει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, για αποζημίωση των κατοίκων της περιοχής των οποίων οι οικοσκευές έχουν υποστεί ζημιές.

Σε όλο τον δήμο Κισσάμου παραμένουν σήμερα κλειστά τα σχολεία και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί ενώ σταδιακά αποκαθίσταται και η κυκλοφορία σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου όπου υπήρχαν προβλήματα.