Τα μυστικά της οργάνωσης «Επαναστατική Ταξιαρχία» που έδρασε το 2006, σε διάστημα κατά το οποίο είχε προχωρήσει σε 12 επιθέσεις, κυρίως εμπρηστικές, επιχειρεί να ανιχνεύσει ξανά η ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθειά της να διαλευκάνει την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο πριν από έναν μήνα. Οι αστυνομικοί στέκονται στη συγκεκριμένη οργάνωση όχι μόνο λόγω συσχετισμού υπόπτων αλλά κυρίως για τον τρόπο αποστολής και το περιεχόμενο της μοναδικής προκήρυξης που έστειλε.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματικός, «το κείμενο στάλθηκε με τον ίδιο τρόπο με την προκήρυξη των «Μαχόμενων Λαϊκών Επαναστατικών Δυνάμεων» για την επίθεση στη Χρυσή Αυγή. Επιπλέον στο κείμενο της «Επαναστατικής Ταξιαρχίας» παρατηρούμε την ίδια… χαώδη απόσταση μεταξύ του συγγραφέα και της εκτελεστικής ομάδας που παρατηρείται και στο κείμενο για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής». Στο κείμενο της «Ταξιαρχίας» επιπλέον δεν υπήρχε πάλι προαναγγελία για νέα κτυπήματα της οργάνωσης, όπως συνέβη και στην προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για το Νέο Ηράκλειο.
Πρώτη επίθεση στις 21 Απριλίου


Η «Επαναστατική Ταξιαρχία» ξεκίνησε τη δράση της στις 21 Απριλίου 2006, την επέτειο δηλαδή του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών το 1967, με μια εμπρηστική επίθεση στη ΔΟΥ Περιστερίου. Ακολούθησαν στις 30 Απριλίου του ίδιου χρόνου το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, όπου ο εμπρηστικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σακ-βουαγιάζ στο πίσω τμήμα ενός βαν της Αστυνομίας, και στις 21 Μαΐου τα στρατολογικά γραφεία στο Ρουφ. Μάλιστα στο ίδιο σημείο όπου είχε τοποθετηθεί η βόμβα στο Ρουφ είχαν πραγματοποιήσει επίθεση αργότερα και οι «Πυρήνες».
Στις 10 Ιουνίου 2006 υπήρξε κτύπημα, πάλι με εμπρηστικούς μηχανισμούς, μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης σκοπιάς στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Η εμπρηστική αυτή επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά την πρώτη απόδραση των ποινικών Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο. Περίπου στο ίδιο σημείο είχε πάλι τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Η «Επαναστατική Ταξιαρχία» συνέχισε τη δράση της στα τέλη Αυγούστου 2006 με επιθέσεις σε κλειστό εργοστάσιο ρούχων στο Ιλιον και στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου. Η τελευταία ήταν… εκκωφαντική, με ιδιαίτερα ισχυρό εμπρηστικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε σακ-βουαγιάζ το οποίο προγραμματίστηκε να εκραγεί σε ώρα αιχμής στο λιμάνι του Πειραιά. Τελικά όμως εντοπίστηκε από περαστικούς και απενεργοποιήθηκε. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε για την οργάνωση «Επαναστατική Ταξιαρχία» υποστήριξε ότι η επίθεση στο λιμάνι έγινε για τον θάνατο ναυτικού στο πλοίο «Ρομίλντα».
Συμβολισμοί


Ωστόσο οι αστυνομικοί στέκονται ιδιαίτερα στην προκήρυξη που έστειλε η οργάνωση μετά την επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιούνιο του 2006. Η προκήρυξη, η οποία έφερε τυπωμένο αστέρι όμοιο με αυτό της 17Ν αλλά και των «Μαχόμενων Λαϊκών Επαναστατικών Δυνάμεων», όπως και άλλων οργανώσεων, είχε αφεθεί στον τάφο του Αλέκου Παναγούλη στο Α’ Νεκροταφείο· κίνηση αντίστοιχη της οργάνωσης που πέτυχε δολοφονικό χτύπημα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής (είχε αφήσει το κείμενο σε στικάκι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής).
Και ενώ οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν την εντύπωση ότι η «Επαναστατική Ταξιαρχία» ήταν μια οργάνωση νεαρών αντιεξουσιαστών με μηδενιστικές αντιλήψεις, που προχωρεί σε εμπρηστικές επιθέσεις μεσαίας επιχειρησιακής εμβέλειας, το κείμενο της προκήρυξης τους εξέπληξε, αφού υπάρχουν λέξεις και φράσεις όπως «ωσαύτως […] είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών» ή «ατέρμονος ετεροκαθορισμός των παραγωγικών δυνάμεων» που παρέπεμπαν σε άνθρωπο μεγάλης ηλικίας.
Στο κείμενο υπήρχε αναφορά για τη δράση της βάσης της Σούδας, για το ζήτημα της απαγωγής των πακιστανών μεταναστών, για τις υποκλοπές συνδιαλέξεων κ.ά. Στο κείμενο όμως περιλαμβάνεται και το επίσης ιδιότυπο συμπέρασμα για ομάδες «αντάρτικου πόλης», ότι «τα κοινωνικά ιδανικά του κομμουνισμού είναι ο μόνος δρόμος για την πραγματοποίηση των σκοπών και των ελπίδων όλων των εργαζομένων».
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «υποψιαζόμαστε ότι ο οργανωτής αυτής της ομάδας επαναστατικής βίας είναι μεγάλης ηλικίας, ο οποίος βρέθηκε σε αστυνομικό κλοιό στην έρευνα που ακολούθησε για την επίθεση στο λιμάνι του Πειραιά. Εχουμε τις ενδείξεις ότι ο άνθρωπος αυτός ίσως ήταν μέντορας πολλών νεαρών αντιεξουσιαστών, οι οποίοι στη συνέχεια μπορεί να έδρασαν σε ένοπλα σχήματα, όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας», η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» κ.ά. Και αυτό για εμάς μπορεί να σημαίνει πολλά…».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 3 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus