Χαρακτήρα χιονοστιβάδας παίρνει η οξύτατη αντιπαράθεση υπουργείου Παιδείας – διοικητικών υπαλλήλων μετά και την παραπομπή τη Δευτέρα στο πειθαρχικό συμβούλιο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη.

Για πρώτη φορά υπόθεση «υπουργού εναντίον πρύτανη» θα εισαχθεί στα… πινάκια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και το πενταμελές αρμόδιο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο θα κληθεί να ελέγξει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Κατηγορία η οποία, όπως έλεγαν νομικοί που μίλησαν στο «Βήμα», δεν μπορεί να στηριχθεί εύκολα νομικά, ενώ σίγουρα η υπόθεση αυτή που απαιτεί ειδική προ-διαδικασία δεν μπορεί να συζητηθεί σύντομα.

Μάλιστα ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι είναι πιθανόν η υπόθεση αυτή να μην τελεσιδικήσει προτού περάσει χρόνος, περίοδος όμως κατά την οποία ο κ. Πελεγρίνης θα έχει ολοκληρώσει τη θητεία του.

Η παραπομπή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεύτηκε από αίτημα του υπουργού Παιδείας προς τη Σύγκλητο του Καποδιστριακού για το αν ο κ. Πελεγρίνης πρέπει να τεθεί σε αργία ή όχι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε βάρος του. Τη Σύγκλητο όμως θα πρέπει να συγκαλέσει για τον λόγο αυτό ο ίδιος ο κ. Πελεγρίνης, καθώς τα μέλη της έχουν θέσει στη διάθεσή του τις παραιτήσεις τους…

«Αυτές οι συγκρούσεις λύνονται μόνο με νικητή και ηττημένο και εδώ φτάσαμε στο σημείο που δεν μπορεί να βρεθεί πλέον μέση οδός, αλλά πρέπει κάποιος να χάσει και κάποιος να κερδίσει» έλεγε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» πανεπιστημιακός με εμπειρία ετών στο αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας.

Την αποπομπή Αρβανιτόπουλου από την κυβέρνηση ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι του οποίου ανέφεραν ότι για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φταίει μόνο ο υπουργός Παιδείας, ενώ τον κατηγόρησαν για «επίδειξη αυταρχισμού και αφερεγγυότητας».

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι «η εσπευσμένη παροχή προστασίας στον κ. Πελεγρίνη από τον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει και τους υποβολείς και τους πρωταγωνιστές αυτής της θλιβερής παράστασης, που αντί για θεατές έχει θύματα: τους φοιτητές και τις οικογένειές τους».

Συνάντηση πρυτάνεων – Αρβανιτόπουλου

Χωρίς… ειδήσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τα μέλη του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου Πρυτάνεων. Το ραντεβού κλείστηκε όταν τη Δευτέρα οι άλλοι πρυτάνεις των πανεπιστημίων αντιδρώντας, όπως είναι φυσικό, ακαριαία επιδίωξαν συνάντηση με τον υπουργό για να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο υπουργός άκουσε τους πρυτάνεις και το αίτημα για ανάκληση της παραπομπής του κ. Πελεγρίνη, αλλά, όπως έγινε σαφές, δεν προτίθεται να το κάνει, οπότε και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους οι πρυτάνεις αποχώρησαν από το γραφείο του.

«Ζητήσαμε από τον υπουργό την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μυλόπουλος μετά την συνάντηση των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας.

«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η καταλαγή και από τις δύο πλευρές και η ομαλοποίηση της κατάστασης στο ΕΚΠΑ, προκειμένου να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία. Ο υπουργός μάς άκουσε με προσοχή» κατέληξε.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του συντονιστικού τους οργάνου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Μυλόπουλος: Ζητήσαμε από τον υπουργό την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ

«Φοβάμαι ότι η απόφαση αυτή του υπουργού (σ.σ. για την παραπομπή του κ. Πελεγρίνη), εκτός του ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα, επιδεινώνει το κλίμα και αναζωπυρώνει την ένταση» δήλωνε σχετικά τη Δευτέρα ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μυλόπουλος. «Η πειθαρχική δίωξη πρέπει να αποσυρθεί, να υπάρξει καταλλαγή και να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση μέσα από τον διάλογο» πρόσθεσε.

Πάντως, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεδριάσουν για να λάβουν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή αύριο, Τετάρτη. Την ίδια ημέρα έχουν προγραμματίσει να συνεδριάσουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η σύνθεση του Πειθαρχικού

Στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα κληθεί να εκδικάσει την υπόθεση συμμετέχουν τρεις ανώτατοι δικαστικοί, ένας από κάθε ένα των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο), ένας εν ενεργεία πρύτανης (στη θέση αυτή βρίσκεται ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έγκριτος νομικός κ. Κώστας Ρέμελης) και ένας πανεπιστημιακός από το πανεπιστήμιο της εγκαλούμενου, συνήθως ένας αντιπρύτανής του (στην περίπτωση αυτή επίσημα δεν υπάρχει γιατί δεν έχουν ορισθεί οι αντιπρυτάνεις του κ. Πελεγρίνη ύστερα από σχετική διαφωνία του με τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος).

Από την πλευρά τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την επιδιωκόμενη για την κυβέρνηση, ενώ προσανατολίζονται πλέον ξεκάθαρα σε συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με επικοινωνιακές «επιθέσεις» κατά του υπουργού Παιδείας τις επόμενες ημέρες.

Το εξάμηνο χάνεται

Οι καθηγητές και οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αθηνών συμφωνούσαν αργά τη Δευτέρα σε ένα συμπέρασμα: Το πανεπιστημιακό εξάμηνο θεωρείται απίθανο να μη χαθεί τελικά, εκτός αν δεν σταματήσουν καθόλου τα μαθήματα στο Καποδιστριακό καθ’ όλη τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Αυτή τη λύση όμως πολλοί τη θεωρούν απαράδεκτο «ξεχείλωμα» της ακαδημαϊκής διαδικασίας που δίνει πλέον μόνο εικόνα παρακμής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Να ανοίξει το Πολυτεχνείο

Από την πλευρά του Πολυτεχνείου εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Πρυτανεία και οι κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματος ομοφώνως, με μία αποχή, δηλώνουν ότι επεξεργάζονται πρόταση Οργανισμού, την οποία η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα διαμορφώσει το ταχύτερο δυνατόν ώστε να διασφαλίζει θεσμικά το Διοικητικό Προσωπικό, τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του Ιδρύματος, καθώς και τη δυνατότητα του Ιδρύματος να λειτουργήσει με τη φυσιογνωμία που κατέκτησε όλα αυτά τα χρόνια.

»Η αποστολή του Πολυτεχνείου συνοψίζεται στην κατ’ εξοχήν παροχή του εκπαιδευτικού του έργου, που σήμερα διακυβεύεται. Με βάση αυτή τη δέσμευση και συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας, καλούμε την πολυτεχνειακή κοινότητα να συμβάλει άμεσα στο άνοιγμα και στη λειτουργία του Πολυτεχνείου».