Ο… εφιάλτης συνεχίζεται στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας και το εξάμηνο πρέπει να θεωρείται χαμένο, εάν βέβαια δεν γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση για την παράτασή του. Ύστερα από τρεις μήνες κινητοποιήσεων, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ την πρόταση για νέα 48ωρη την Τετάρτη και την Πέμπτη ψήφισαν μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας στη γενική συνέλευσή τους και οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο Πολυτεχνείο η απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου ελήφθη με 168 ψήφους έναντι 128 που έλαβαν οι προτάσεις των ΔΣ των δύο συλλόγων διοικητικών υπαλλήλων στο Μετσόβιο, τα μέλη των οποίων και πρότειναν να εξεταστούν οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας. Κατόπιν αυτού, ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Σίμος Σιμόπουλος αναμένεται να καλέσει σε συνάντηση τους κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματος για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το θέμα.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι διοικητικοί υπάλληλοι στην απόφαση της γενικής συνέλευσής τους ζητούν αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης περί διαθεσιμότητας, άρση των πειθαρχικών διώξεων, κατάργηση των καταστάσεων διαθεσιμοτήτων αλλά και πολιτική απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία θα εξασφαλίζεται ότι δεν θα χαθεί καμία θέση.

Οι απεργοί δήλωσαν μάλιστα ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει πάνω στο δικό τους πλαίσιο αρχών. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση. Αύριο, Τρίτη, θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη του Καποδιστριακού κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, ενώ θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Στη γενική συνέλευση εκπρόσωποι του συλλόγου του κλάδου δήλωσαν ότι κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας την Κυριακή τούς προτάθηκε να… ξαναγυρίσουν όλοι στις θέσεις τους. Όπως είπαν, ο υπουργός τούς δήλωσε ότι κανείς δεν θα χάσει τη θέση του, θα επιστρέψουν στην εργασία τους με το 75% του μισθού τους όσοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ θα αναζητηθούν πόροι από τον προϋπολογισμό του Καποδιστριακού για να εξοικονομηθεί το υπόλοιπο 25%, μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος για να τοποθετηθούν σε άλλη θέση. Όπως είπαν στη συνέλευσή τους διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος όμως, οι υποσχέσεις αυτές του κ. Αρβανιτόπουλου δεν ακολουθούνται από αντίστοιχες εγγυήσεις.

Επίσης προτάθηκε προς τους διοικητικούς υπαλλήλους από το υπουργείο Παιδείας να ξαναστείλουν τα στοιχεία τους στο υπουργείο για να ελεγχθούν λάθη στη μοριοδότησή τους.

Απεργία και στην Πάτρα

Απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη πήραν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποιούν από το πρωί και κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης. Μαθήματα βέβαια στο ίδρυμα γίνονται κανονικά, ωστόσο έχουν «παγώσει» όλες οι διοικητικές λειτουργίες.