Η έννοια της αυτοαπασχόλησης στη χώρα μας συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τις υπηρεσίες των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ παραμένει ελάχιστα δημοφιλής σε μια κοινωνία που δεν έχει μάθει να αγαπά το ρίσκο, την ευελιξία και τον ανταγωνισμό.
Καθώς όμως η εποχή αλλάζει και παλαιότερες νοοτροπίες «απομυθοποιούνται» –με αργούς ακόμη ρυθμούς –πολλοί αναζητούν νέες ιδέες και διεξόδους. Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με τα υψηλότατα επίπεδα ανεργίας, οδήγησαν πέντε νέους Ελληνες, που ζουν άλλοι εντός κι άλλοι εκτός Ελλάδος, στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας αφιερωμένης στο freelancing, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες όπως η Αμερική, η Βρετανία, η Αυστραλία.
Μια πλατφόρμα για freelancers


Στον ενάμιση χρόνο που πέρασε από τότε που έπεσε η πρώτη ιδέα, τα μέλη της ομάδας αυξήθηκαν σε οκτώ αναλαμβάνοντας ο καθένας έναν ρόλο που αντιστοιχεί στα προσόντα, την εργασιακή του εμπειρία και την προσωπικότητά του. Στις αρχές Νοεμβρίου το «Douleutaras.gr» βγήκε επίσημα στον «αέρα». Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που βοηθάει επαγγελματίες με διάφορες δεξιότητες να έρθουν σε επαφή με πιθανούς πελάτες. Επίσης, βοηθάει τους χρήστες της να έρθουν σε επαφή με τους κατάλληλους επαγγελματίες για τις υπηρεσίες που αναζητούν. Αν ψάχνει κανείς για ευέλικτη εργασία που να προσφέρει είτε ένα βασικό είτε ένα πρόσθετο εισόδημα ή αναζητά να προσλάβει τον κατάλληλο επαγγελματία, το νέο αυτό site μπορεί να βοηθήσει. Η πλατφόρμα αριθμεί ήδη 1.000 χρήστες, οι οποίοι μέσα από το προφίλ τους προβάλλουν τη δουλειά και τα προσόντα τους αναζητώντας συνεργασίες. Επίσης, περίπου 20 πρότζεκτ αναζητούν ήδη τους καταλληλότερους «Δουλευταράδες» για να τα υλοποιήσουν.
Οι προσφερόμενες υπηρεσίες καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων από φωτογράφους, γραφίστες και προγραμματιστές, μέχρι δημοσιογράφους, δικηγόρους, καθηγητές, τεχνίτες και κηπουρούς, ενώ πολλά πρότζεκτ μπορούν να υλοποιηθούν ακόμη κι εξ αποστάσεως. «Οραμά μας είναι η αυτοαπασχόληση να γίνει μια ισότιμη επαγγελματική προοπτική σε σχέση με την πλήρη απασχόληση και όχι μια λύση ανάγκης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ιστοσελίδας κ. Ανδρέας Γραμμάτης, που κατοικεί στο Λονδίνο, όπου εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων.
Δεν είναι όμως το μόνο μέλος της ομάδας που ζει κι εργάζεται στο εξωτερικό. Ο κ. Γιάννης Πουλουπάτης, product manager της πλατφόρμας, βρέθηκε πριν από δυο χρόνια για μεταπτυχιακό στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα εργάζεται ως αναλυτής δεδομένων σε χρηματιστηριακή εταιρεία της Γουόλ Στριτ. Εχοντας ήδη εμπειρία στο freelancing θέλησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του να αναλάβει κάποια πρότζεκτ ώστε να καλύψει τα τρέχοντα έξοδά του. Ετσι, ανακάλυψε το εύρος της εν λόγω αγοράς στην Αμερική, όπου πλατφόρμες σαν τον Δουλευταρά εξειδικεύονται ακόμα και σε μια συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελμάτων.
Το μοντέλο του δημοσίου υπαλλήλου έχει παλιώσει


«Αν και οι γνώσεις και ικανότητες των Ελλήνων είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, μέχρι τώρα πολλοί στρέφονταν στη σιγουριά του Δημοσίου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μοντέλο έχει περάσει ανεπιστρεπτί», σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα». Για τον ίδιο, η καινοτομία είναι αυτή που θα φέρει πραγματική ανάπτυξη και αυτή περνάει και μέσα από την αυτοαπασχόληση. «Εδώ έρχεται το Douleutaras.gr, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να αξιοποιήσει τις ικανότητές του, αλλά και να εντοπίσει άλλους χρήσιμους επαγγελματίες με ευκολία, διαφάνεια και αξιοκρατία», επισημαίνει.
Ο κ. Νίκος Δούνης εργάζεται στην Ελλάδα ως freelancer στον ανταγωνιστικό τομέα της οικονομικής ανάλυσης, σχεδιασμού και αξιολόγησης επενδυτικών προτάσεων και γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη υπόθεση είναι αυτή στη χώρα μας. «Η πλειονότητα των πελατών μου είναι συστάσεις από «στόμα σε στόμα», γεγονός που περιορίζει σαφώς τον αριθμό των δυνητικών υποθέσεων που αναλαμβάνω μέσα στον μήνα», εξηγεί. Με πίστη λοιπόν στις ικανότητες των υπολοίπων μελών της ομάδας και όρεξη για δουλειά, αναμείχθηκε κι ο ίδιος ως operations manager στο στοίχημα του Δουλευταρά, με στόχο να βάλει το δικό του λιθαράκι στην άρση αυτών των εμποδίων.

Συγκεκριμένα, ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας μπορούν να γνωρίσουν κάθε υποψήφιο, να δουν δείγματα της δουλειάς του μέσω της ενότητας «Οι Υπηρεσίες μου», αλλά και να έρθουν σε επαφή μαζί του με προσωπικό μήνυμα. Την ίδια στιγμή, υπάρχει αμφίδρομη διαδικασία αξιολόγησης, που προάγει τον καλό Δουλευταρά ή εργοδότη και υποβαθμίζει τον κακό. «Αποτελεί επίσης εξαιρετική επιλογή για νέους ανθρώπους με περιορισμένη έως καθόλου προϋπηρεσία, που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν, να νιώσουν ότι η αγορά πιστεύει σε αυτούς και να χτίσουν το βιογραφικό τους», εξηγεί ο κ. Δούνης.

Με κοινό παρονομαστή λοιπόν ότι είναι όλοι τους δουλευταράδες, γίνονται οι ίδιοι το παράδειγμα ότι διαφορετικοί άνθρωποι, ο καθένας με τις δικές του δεξιότητες και γνώσεις, μπορούν να συνθέσουν μια καλοκουρδισμένη ομάδα, ακόμα κι αν χρειάζεται να κάνουν διαδικτυακές συσκέψεις τις πιο «ακατάλληλες» ώρες.
«Η κρίση μάς έκανε πιο εφευρετικούς»


Αν και δεν σχεδιάζει να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα από την Ισπανία όπου κάνει διδακτορικό, καθώς οι ευκαιρίες ακαδημαϊκής καριέρας είναι περιορισμένες, η Μυρτώ Χλιόβα θα ήθελε, εάν πάρει αυτήν την απόφαση, να μπορεί να εργαστεί και αυτό να ισχύει για όλους στη χώρα, νεότερους ή γηραιότερους. Με κίνητρο το ερευνητικό της ενδιαφέρον στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, είπε αμέσως «ναι» στο εγχείρημα του Δουλευταρά. Οπως αναφέρει στο «Βήμα», προσπάθειες όπως αυτή είναι κρίσιμες αυτήν τη δύσκολη περίοδο καθώς αυξάνουν τις ευκαιρίες μας για εργασία βελτιώνοντας έτσι τη ζωή μας.
Ζώντας τρία χρόνια στη Βαρκελώνη, η εικόνα που έχει σχηματίσει για τον χώρο της αυτοαπασχόλησης είναι ότι βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από ό,τι στη χώρα μας, ειδικά στον τομέα του ντιζάιν. Πολλοί είναι όμως και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, όπως περιγράφει στο «Βήμα», που αναλαμβάνουν συμβουλευτικά επιμέρους έργα για να συμπληρώσουν το εισόδημα από τη βασική υπηρεσία που προσφέρουν. «Οι δυσκολίες που έφερε η κρίση μάς αναγκάζουν και στην Ελλάδα να γίνουμε πιο εφευρετικοί» επισημαίνει, δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, η οποία μπορεί «να αναζωογονήσει τη νοοτροπία αποφυγής του ρίσκου που έχουμε στην Ελλάδα και να δώσει το καλό παράδειγμα για άλλες αντίστοιχες κινήσεις».
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 29 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus