«Άδειασμα» επιφύλαξε στον ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως πλην σαφώς, η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα όσον αφορά την αντιπαράθεση των ημερών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φάρμακο. «Ό,τι πω δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή ή εξαιτίας του φαρμάκου, μια συζήτηση όπου η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση τσακώνονταν για το ποιος είναι dealer ποιανού, ποιος είναι πλασιέ της άλφα ή της βήτα εταιρείας», είπε κατά την συζήτηση της ερώτησης που είχε απευθύνει στον υπουργό Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδη σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο υπουργός εξήρε την στάση του ΚΚΕ, για το οποίο είπε ότι αν και «έχω τεράστιες ιδεολογικές διαφορές», παρ’ όλα αυτά «θεωρώ ότι η στάση σας ήταν εξαιρετικά συνεπής με την ιδεολογία σας, καθότι η σχετική συζήτηση εξελίχθηκε στο αν θα προστατεύσουμε τις άλφα ή τις βήτα βιομηχανίες και είμαι βέβαιος ότι το ΚΚΕ δεν είχε καμία δουλειά να μπλέξει σε όλο αυτό».

Μάλιστα κάλεσε το ΚΚΕ σε διάλογο λέγοντας «πολύ ευχαρίστως, παρά τις ιδεολογικές μας διαφωνίες, εάν έρθει το ΚΚΕ να μας πει ΄΄κύριε υπουργέ, λάθος το κάνετε εδώ έτσι και θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά΄΄, το υπουργείο Υγείας είναι ανοιχτό να έρθει το ΚΚΕ και να παρουσιάσει επί του συγκεκριμένου τι θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο σωστά». Η κυρία Παπαρήγα ξεκαθάρισε από την πλευρά της ότι «εμείς ευχαρίστως θα κάνουμε αντίλογο μαζί σας». «Αυτό που λέτε εσείς ΄΄διάλογο΄΄, εμείς το λέμε ΄΄αντίλογο΄΄ και ο αντίλογος περιέχει θέσεις και το λέμε αυτό για να έχουμε καθαρά χαρτιά και για να μην ψάχνουμε να σας βάζουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να λέμε ποιος είναι dealer ποιανού», σημείωσε η κυρία Παπαρήγα εξηγώντας μάλιστα ότι «αυτή η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική μέχρι αποβλακωτική για το λαό».

Και πρόσθεσε: «Ο δικός μας ο αντίλογος θα έχει συγκεκριμένες θέσεις, γενικές πολιτικές, επεξεργασμένες και σε πολύ επιμέρους και λεπτομερειακά θέματα». Ο κ. Γεωργιάδης την ευχαρίστησε «που δεν κάνει προσωπικούς χαρακτηρισμούς». «Γι’ αυτό κι εγώ πάντα σας σέβομαι ως ιδεολογικό αντίπαλο, εννοώ το ΚΚΕ», είπε διαβεβαιώνοντας ότι «είναι πολύ ευπρόσδεκτος ο αντίλογος».

Παρά τα κολακευτικά λόγια που επιφύλαξε για το ΚΚΕ ο κ. Γεωργιάδης, κατά του οποίου είχε στραφεί στο παρελθόν με βαρύτατους χαρακτηρισμούς (υπόθεση «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» κλπ.), η κυρία Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτά που λέτε», διότι «ελεύθερη αγορά και ενιαίο, δημόσιο, ισότιμο σύστημα υγείας είναι ασυμβίβαστα», όπως είπε. Αν και η κυρία Παπαρήγα αναγνώρισε ότι υπάρχουν στο χώρο της υγείας «φαινόμενα διαφθοράς και λαμογιάς», ωστόσο είπε ότι «αυτά είναι σήμερα προκάλυμμα για τη μείωση των οφειλόμενων κρατικών δαπανών υγείας προς τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και γίνονται αφορμή για περικοπές αντιλαϊκού χαρακτήρα, για βάρβαρες περικοπές». Ενώ αναφορικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, τόνισε ότι «αυτός ο τομέας δεν θέλει εξορθολογισμό, θέλει να στηθεί απ’ την αρχή κι όχι όπως πάτε να το κάνετε εσείς». Ο κ. Γεωργιάδης της απάντησε: «Δεν έχω κανένα λόγο να μην σας πω ευθέως ότι έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Για τον ΕΟΠΥΥ

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «βρίσκομαι αντιμέτωπος με το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες και από την διαθεσιμότητα – κινητικότητα υπαλλήλων». «Ζητούν να εξαιρεθούν από την διαδικασία την οποία η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν νομοθετήσει λες και σε αυτή τη χώρα μπορεί η κυβέρνηση να αποδεχθεί να είμαστε πολίτες δυο κατηγοριών», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς τέτοια συμφωνία δεν μπορούμε να κάνουμε». «Η κυβέρνηση θα τηρήσει την ισότητα των Ελλήνων πολιτών με γνώμονα το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.