Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων και καταλήψεων σε σειρά σχολών του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνας, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος θα έχει σήμερα, Τετάρτη, διάλογο με τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ για το ζήτημα της διαθεσιμότητας.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε την ψήφιση, σήμερα, τροπολογίας για δύο εξεταστικές για όλους τους φοιτητές, ενώ διαμήνυσε ότι εάν οι σχολές ανοίξουν έως τη Δευτέρα δεν θα χαθεί το εξάμηνο.

Σε διάλογο για το ζήτημα της διαθεσιμότητας κάλεσε χθες, Τρίτη, το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, σημειώνοντας ότι το μέτρο προκαλεί ολέθριες συνέπειες στα πανεπιστήμια, και ζήτησε τη σύσταση τριμερούς επιτροπής (υπουργείο, πρυτάνεις, διοικητικοί υπάλληλοι) για την εξέταση του θέματος. Παράλληλα, οι πρυτάνεις έθεσαν ζήτημα οικονομικής στήριξης των πανεπιστημίων για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αποφάσισαν με οριακή πλειοψηφία (239 – 225) να συνεχίσουν την απεργία τους και να προσέλθουν στο διάλογο με τον Κ.Αρβανιτόπουλο. Η πρόταση της μειοψηφίας ήταν για συνέχιση των κινητοποιήσεων και καμία διαπραγμάτευση με τον υπουργό Παιδείας, αν δεν αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις διαθεσιμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ΕΜΠ και το ΑΠΘ συνεχίζουν την απεργία και δεν προσέρχονται στο διάλογο με τον υπουργό Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση της ΚΥΑ. Οι εργαζόμενοι στο Πολυτεχνείο αποφάσισαν καθημερινές 24ωρες απεργίες έως την Παρασκευή. Στο ΑΠΘ οι υπάλληλοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία σήμερα, Τετάρτη, και θα συνεχίσουν με στάσεις εργασίας (09:00 – 13:00) την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, συνέχιση των καταλήψεων έχουν αποφασίσει σε σειρά σχολών οι φοιτητικοί σύλλογοι στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ. Ενδεικτικά, οι σχολές που βρίσκονται υπό κατάληψη είναι το Μαθηματικό, η Φιλοσοφική, το Βιολογικό, η Νομική και το Φυσικό στο ΕΚΠΑ, καθώς και η Αρχιτεκτονική, η Χημικών Μηχανικών, η Μεταλλειολόγων, η Εφαρμοσμένη Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και η Τοπογράφων στο ΕΜΠ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο αν οι σχολές ανοίξουν έως τη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο Κ.Αρβανιτόπουλος προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που προβλέπει ότι οι φοιτητές των ΑΕΙ μπορούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2014 να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα αν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Τετάρτη.