«Ηξερα τον Τζορτζ καλά και μιλούσαμε για διάφορα θέματα της υπηρεσίας μας. Δεν είχα καταλάβει ότι είχε τελικά οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι. Ισως ο ρόλος του ήταν υπερεκτιμημένος. Φυσικά όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει…». Αυτό ανέφερε προ ολίγων μηνών προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμος υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας για τον ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA Γιώργο Ιωαννίδη, με το ψευδώνυμο «Χάουαρντ», ο οποίος «σκιαγραφείται» ως άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ πριν από 50 χρόνια στο Ντάλας.
Ο «Χάουαρντ» φέρεται ότι ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν για λογαριασμό της CIA τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον αμερικανό πρόεδρο. Λίγα χρόνια αργότερα ο Ιωαννίδης βρέθηκε στην Ελλάδα και φέρεται ότι συμμετείχε στην οργάνωση της Αποστασίας το ’65, ενώ το 1971 μετατέθηκε στο Βιετνάμ για να βοηθήσει στον πόλεμο κατά των Βιετκόνγκ. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα δημοσιογράφοι έχουν ζητήσει από τη CIA να ανοίξει τον απόρρητο φάκελο για τη δράση του Ιωαννίδη αναζητώντας την άκρη του νήματος για την ανεξιχνίαστη υπόθεση Κένεντι.
Ενας προσεκτικός και μεθοδικός πράκτορας


Μικρός έφυγε για την Αμερική ο Ιωαννίδης, που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1922 στην Αθήνα και πέθανε τον Μάρτιο του 1990 στο Μέριλαντ. Στις ΗΠΑ σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Τζορτζ. Αρχικά εργάστηκε σε εφημερίδα της ομογένειας και αργότερα στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Στις ΗΠΑ, μέσω της ελληνίδας φίλης του και μετέπειτα συζύγου του Βιολέττας Μικρούτσικου, γνώρισε την περίοδο 1950-1951 τον τότε αρχηγό της Αντικατασκοπίας της CIA Τζορτζ Τόμας Κάλαρης που είχε συμμετάσχει σε σημαντικές επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Ινδονησία, στη Βραζιλία και αλλού. Ετσι ο Ιωαννίδης απέκτησε τότε άριστες σχέσεις με τον κορυφαίο ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA και μετέπειτα πρώτο σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα την περίοδο 1950-1954 Τομ Καραμεσίνη. Ολοι μιλούσαν για τον Τζορτζ, έναν «μεθοδικό και ιδιαίτερα προσεκτικό πράκτορα».
Το 1963 λοιπόν ο Ιωαννίδης εμφανιζόταν ως δικηγόρος Τζον Χάουαρντ με έδρα το Μαϊάμι και συγκέντρωνε πληροφορίες, χρηματοδοτούσε και εκπαίδευε στα όπλα το Διευθυντήριο Κουβανών Φοιτητών (Cuban Student Directorate / Directorio Revolucionario Estudiantil –DRE), μια οργάνωση που στρεφόταν εναντίον του κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. Επρόκειτο για την επιχείρηση «Amspell» της CIA, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 24 άτομα με χρηματοδότηση 2,4 εκατ. δολαρίων.
Γνωστός με Κουβανούς και τον Οσβαλντ


Μία ημέρα μετά τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι στο Ντάλας το Διευθυντήριο Κουβανών Φοιτητών εξέδωσε μια τετρασέλιδη ειδική έκδοση της χρηματοδοτούμενης από τη CIA μηνιαίας εφημερίδας του «Trinchera» στην οποία υποστήριξε ότι ο συλληφθείς Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ είχε σχέση με τον Φιντέλ Κάστρο. Με το δημοσίευμα υπονοούσαν ότι ο κουβανός ηγέτης είχε δώσει την εντολή για τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου. Ηταν η πρώτη θεωρία από τις πολλές για τη δολοφονία Κένεντι που κυκλοφόρησε δημοσίως. Η εμπλοκή του Τζορτζ Ιωαννίδη συνδυάστηκε ύστερα από πολλά χρόνια μετά τη διαπίστωση ότι αυτός είχε εγκρίνει την έκδοση αυτής της εφημερίδας αλλά και το γεγονός ότι ο Οσβαλντ είχε επαφές με αντίστοιχο «γραφείο» κουβανών φοιτητών στη Νέα Ορλεάνη, όπου πιθανολογείται ότι είχε γνωρίσει τον «Χάουαρντ».
Ωστόσο ως σήμερα όλα τα αρχεία για τις σχέσεις του «Χάουαρντ» της CIA, του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ και των κουβανών φοιτητών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τις κρατούν επτασφράγιστο μυστικό. Ο ίδιος εκλήθη να καταθέσει τη δεκαετία του 1970 για την υπόθεση χωρίς να προσθέσει οτιδήποτε σημαντικό.
Σχεδιάζοντας την ανατροπή του «Γέρου»


Το 1964 ο Ιωαννίδης ήλθε στην Αθήνα και φαίνεται να επεξεργάστηκε το σχέδιο ανατροπής του Γεωργίου Παπανδρέου υπό τις εντολές του τότε σταθμάρχη της CIA Τζον Μόρι. Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφα της CIA και μετέπειτα άρθρα του Τζον Μόρι, είχε φροντίσει για τη χρηματοδότηση ελλήνων πολιτικών που θα προωθούσαν τα αμερικανικά συμφέροντα. Ηταν σε συνεχή επαφή με τους πραξικοπηματίες, με τους οποίους διατηρούσε και στη συνέχεια άριστες σχέσεις. Μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην Ουάσιγκτον θυμούνται σήμερα ότι ο Ιωαννίδης επέστρεφε συχνά στην Αμερική και τους μιλούσε με ανυπόκριτο ενθουσιασμό για την «εθνοσωτήριο επανάσταση».
Ο Τζορτζ Ιωαννίδης έπειτα από μια σύντομη θητεία στο Βιετνάμ συνταξιοδοτήθηκε το 1978 και διατήρησε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον εξυπηρετώντας ομογενείς, οι οποίοι βεβαίως αγνοούσαν τη σχέση του με τη CIA. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του σε σχέση με τη δολοφονία Κένεντι επανεξετάζεται. Αμερικανοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν μάλιστα την περίεργη επιμονή της CIA να μην αποχαρακτηρίσει ακόμη και 50 χρόνια μετά τα έγγραφα που τον αφορούν.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 26 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus