Με την τρίτη και τελική φάση αξιολόγησης και την ανάδειξη των 3 νικητών ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με μεγάλη επιτυχία ο διαγωνισμός ΣΦΕΕ Innovation Project που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο “Disrupt, Startup, ScaleUP”, που διοργανώθηκε από τους Industry Disruptors – Game Changers στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) άνοιξε η δημοσιογράφος κα Άννα Γριμάνη, του περιοδικού «Κ» της Καθημερινής, η οποία υποδέχτηκε στην σκηνή τους καταξιωμένους επιστήμονες κ.κ. Στέλιο Καβαδία, καθηγητή Επιχειρησιακού Μάνατζμεντ και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Cambridge και Λάμπρο Κούρτη, ιδρυτή της startup Biomimedical με έδρα τις ΗΠΑ και εφευρέτης του συνθετικού χόνδρου για μεταμόσχευση στο ανθρώπινο σώμα. Ο κ. Καβαδίας ορμώμενος από μια προσωπική του διαπίστωση «πώς ένας καινοτόμος λαός όπως οι Έλληνες, με τόσο άξια μυαλά, με τέτοια φιλελεύθερη σκέψη, τόσο μπροστά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να είναι τόσο πίσω ως χώρα» μίλησε για τις Προκλήσεις της Καινοτομίας στην Φαρμακευτική Βιομηχανία. Από τη μεριά του ο κ. Κούρτης κατέθεσε την start-up εμπειρία του, συναντώντας ανάμεσα στους υποψηφίους, τον εαυτό του, πριν από πέντε χρόνια! Και οι ομιλητές τόνισαν την σημασία της υποστήριξης των καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων.

Κατά την διαδικασία της αξιολόγησης, οι 10 επικρατέστερες συμμετοχές παρουσίασαν σε 3 λεπτά την καινοτόμο ιδέα και το επιχειρηματικό τους σχέδιο, μπροστά στους κριτές και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών. Το διαγωνισμό συντόνισε ο κ. Κώστας Καρυπίδης. Μετά από κάθε παρουσίαση, οι κριτές είχαν στην διάθεση τους 8 λεπτά για την διαδικασία ερωτήσεων και συμβουλών πάνω στην παρουσίαση που προηγήθηκε.

Η κριτική επιτροπή δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από το πολύ υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και των καινοτομιών που έχουν αναπτυχθεί στον ελληνικό επιστημονικό χώρο, από νέους αλλά και από έμπειρους επιστήμονες του χώρου της υγείας.

Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν:

· 1ο Βραβείο – 25.000€ ΜΙR.I.AM: Διαγνωστικό τεστ για 48 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Πρόκειται ουσιαστικά μια απλή, φθηνή και γρήγορη πρωτοποριακή εξέταση αίματος που θα δείχνει πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου με βάση τα microRNA (μικρές αλληλουχίες RNA οι οποίες μπορούν να κάνουν τα γονίδια να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν). Στοχεύοντας στο να εντοπίσουν τα microRNA στον
ανθρώπινο οργανισμό, η ομάδα ΜirOculus – μέλος της οποίας είναι και η
μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών
Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κυρία Φωτεινή Χριστοδούλου, η
οποία και παρουσίασε την ιδέα εκ μέρους όλης της ομάδας -, δημιούργησε
το πρωτότυπο μιας συσκευής (ονομάζεται MIR.I.AM), η οποία μέσα σε μια
ώρα και με ελάχιστο κόστος θα δείχνει όχι μόνο αν ένας ασθενής εμφανίζει
καρκίνο αλλά και τον υπότυπο, καθώς και το στάδιο της νόσου του. Είναι
πολύ σημαντικό ότι το κόστος της συσκευής που δημιούργησε η ομάδα είναι
της τάξεως των 500 δολαρίων, τη στιγμή που ένα αντίστοιχο μηχάνημα
σήμερα κοστίζει τουλάχιστον 20.000 δολάρια. Σημαντικό είναι επίσης ότι
τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξέταση θα μπορούν να
καταγράφονται από την κάμερα ενός smartphone και οι εικόνες θα
αποστέλλονται σε λογισμικό cloud, ώστε να ολοκληρώνεται η ανάλυση που
επιτρέπει τη διάγνωση.

· 2ο Βραβείο – 15.000€ PNEUMO PROJECT

Η ιδέα αφορά ένα φορητό σπιρόμετρο – όργανο για τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας – το οποίο λειτουργεί μαζί με το έξυπνο κινητό του χρήστη και πραγματοποιεί πλήρη σπιρομέτρηση και αποστολή των δεδομένων μέσω διαδικτύου στον θεράποντα ιατρό. Η ομάδα ερευνητών αποτελείται από τους Αντώνη Κουρή, Χρήστο Μπεργελέ και Ιωάννα Καστανιώτη. Το Pneumo, το σπιρόμετρο δηλαδή όπως το ονόμασε η ομάδα, δεν χρειάζεται μπαταρίες και συνεργάζεται ασύρματα με το smartphone. Η χρήση του σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή θα επιτρέπει σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να παρακολουθούν εύκολα την κατάσταση της υγείας τους και να ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φαρμακευτική αγωγή τους σε συνεργασία με τον γιατρό τους. Η πρόταση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά.

· 3ο έπαθλο – 10.000€ PNEUMOGENESIS: Χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων

Σκοπός είναι η μελέτη, η προώθηση και η χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων (stem cells), τα οποία απομονώνονται με την διαδικασία της λιποαναρρόφησης από τον ίδιο τον ασθενή, για τη θεραπεία ανίατων παθήσεων με έμφαση στα νοσήματα του αναπνευστικού. Όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι μελέτες της ομάδας, της οποίας επικεφαλής είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Δημοσθένης Μπούρος, τα κύτταρα αυτά μπορούν να προσφέρουν βελτίωση σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές νόσους, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, στην οποία ο ιστός βαθιά μέσα στους πνεύμονες γίνεται ουλώδης και παχυσμένος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται στην επαρκή πρόσληψη οξυγόνου. Η νόσος αυτή μεταφράζεται ουσιαστικά σήμερα σε καταδίκη για τον ασθενή, αφού η μέση επιβίωση μετά τη διάγνωση είναι τρία-πέντε έτη. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για άλλες αναπνευστικές νόσους – «μάστιγες» του πληθυσμού, όπως η χρόνια
αποφρακτική πνευμονοπάθεια που πλήττει το 8%-10% του πληθυσμού, αλλά και
για γενετικές νόσους όπως η κυστική ίνωση.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού και Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κος Κωνσταντίνος Φρουζής, τόνισε ότι: «Νικητές είναι και οι 143 υποψήφιοι που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΣΦΕΕ. Η ανάδειξη των τελικών 10 υποψηφίων και εξ αυτών η ανάδειξη των 3 νικητών ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο για όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς όλες οι ιδέες ήταν εξαιρετικές, απόδειξη του ότι οι έλληνες επιστήμονες έχουν προβάδισμα σε καινοτόμες ιδέες, και αναζητούν διεξόδους για να δημιουργήσουν και να επιχειρήσουν στην χώρα μας. Με την κατάλληλη στήριξη τόσο από την Πολιτεία όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί η υγεία και η βιοτεχνολογία να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την χώρα τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις και λαμπρά μυαλά τα οποία δυστυχώς φεύγουν στο εξωτερικό και από την άλλη μεριά μεγάλες ευκαιρίες πολυεθνικών εταιρειών που μπορούν με κάποια κίνητρα να επενδύσουν περαιτέρω και να βοηθήσουν την οικονομία της χώρα μας.»

Την
εκδήλωση της τελικής φάσης του διαγωνισμού παρακολούθησαν περισσότερα
από 350 άτομα και χιλιάδες ακόμα μέσω live streaming στο οποίο είχαν
πρόσβαση χρήστες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.