Νομοθετικές ενέργειες λαμβάνει ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για να μη χαθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι διοικητικοί υπάλληλοι του οποίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αλλά θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον υπουργό.

Έτσι, ψηφίζεται την Τετάρτη τροπολογία που προβλέπει ότι οι φοιτητές των ΑΕΙ μπορούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2014 να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα αν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.

Ήδη από τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας έκανε σαφές ότι το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας δεν θα χαθεί, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια νομοθετική ρύθμιση. Προϋπόθεση ωστόσο είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα άμεσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Αποφάσισαν κινητοποιήσεις

Ελαφρώς διαλλακτικότερη εμφανίζεται η πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων. Μια 48ωρη απεργία την Τετάρτη και Πέμπτη αποφάσισαν το απόγευμα της Τρίτης οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι ωστόσο θα προσέλθουν στον διάλογο με τον υπουργό Παιδείας. Μάλιστα όρισαν τριμελή επιτροπή με τη συμμετοχή του πρύτανη του Ιδρύματος κ. Θεοδόση Πελεγρίνη που θα συμμετάσχει στις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο Μαρούσι για να αποσαφηνιστούν οι όροι υλοποίησης των πρόσφατων δεσμεύσεων του υπουργού.

Η άλλη πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά δεν πλειοψήφησε μιλούσε για επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Παρασκευή και απέκλειε κατηγορηματικά τον διάλογο με το υπουργείο. Στην επόμενη συνέλευσή τους οι διοικητικοί υπάλληλοι θα ψηφίσουν με κάλπη.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα μέλη της Συγκλήτου του πάντως τάχθηκαν ήδη υπέρ της παρέμβασης του υπουργού Παιδείας στο θέμα της διαθεσιμότητας, ενώ εκπρόσωποί της σχολίαζαν στο «Βήμα» ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται σχεδόν το σύνολο των πρώην και των νυν υπαλλήλων του.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς στη γενική τους συνέλευση την Τρίτη αποφάσισαν τρεις 24ωρες απεργίες ως την Παρασκευή.

Απόφαση για τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 9.00 ως τις 13.00 ως και την Παρασκευή έλαβαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με «επιφυλάξεις» και «καχυποψία» τις προτάσεις Αρβανιτόπουλου. Εκεί όμως δεν έχει διακοπεί η εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος.

Με τους πρυτάνεις

Ο υπουργός Παιδείας συναντιέται την Τρίτη στις 18.00 και με εκπροσώπους της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ, οι οποίοι και θα έχουν συνεδριάσει νωρίτερα για να προσέλθουν στο Μαρούσι με προτάσεις.

Μάλιστα, όπως δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου κ. Φραγκίσκος Βορτελίνος η πρόταση που έκανε το υπουργείο Παιδείας είναι «άνευ περιεχομένου και στόχος της είναι να διαχωρίσει τους εργαζομένους στα πανεπιστήμια».

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ωστόσο περιμένουν να ακούσουν την Τρίτη τις απόψεις των συλλόγων τους πριν προχωρήσουν σε αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Πάντως τη Δευτέρα μία ακόμη προσφυγή του υπουργείου Παιδείας συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της 48ωρης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων που ολοκληρώνεται την Τρίτη, η οποία επίσης κηρύχθηκε παράνομη.