«Είναι η ώρα της στροφής, της αλλαγής. Είναι η ώρα της εξόδου από το Μνημόνιο και την κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τη Δευτέρα το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Υπογραμμίζοντας τις σημαντικές θυσίες, τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός από το 2010 έως σήμερα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μηνύματα που επιθυμεί να στείλει η ελληνική προεδρία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι μια περίοδος με μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, στόχος μας είναι να γίνουν εμφανή πλέον τα θετικά στοιχεία εξόδου από την κρίση, μετά από ένα κρίσιμο και μακρύ διάστημα προσπαθειών»
σημείωσε.

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού δήλωσε: «Κάνουμε από το 2010 μια τεράστια προσπάθεια που έχει στοιχίσει στην ελληνική οικονομία μια ύφεση που φθάνει το 25% του ΑΕΠ. Έχει στοιχίσει στον έλληνα πολίτη μια δραστική μείωση του εισοδήματός του της τάξεως του 40%. Έχει στοιχίσει την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, με ανεργία που φθάνει το 60% στους νέους μέχρι 24 ετών. Τώρα είναι η ώρα της στροφής, της αλλαγής, της εξόδου από το Μνημόνιο, της εξόδου από την κρίση, της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι τώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, το καλύτερο στην ευρωζώνη που ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ.

«Τώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα δημόσιο χρέος πραγματικά βιώσιμο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι θέλουμε το εξάμηνο της προεδρίας να συμβολίζει στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη αυτή την αλλαγή, αυτή την ανάκαμψη.

«Δεν είναι εύκολο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό, η Ελλάδα να μην εμφανιστεί πλέον στην ευρωπαϊκή οικογένεια και διεθνώς ως μια χώρα σε κρίση, αλλά ως μια χώρα θεσμικά ισότιμη, ως ένα κράτος παλαιό στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, ως ένα κράτος κυρίαρχο, ανεξάρτητο, υπερήφανο, που υφίσταται τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά έχει το δικαίωμα να ελπίζει στην αποκατάσταση της κανονικότητάς του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Το σημείο στο οποίο όμως αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ότι πλέον είναι κρίσιμη η «αποκατάσταση της θεσμικής ισοτιμίας της Ελλάδος, της εθνικής κυριαρχίας και της κανονικότητάς της». Όπως εξήγησε, «θέλουμε η ελληνική επιτυχία να πιστωθεί ως ευρωπαϊκή επιτυχία».

Πρόσθεσε δε ότι στην παρούσα φάση πρέπει να διεξαχθεί μία μεγάλη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για το μέλλον της ΕΕ κα της ευρωζώνης, για το νέο «αφήγημα» όπως το χαρακτήρισε. «Αναζητείται μία νέα νομιμοποίηση», σημείωσε, ώστε «να αποφύγουμε τον κίνδυνο της χαμένης γενιάς».

Η ελληνική Προεδρία, όπως υπογράμμισε τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας, που χειρίζεται σε καθημερινή βάση τον δύσκολο φάκελο, θα είναι λιτή σε εκτέλεση, ευρωπαϊκή σε περιεχόμενο και περιεκτική σε εφαρμογή. Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ και όλα θα γίνουν «με μέτρο και με αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών» κατά την έκφραση του κ. Βενιζέλου.

Το Γραφείο Προεδρίας αριθμεί σήμερα 19 άτομα και όπως ανακοινώθηκε θα προσληφθούν μόνο εννέα άτομα από την αγορά, ενώ η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στι3ς Βρυξέλλες ενισχύθηκε με επιπλέον 40 άτομα, φθάνοντας συνολικά τα 150. Σχεδιάζεται να γίνει επίσης χρήση χορηγιών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συναντήσεων (συνολικά είναι περίπου 120) θα διεξαχθεί στο Ζάππειο. Πέρα από το λογότυπο, το σύνθημα της ελληνικής Προεδρίας είναι το «Η Κοινή μας Αναζήτηση».