Κάποτε θα ακουγόταν σαν ανέκδοτο, όμως αποτελεί πραγματικότητα. Η Ελλάδα διαθέτει μία μικρή, αλλά καινοτόμο διαστημική βιομηχανία, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από άγνωστα στο ευρύ κοινό τεχνολογικά startup, τα οποία «ανδρώθηκαν» μέσα από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και έχουν πελάτες μεγάλες αεροδιαστημικές βιομηχανίες. Μάλιστα, πλέον αυτή η μικρή, αλλά φιλόδοξη διαστημική βιομηχανία διαθέτει και το δικό της cluster.

Το 2012 η Ενωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) από κοινού με την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών, Corallia, κατέθεσαν πρόταση στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) για τη δημιουργία ενός space cluster. Ενάμιση χρόνο αργότερα, το πρώτο εθνικό cluster διαστημικής τεχνολογίας, ονόματι si-Cluster, ξεκίνησε πανηγυρικά την λειτουργία του την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.
Με επίσημο τίτλο «Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών», το si-Cluster δηλώνει ότι είναι «ένα δυναμικό και σταθερά αναπτυσσόμενο βιομηχανικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα, με έντονη γεωγραφική εστίαση στην περιφέρεια της Αττικής και δομικά στοιχεία ενός οικοσυστήματος ικανού να παράγει και να προσελκύσει υψηλής στάθμης έρευνα, ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως αυτή του τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών».
Tο si-Cluster αποτελείται από περισσότερα από 20 βιομηχανικά μέλη, αλλά και από ερευνητικά κέντρα. «Τα μέλη και οι συνεργαζόμενοι φορείς του si-Cluster (ώριμες εταιρείες και startups, πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά ινστιτούτα), βασισμένα στην υψηλή ποιότητα και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους και την ευρεία προϊοντική βάση τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μια κοινή προσπάθεια προώθησης της ελληνικής τεχνολογίας διαστήματος και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας στον τομέα διεθνώς» αναφέρει ο συνεργατικός σχηματισμός.
«Τα μέλη του si-Cluster με περισσότερα από 1.000 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης και με έντονη γεωγραφική εστίαση στις περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, έχουν ήδη αναπτύξει κοινά κανάλια πωλήσεων και προμηθειών και χρησιμοποιούν κοινές υποδομές και υπηρεσίες, επιτυγχάνοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας» σημειώνεται.
«Από το 2005 τα περισσότερα μέλη του si-Cluster συμμετέχουν σε έργα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πλαισίου, συλλογικά, αλλά και ανεξάρτητα, έχοντας συσσωρεύσει σημαντική τεχνογνωσία και υψηλή εξειδίκευση σε διαστημικές επικοινωνίες, τηλε-αισθητήρες, νέα υλικά και εφαρμογές σχετικές με θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τέτοιες εφαρμογές είναι η παρακολούθηση του περιβάλλοντος, η προστασία πολιτών σε καταστάσεις ανάγκης, οι εφαρμογές GIS, η ασφάλεια συνόρων και ακτών, τα έξυπνα ηλεκτρικά συστήματα, τα έξυπνα και ασφαλή μεταφορικά συστήματα (θαλάσσιες, εναέριες, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές).
«Οι εδραιωμένες συνεργασίες έχουν ευνοήσει το σχηματισμό αξιοσημείωτων αλυσίδων αξίας. Αναμένεται ότι τα τρία συνεργατικά έργα αιχμής και ένα σύνολο 13 επιχειρηματικών σχεδίων που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο και αποφασιστικά τους εμπορικούς και άλλους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη του si-Cluster καθώς επίσης με νέους προμηθευτές και πελάτες, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεικτών των επιχειρήσεων καθώς και των δεικτών καινοτομίας» σημειώνεται.
«Οι συνέργειες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των clusters δημιουργούν μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες τα αξιολογούν και οργανώνονται για να τα αξιοποιήσουν. Μέσα από αυτήν την οργάνωση επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας με κοινούς προμηθευτές, δίκτυα και πελάτες, προβολή προϊόντων, υπηρεσιών και επιτευγμάτων, ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, πρόσβαση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε γνώση και σε αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα. Δημιουργείται ένα οικοσύστημα στο οποίο συνυπάρχει η συνεργασία και ο ανταγωνισμός. Η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών και εργαλείων στήριξης από την πλευρά της πολιτείας μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξή τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος.
«Το si-Cluster μπαίνει σήμερα σε τροχιά επιτάχυνσης για να κατακτήσει ένα μέρος μιας ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς €200 δισ. σήμερα. Ξεκινά με τον καλύτερο πυρήνα επιχειρήσεων, startups, πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας με σκοπό να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια το πιο high-tech project στην Ελλάδα» σχολίασε ο υπεύθυνος Στρατηγικής και Οικονομικών του Corallia και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster κ. Χόρχε Σάντσες.
«Για πρώτη φορά η καινοτομία στην Ελλάδα αποκτά δυναμική και όραμα στον τομέα του διαστήματος. Το σημαντικότερο ίσως όλων είναι ότι το si-cluster θα μπορέσει να δώσει εργασία στο εγχώριο επιστημονικό δυναμικό και να συμβάλει στην προσπάθεια να μείνουν οι έλληνες επιστήμονες στην χώρα μας ενισχύοντας την προσπάθεια για ανάπτυξη της χώρας» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster κ. Θανάσης Πότσης.
«Οι συνέργειες που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια της συστάδας αλλά και των συνεργατικών μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για άμεσα αξιοποιήσιμα αποτελέσματα που θα μετατραπούν σε καινοτομικά και εξαγώγιμα προϊόντα ή υπηρεσίες από τις εταιρείες» υπογράμμισε ο διευθυντής ΙΤ, Εφαρμογών και R&D της Space Hellas και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster κ. Σωκράτης Κωστίκογλου.