Στην Πάρνηθα η «17 Νοέμβρη», στην Πεντέλη το «συνδικάτο των εκτελεστών», στον Υμηττό ο Επαναστατικός Αγώνας… Τα περιαστικά δάση της Αθήνας προσφέρονται για αναψυχή, για αναζωογόνηση, για απόδραση από την πολύβουη πόλη, για ενασχόληση με αθλήματα αλλά και για τη «μυστική» δράση συμμοριών και ενόπλων οργανώσεων. Και αυτό διότι πολλές φορές οι διωκτικές αρχές διαπιστώνουν ότι ένοπλες ομάδες επιλέγουν δασικές περιοχές γύρω από την Αθήνα ως μικρές «γιάφκες» ή αφανή εκπαιδευτήρια. Η ανακάλυψη των επιμελώς θαμμένων όπλων (τεσσάρων Καλάσνικοφ, δέκα χειροβομβίδων και εκατοντάδων σφαιρών) μέσα σε βαρέλι σε ερημική περιοχή στην Ιπποκράτειο Πολιτεία αναδεικνύει τις επιλογές ενόπλων που δραστηριοποιούνται στην Αττική να «σπέρνουν» όπλα και να εκπαιδεύονται στα γύρω βουνά.
Δέματα με… νόημα το 1978


Ενα τέτοιο δείγμα γραφής αναδείχθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1978, όταν σε ερημική περιοχή στην Πάρνηθα είχαν ανακαλυφθεί μία σειρά από δέματα που περιείχαν υλικά μεταμφίεσης, ένα πιστόλι Μπράουνινγκ, δεκάδες κλειδιά αυτοκινήτων και διαμερισμάτων, οδηγίες κατασκευής αυτοσχέδιων βομβών και σχεδιαγράμματα στόχων. Οι περισσότερες σημειώσεις αφορούσαν τις παρακολουθήσεις στελεχών της δικτατορίας.
Τα ευρήματα αυτά, που κρατήθηκαν επί σειρά ετών ως επτασφράγιστο μυστικό από την ΕΛ.ΑΣ., συνδέθηκαν με τη δράση της 17Ν. Ενας από τους γραφικούς χαρακτήρες αποδόθηκε στον εμφανιζόμενο ως ηγέτη της οργάνωσης Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ενώ ανιχνεύθηκε και ένας άλλος γραφικός χαρακτήρας που παραμένει ως σήμερα άγνωστος.
Οι αστυνομικοί εξέτασαν το ενδεχόμενο η απόκρυψη του οπλισμού και των χειρογράφων να έγινε από την ολιγομελή τότε 17Ν λόγω των ερευνών της Αστυνομίας μετά τον θάνατο του μέλους του ΕΛΑ Χρήστου Κασσίμη κατά τη συμπλοκή στην AEG στις 19 Οκτωβρίου 1977. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αναφορές για εκπαίδευση αντιεξουσιαστών στην Πάρνηθα, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν και στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Και αν πιάσει φωτιά…


Από την άλλη πλευρά, η Πεντέλη –κυρίως στη δασική περιοχή της πλατείας της Αγίας Τριάδας –θεωρούνταν χώρος «ταφής» όπλων και εκρηκτικών που ανήκαν σε συμμορίες της νύχτας. Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής έγινε επειδή κοντά σε εκείνο το σημείο διέμενε γνωστός ποινικός που είχε δραστηριοποιηθεί στο περιώνυμο «συνδικάτο των εκτελεστών».
Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και άλλα άτομα που γνωρίζουν ζητήματα γύρω από τη δράση των «νονών της νύχτας», «εκεί έθαβε ολόκληρο οπλοστάσιο. Οταν έπιανε φωτιά στην περιοχή, φοβόμασταν μήπως εκραγεί η θαμμένη γιάφκα και τραυματιστούν πυροσβέστες. Πολλές φορές πάντως ακούγονταν εκρήξεις στην περιοχή. Εκείνο ωστόσο που ήταν εντυπωσιακό είναι ότι μέλη του συνδικάτου είχαν συνεννοηθεί και είχαν προχωρήσει στην αγορά εταιρείας εξόρυξης μαρμάρων στην περιοχή για να έχουν πρόσβαση στα εκρηκτικά αλλά, βεβαίως, και για να ξεπλένουν χρήματα».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι τότε στην Αττική είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 20 βομβιστικές επιθέσεις με αρκετούς νεκρούς στο πλαίσιο του πολέμου αλληλοεξόντωσης των «νονών της νύχτας». Σημειώνεται ότι στην Πεντέλη, και ειδικότερα στο 30ό χιλιόμετρο της περιφερειακής οδού προς τη Νέα Μάκρη, είχαν βρεθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2012 θαμμένα και μέσα σε σακούλες ένα Καλάσνικοφ με γεμιστήρα, ένα πιστόλι Τοκάρεφ και 179 φυσίγγια.
Σκοπεύοντας… λαγούς


Στη θέση «Κρεμαστός Λαγός» στον Υμηττό βρέθηκε το υπαίθριο σκοπευτήριο των μελών της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», η οποία από το 2003 ως το 2010 είχε προχωρήσει σε 15 ένοπλες επιθέσεις. Μέλος αυτής της οργάνωσης ήταν ο 42χρονος αντάρτης πόλης Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος καταζητείται.
Επιπλέον ο προσωρινός «ενταφιασμός» οπλοστασίων έχει αναδειχθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, όπως τον Μάρτιο του 1995 στην Παλλήνη, όπου μάλιστα πάλι σε ένα θαμμένο βαρέλι βρέθηκαν επτά Καλάσνικοφ, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, προορίζονταν για την παραστρατιωτική οργάνωση ΜΑΒΗ.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 19 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus