Μαθητές από όλη την Ελλάδα, σχολεία, αλλά και προσωπικότητες με σημαντική συμβολή στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας και τον κόσμο βραβεύθηκαν σήμερα από την UNICEF με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, που εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου.
Η Στοά του Βιβλίου, όπου έγινε η απονομή των Βραβείων UNICEF 2013, γέμισε έργα και ζωγραφιές των παιδιών που πραγματεύονται θέματα όπως η βία, η φτώχεια, οι διακρίσεις και ο ρατσισμός.
«Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα, στην οποία κλείνει μία δεκαπενταετία που το ελληνικό τμήμα της UNICEF δραστηριοποιείται, αναδεικνύοντας τα δικαιώματα των παιδιών» δήλωσε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της UNICEF, κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος, κάνοντας συγχρόνως αναφορά στην πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.
Δυο προσωπικότητες που με τη δράση τους συνετέλεσαν σημαντικά στην καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων και στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών βραβεύθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έλαβε το βραβείο για το σπουδαίο έργο της Εκκλησίας, ενώ ο καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, γνωστός και ως «γιατρός των φτωχών», κ. Αυξέντιος Καλαγκός, για τις δωρεάν σωτήριες επεμβάσεις του σε χιλιάδες άπορα παιδιά σε όλον τον κόσμο.
Τα παιδιά δίνουν χρώμα στην Στοά του Βιβλίου

Τα βραβεία στους μαθητές και τα σχολεία δόθηκαν στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους».

«Πέρα από το ψυχαγωγικό κομμάτι του προγράμματος θεωρώ πως για τα παδιά ήταν σημαντική αυτή καθαυτή η συμμετοχή τους»
σχολιάζει η κυρίαΕλένη Ακάμπαληδασκάλα της έκτης τάξης του 2ουδημοτικού σχολείου της Ξάνθης. Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν εκτός των άλλων αρκετά παιδιά μεταναστών και μέλη της μουσουλμανική μειονότητας.«Τα παιδιά συνυπάρχουν απολύτως αρμονικά και είναι φίλοι μεταξύ τους. Εμείς κερδίσαμε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία“εφημερίδα- βιβλίο”. Τα παιδιά έκαναν μια σειρά από κείμενα και εικόνες με θέμα ακριβώς πως ζει ένα συνομήλικο τους παιδί στην Αφρική και τη βοήθεια που του προσφέρει ηUnicef», καταλήγει η κυρία Ακάμπαλη.

«Μιας και την Τετάρτη είναι παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα του παιδιού , εμείς θελήσαμε στην αφίσα ζωγραφιά μας να αποτυπώσουμε ακριβώς αυτή την εικόνα»σχολιάζει από την πλευρά της ηΜατούλα Πονηρίδου,νηπιαγωγός στο 5ονηπιαγωγείο Κομοτηνής που κέρδισε το 1οβραβείο στη δική του κατηγορία. «Στην εικόνα-αφίσα αποτυπώνονται οι βασικές ανάγκες κάθε παιδιού όπως η στέγαση, η τροφή, η μόρφωση κλπ.Θεωρώ πως πάνω από όλα τα δικαιωμάτα τωνπαιδιών του τρίτου κόσμου είναι ζήτημα δικής μας συνειδητοποίησης. Ακόμα και στη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας δεν συγκρίνεται με την Αφρική.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και οι μαθητές μέσα από αφίσες, παραμύθια και εφημερίδες, αποτυπώνουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο «δύσκολα» θέματα όπως η βία, ο ρατσισμός, η φτώχεια, η πείνα.
Δεν θα μπορούσε φυσικά από την εκδήλωση να λείπει η αναφορά στα παιδιά που αυτές τις ημέρες ζουν το δράμα της ανθρωπιστικής κρίσης στις Φιλιππίνες, για τα οποία η UNICEF Ελλάδος έχει ήδη οργανώσει εκστρατεία βοήθειας.
Εκ μέρους του προέδρου της Βουλής παρέστη η βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Κατερίνα Παπακώστα.
Την παρουσίαση των βραβείων έκανε ο γενικός διευθυντής της UNICEF, κ. Ηλίας Λυμπέρης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας.
Τα καλύτερα έργα των παιδιών από όλη τη χώρα θα εκτίθενται στη Στοά του Βιβλίου από τις 19 έως τις 22 Νοεμβρίου, 11.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00.