Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει σαφείς ενδείξεις και πληροφορίες για τους συγγραφείς της προκήρυξης της οργάνωσης «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» που ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση πριν από 20 ημέρες στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο .

Η ΕΛΑΣ εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες να έχει εντοπίσει ευρείς συσχετισμούς με κείμενο άλλης ένοπλης ομάδας που είχε εμφανισθεί τα τελευταία χρόνια και για την οποία είχε διαμορφωθεί σαφέστερη άποψη για την σύνθεση της.

Επιτελείς των διωκτικών αρχών κάνουν λόγο για ένα νέο «μικτό σχήμα» ανταρτών πόλης. Μιλούν δε για «συνεργασία παλαιών καθοδηγητών της ένοπλης δράσης και ατόμων – στον εκτελεστικό βραχίονα – που είχαν πλαισιώσει σχετικά πρόσφατα ομάδα νεαρών ένοπλων αντιεξουσιαστών».

Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαπιστώσει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά οργανώσεις «μίας χρήσης» που ενώ προαναγγέλλουν σωρεία κτυπημάτων δεν εμφανίζονται ποτέ ξανά και μεταλλάσσονται. Και σε αυτόν τον κύκλο των υπόπτων στρέφεται η ΕΛ.ΑΣ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στέκονται στα εξής σημεία για τα οποία προκύπτουν νεώτερα δεδομένα:

ΠΡΩΤΟΝ: Η μη ύπαρξη καμιάς αναφοράς στην προέλευση της οργάνωσης, στον εξοπλισμό της , στην προεργασία και στον τρόπο επίθεσης κατά των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Δείγμα πιθανόν -σύμφωνα με τους αστυνομικούς- «του γεγονότος ότι στην οργάνωση αυτή υπάρχει σαφής διαφοροποίηση μεταξύ εντολέων και εκτελεστών-διεκπεραιωτών».

Μία από τις ελάχιστες προκηρύξεις που είχαν συνταχθεί τα τελευταία χρόνια και δεν περιείχαν καμιά αναφορά για τον τρόπο δράσης ήταν η προκήρυξη της οργάνωσης «6η Δεκέμβρη» που ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο υπουργείο τύπου, τον Ιανουάριο του 2010. Οι αστυνομικοί επανεξετάζουν αυτό το δεδομένο αφού η «6η Δεκέμβρη» στην συγκεκριμένη επίθεση και στην βόμβα που τοποθετήθηκε, αλλά δεν εξερράγη, στην Εφορία του Νέου Κόσμου στις 23 Μαρτίου 2011, είχε αποστείλει προκηρύξεις σε usb όπως και η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία των μελών της ΧρυσήςΑυγής.

Επιπλέον η οργάνωση «Επαναστατική Ανατροπή», που εμφανίσθηκε ως διάδοχος της 6η Δεκέμβρη -ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 2013 στην οικία εφοπλιστή, στην οδό Ροβέρτου Γκάλι, στην Ακρόπολη, πάλι με usb που είχε αφήσει στην οδό Αναξαγόρα, στην Καισαριανή.

Στην ίδια περιοχή δηλαδή που αφέθηκε το κείμενο της οργάνωσης Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις». Ομως τότε, το κείμενο της «Επαναστατικής Ανατροπής» παρέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και δεν το δημοσιοποίησε. Και αυτή η προκήρυξη ίσως κρύβει σημαντικά μυστικά για τις νέες πράξεις του εγχώριου αντάρτικου πόλης.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Οι αστυνομικοί στέκονται σε κείμενα οργανώσεων όπως η ομάδα «Θανάσης Κλάρας», τις «Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας»και άλλες που ανέλαβαν επιθέσεις, όπως η αποστολή του δέματος-βόμβα το 2010 που σκότωσε τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής, τον Οκτώβριο του 2009 κ.ά. Οι οργανώσεις αυτές, ενώ προανήγγειλαν μπαράζ επιθέσεων, εξαφανίστηκαν.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ παρατηρούν ότι μετά την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς εμφανίζονται νέες ένοπλες ομάδες όπως η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ) , η Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία + Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων για την επίθεση στο Mall και τώρα οι Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» για την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ «μιλούν για παιγνίδια τακτικής από έναν κλειστό αριθμό υποστηρικτών της επαναστατικής βίας που ωστόσο πλέον είναι σε μεγάλο μέρος αντιληπτά».

ΤΡΙΤΟΝ : Οι αξιωματικοί καταγράφουν μερικές σημαντικές ομοιότητες στο κείμενο της προκήρυξης για την «Χρυσή Αυγή» με το κείμενο του «Επαναστατικού Αγώνα» με το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση -τον Ιανουάριο του 2009- στις δυνάμεις των ΜΑΤ στα Εξάρχεια και τον τραυματισμό του αστυνομικού Δ. Μαντζούνη. Ετσι λοιπόν στην αρχή του κειμένου για την ανάληψη της ευθύνης στην Χρυση Αυγή σημειώνεται ότι:

«Οι Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πολιτικές εκτελέσεις των φασιστών μελών του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή που είχαν αναλάβει περιφρούρηση στα γραφεία του βορείου τομέα Αθηνών. Η υπόθεση έγινε σαν αντίποινα για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Χρυσαυγίτη Ρουπακιά».

Αντιστοίχως στο κείμενο για την επίθεση στα ΜΑΤ αναφερόταν «ο Επαναστατικός Αγώνας αναλαμβάνει την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στις 5 Γενάρη εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ που φρουρούσαν το υπουργείο πολιτισμού στα Εξάρχεια, ως απάντηση στην άνανδρη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Επίσης, αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στις 23 Δεκέμβρη εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδή»

Ακόμη και στις δύο προκηρύξεις οι δολοφονίες των Παυλου Φύσσα και Αλέξη Γρηγορόπουλου προσδιορίζονται ως «καμπές» και εναυσματα εξελίξεων

Στο κείμενο για την Χρυση Αυγή σημειώνεται: «Η δολοφονία Φύσσα αποτελεί σημείο καμπή αφού αποτέλεσε το αποκορύφωμα της δολοφονικής καμπάνιας της Χρυσής Αυγής. Η απροκάλυπτη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και εντός της οικονομικής συγκυρίας αντηχεί ως έναρξη εμφυλίου ταξικού πολέμου… Η ένοπλη επίθεση στα γραφεία στο Νέο Ηράκλειο είναι η αφετηρία της λαϊκής εξόρμησης για να σταλούν τα νεοναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής εκεί που τους αρμόζει, στα σκουπίδια της Ιστορίας».

Για την επίθεση στα ΜΑΤ καταγραφόταν από τον «Επαναστατικό Αγώνα» « στις 6 του Δεκέμβρη όταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον ένοπλο τραμπούκο του κράτους Κορκονέα στα Εξάρχεια, σήμανε η λήξη της παραπαίουσας κοινωνικής ομαλότητας που το κράτος πάσχιζε να επιβάλει .

«Ο μπάτσος που σημάδεψε και σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια έδωσε την χαριστική βολή στην ετοιμοθάνατη κοινωνική ανοχή»

Τέλος εντυπωσιάζουν τα κοινά στοιχεία για τις σχέσεις των αστυνομικών με τους δράστες. Στην προκήρυξη για τις δολοφονίες στο Νέο Ηράκλειο επισημαίνεται «ο Ρουπακιάς ήλπιζε στην κάλυψή του από την Αστυνομία αλλά και από την κυβέρνηση όπως είχε γίνει και άλλες τόσες φορές σε περιπτώσεις ξυλοδαρμών , μαχαιρωμάτων, δολοφονιών μεταναστών . Την κάλυψη των δολοφόνων από την αστυνομία επιβεβαίωσε και η φίλη του Παύλου Φύσσα».

Στο κείμενο για την επίθεση στα Εξάρχεια το 2009 αναφερόταν «Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν είναι γεγονός κατακριτέο από το αστυνομικό σώμα. Την ενέργεια του Κορκονέα οι περισσότεροι μπάτσοι την επικροτούν και οι υπόλοιποι συναινούν»

Επιπλέον και στις δύο αυτές προκηρύξεις υπήρχαν αντιστοίχως δύο μεγάλες λίστες συμβάντων με ρατσιστικές επιθέσεις αλλά και δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς. Όμως αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διευκρίνιζαν χθες το βράδυ ότι «ο προσδιορισμός αυτών των ομοιοτήτων στα δύο κείμενα ίσως σε αυτή την φάση της έρευνας να μην σημαίνει τίποτα για μας και στρέφουμε το ενδιαφέρον μας σε μία άλλη παράμετρο».