Για δραματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία κάνει λόγο η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), την οποία αποδίδει στη μείωση της δημόσιας δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, η συνολική μείωση που έχει υποστεί η δαπάνη τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 45%. Το 2009 ήταν 2,9 δισ. ευρώ, προοδευτικά μειώθηκε στο 1,9 δισ., ενώ για το 2013 και για το 2014 ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας το ποσό των 1,6 δις.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις από τη μείωση είναι τραγικές. Αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ευαγγελισμό, όπου –όπως σημειώνουν – χρειάζεται 23,5 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες μέχρι το τέλος του 2013.
«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ελλείψεις, από τα πιο απλά υλικά μέχρι τα αντιδραστήρια και άλλα υλικά υψηλού κόστους, δυστυχώς δεν απέχουν από την πραγματικότητα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι «η γενναία χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό εμποδίζεται από τη δανειακή σύμβαση, είναι όμως όρος απαραίτητος για την επιβίωση του λαού μας».
«Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε την υγεία των κατοίκων αυτής της χώρας στο όνομα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο και της υποταγής στις ευρωπαϊκές οδηγίες».