Άρχισε τη Δευτέρα το μεσημέρι στο λιμάνι της Ρόδου ο έλεγχος των εμπορευματοκιβωτίων του φορτηγού πλοίου «Νουr M», το οποίο, σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα, μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν ανοιχθεί τρία κοντέϊνερ τα οποία περιέχουν σφαίρες μικρού (για καλάσνικοφ) και μεγάλου διαμετρήματος (για αντιαεροπορικά). Τα υπόλοιπα κοντέϊνερ αναμένεται να ανοιχθούν αύριο Τρίτη ενώ η έρευνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας μετέβησαν στη Ρόδο με ελικόπτερο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτηςκαι ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Δημήτρης Μπαντιάς για να ενημερωθούν για τις έρευνες. Μαζί τους ήταν και ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.Παναγιώτης Νικολούδης. Λίγες ώρες αργότερα επέστρεψαν στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως το πλοίο «είναι έμφορτο από σφαίρες και από οπλισμό. Βεβαίως δεν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε έως τώρα όλα τα κιβώτια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Επίσης το ίδιο το πλοίο δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας και για αυτό θα κρατηθεί».

Πρόσθεσε πως «σύμφωνα με τις φορτωτικές αλλά και τις δηλώσεις του πληρώματος, οι οποίες είναι αντιφατικές μέχρι αυτή τη στιγμή, το πλοίο κατευθυνόταν προς χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Σε αυτές τις χώρες απαγορεύεται από τον ΟΗΕ να πηγαίνουν όπλα και σφαίρες. Και εμείς τηρώντας τις διεθνείς μας υποχρεώσεις οφείλουμε να κρατήσουμε το πλοίο για όσο χρόνο χρειαστεί».

Επιπλέον έδωσε συγχαρητήρια στους άντρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος «που σε ακόμα μία περίπτωση έδειξαν πως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι ελέγχονται, επιτηρούνται με επάρκεια και ότι η χώρα είναι ικανή να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις, ελέγχοντας τα ύποπτα πλοία και φορτία που περνάνε μέσα από τη θάλασσά μας».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ελέγχονται και τα παραστατικά και οι δηλώσεις του πληρώματος, η αρμόδια εισαγγελέας έχει αναλάβει την έρευνα και αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη για να τοποθετηθεί τελικά στο πόρισμά της. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί μόνο σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει οπλισμός όπως λένε και τα παραστατικά. Δεν έχουμε ανοίξει όλα τα εμπορευματοκιβώτια. Έχουμε ανοίξει μόνο αυτά τα οποία ήταν προσβάσιμα. Περιμένουμε να έρθει ο γερανός για να μπορέσουμε να ξεφορτώσουμε και να ελέγχονται ένα – ένα τα εμπορευματοκιβώτια. Θα σας πως ότι για να ανοιχτεί κάποιο εμπορευματοκιβώτιο έχουν έρθει οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ώστε να ελέγξουν από πριν κατά πόσο αυτά είναι παγιδευμένα ή όχι…»

Στην ερώτηση πως σχολιάζει τις δηλώσεις του Τούρκου πλοιάρχου στη Χουριέτ ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Ελέγχεται και ο πλοίαρχος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος για την αξιοπιστία τους. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το πλοίο φέρεται να είναι τουρκικών συμφερόντων. Παρόλα αυτά δεν έχουμε γίνει αποδέκτες καμίας ενόχλησης είτε από τους ιδιοκτήτες του φορτίου, είτε από τους ιδιοκτήτες του πλοίου» .

Από την πλευρά του ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος είπε:«Η περίπτωση αυτή του συγκεκριμένου πλοίου είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων. Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη λεγόμενη «visit and search» του συγκεκριμένου πλοίου το οποίο έδινε αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και για τον προορισμό του (άλλα έγραφαν τα έγγραφά του άλλα έδινε ο πλοίαρχος και άλλα δήλωσαν οι υποπλοίαρχοι). Αντιλαμβάνεστε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε ο πρώτος έλεγχος, δηλαδή το «χέλινγκ» όπως ονομάζεται διεθνώς και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα αλληλοσυγκρουόμενα από τον πλοίαρχο αλλά και από το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Ταυτότητας του πλοίου (AIS). Αμέσως προβήκαμε στον έλεγχο, στην επίσκεψη του πλοίου και διαπιστώσαμε ότι έχει πυρομαχικά.Κατέβηκα και εγώ στα αμπάρια με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ότι είναι προσβάσιμο φαίνεται ότι είναι πυρομαχικά. Όμως μέσα από τα δηλωτικά προκύπτει ότι υπάρχει και οπλισμός».

Και επεσήμανε: «Όμως αυτή τη στιγμή ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. Όπως επίσης δεν είναι σαφές ούτε από τα έγγραφα ούτε από τις δηλώσεις των μελών των πληρώματος για το πού προορίζονταν αυτός ο οπλισμός και αυτά τα πυρομαχικά.Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι πολύ λεπτό το θέμα, δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες δηλώσεις, υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας ο οποίος χειρίζεται το όλο θέμα κατά συνέπεια μετά από λίγες μέρες αφού θα έχουν ξεφορτωθεί όλα και θα έχουμε διασταυρώσει όλες τις πληροφορίες θα είμαστε σε θέση να σας πούμε περισσότερα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και κυρίως τα στελέχη του Λιμενικού τα οποία προέβησαν σε αυτήν την πράξη η οποία είναι πολύ σημαντική.Περνάμε ένα μήνυμα σε όλους όπως είπε ο υπουργός, ότι όποιος μπαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα πρέπει να είναι νόμιμος, διαφορετικά θα ελεγχθεί θα έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος».

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται στο υπουργείο Ναυτιλίας ως ιδιαίτερα σοβαρή. Αξιωματικοί του Λιμενικού σημείωναν πως εφόσον το πλοίο είχε ως τελικό προορισμό τη Λιβύη δεν έπρεπε να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Επίσης έλεγαν με νόημα πως το πλοίο ενώ είχε ανορθόδοξες εναλλαγές πορείας ο καπετάνιος δεν ανέφερε τίποτα στο θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού για πρόβλημα και όταν τον ρώτησαν οι λιμενικοί την πρώτη φορά απάντησε είχε τελικό προορισμό λιμάνι της νότιας Τουρκίας. Εκτιμάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα όπλα και τα πυρομαχικά θα μεταφέρονταν με φορτηγά προς τη Συρία.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν ότι, όπως αναφέρουν τα συνοδευτικά έγγραφα, μέσα στα 56 από τα συνολικά 59 εμπορευματοκιβώτια βρίσκονται 20.000 καλάσνικοφ και πυρομαχικά όπως σφαίρες κ.α.Ωστόσο τονίζουν ότι το ακριβές περιεχόμενο τους θα εξακριβωθεί όταν θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

Το 8μελές πλήρωμα – πρόκειται για τρεις υπήκοους Τουρκίας και πέντε Ινδίας – κρατείται στο Λιμεναρχείο της Ρόδου.

Αρνείται ότι μετέφερε καλάσνικοφ ο πλοίαρχος που οδηγήθηκε στη Ρόδο

Ο τούρκος πλοίαρχος του σκάφους «Νour M», με σημαία Σιέρα Λεόνε, το οποίο σταμάτησε πλησίον της Σύμης και οδήγησε στη Ρόδο η Ελληνική Ακτοφυλακή την περασμένη Παρασκευή αρνείται ότι μετέφερε καλάσνικοφ και εκρηκτικές ύλες, όπως είχαν ανακοινώσει οι ελληνικές πήγες.

Σε δηλώσεις του στον τούρκικο τύπο ο πλοίαρχος Χουσεΐν Γιλμάζ υποστηρίζει ότι το φορτίο του σκάφους δεν ήταν πυρομαχικά ή όπλα και ότι προοριζόταν για το υπουργείο Αμυνας της Λιβύης. «Εγώ και το πλήρωμα τρελαθήκαμε όταν ακούσαμε ότι μεταφέρουμε 20.000 καλάσνικοφ. Στα 40 χρόνια που είμαι στη θάλασσα τέτοιο πράγμα δεν άκουσα ποτέ», δήλωσε.

«Φορτώσαμε στην Ουκρανία», συνέχισε, «και τα κοντέινερς προορίζονταν για την Τρίπολη της Λιβύης από όπου θα τα παρελάμβανε το υπουργείο Αμυνας της Λιβύης». Και πρόσθεσε, κοντά στη Σύμη «είχαμε ένα μικροατύχημα όταν μας αντιλήφθηκε η Ελληνική Ακτοφυλακή αλλά ενώ περιμέναμε να μας βοηθήσουν μας ρυμούλκησαν στη Ρόδο. Επί τρεις ημέρες έψαχναν και κοίταζαν τα χαρτιά μας και αλλά έγγραφα. Δεν άνοιξαν τα κοντέινερς να εξετάσουν το φορτίο επειδή ήμασταν transit.»

Ο πλοίαρχος τόνισε ότι είχε δηλώσει το φορτίο του σκάφους στις τουρκικές αρχές όταν μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Εφημερίδες της Τουρκιας, οι οποίες έδωσαν έκταση στο ζήτημα, γράφουν ότι ελληνικές πήγες δήλωσαν ότι το πλοίο είχε προορισμό το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούμ) και ότι ως λιμάνια προορισμού επίσης αναφέρονται στα έγγραφα η Ταρτούς της Συρίας και η Τρίπολη της Λιβύης.