Σε επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ προχώρησαν τα Διαγνωστικά Κέντρα της χώρας γεγονός που σημαίνει ότι δεν δέχονται τα παραπεμπτικά του Οργανισμού για εκτέλεση εξετάσεων σε ασφαλισμένους του.
Οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων δηλώνουν ότι «οι δυναμικές κινητοποιήσεις των μελών τους είναι μονόδρομος μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις (claw back και rebate) που στην ουσία «εθνικοποιούν» τις επιχειρήσεις τους».
Όπως αναφέρουν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει ληξιπρόθεσμες προκαταβολές τρεχουσών οφειλών για περισσότερο από 4 μήνες, αρνείται να εκκαθαρίσει υποβολές δαπανών από το 2012, ενώ η καταβολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των παρελθόντων ετών (2007 έως 2011) έχει βαλτώσει στη γραφειοκρατία του Δημοσίου, ανεβάζοντας το σύνολο των υποχρεώσεων του Οργανισμού προς τα Διαγνωστικά Κέντρα σε 350 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Σημειώνουν πως οι αμοιβές για παρακλινικές εξετάσεις έχουν ήδη μειωθεί δραματικά (κάτω του κρατικού τιμολογίου που ισχύει από το 1992), με την θέσπιση των ασφαλιστικών τιμών και την υποχρέωση παροχής επιπλέον εκπτώσεων. Η επιβολή του claw back και του rebate θεωρείται, όπως αναφέρουν, η χαριστική βολή στον κλάδο.