Υπήρξε μια περίοδος στην ελληνική κοινωνία που η νέα γενιά απαξιούσε οτιδήποτε το χειροποίητο, είτε επρόκειτο για το πλεκτό πουλόβερ της γιαγιάς είτε για κάποιο χειροποίητο οικογενειακό έπιπλο προηγούμενης δεκαετίας. Προτιμούσαν μοντέρνα μινιμαλιστικά αντικείμενα με επιρροές από το εξωτερικό, τα οποία θύμιζαν περισσότερο έργα μοντέρνας τέχνης παρά χρήσιμα αντικείμενα κατοικίας. Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια όμως παρατηρείται ιδιαίτερη στροφή προς την τέχνη του «Κάν’ το μόνος σου» ή, όπως συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε, «Do it yourself». Παλιά ρούχα μεταποιούνται, έπιπλα ανανεώνονται δίνοντας έναν αέρα vintage εποχής στα διαμερίσματα, εργαστήρια εκμάθησης πλεξίματος ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, οι σειρές βιβλίων χειροτεχνίας γίνονται ανάρπαστες και γενικότερα ό,τι κινείται γύρω από τη σφαίρα του DIY προσελκύει κόσμο όλων των γούστων και όλων των ηλικιών.

«Η χειροτεχνία είναι μια δημιουργική απασχόληση»
λέει στο «Βήμα» η κυρία Ελίνα Αντωνοπούλου, μία εκ των δύο διαχειριστών του πρώτου site χειροτεχνίας στην Ελλάδα, ftiaxto.gr, εξηγώντας πως «το DIY εξυπηρετεί τις ανάγκες μας εν μέσω κρίσης, καθώς εξοικονομούμε χρήματα με την ανακύκλωση αντικειμένων και ρούχων, αλλά ταυτόχρονα καλύπτει και την ψυχολογική ανάγκη του ανθρώπου να γίνει πιο δημιουργικός».
Βέβαια χειροτεχνία δεν μπορεί να χαρακτηριστούν μόνο η μεταποίηση και η διακόσμηση, αλλά και η εξ ολοκλήρου κατασκευή αντικειμένων. «Αν το καλοσκεφτεί κανείς, η χειροτεχνία είναι ένα ακριβό χόμπι, όσο ακριβό θες να το κάνεις βέβαια, γιατί για να δημιουργήσεις κάτι από την αρχή χρειάζεται μια επένδυση όχι μόνο στα υλικά αλλά και σε τεχνικό εξοπλισμό» ανέφερε η κυρία Αντωνοπούλου, συμπληρώνοντας πως «ο κόσμος ενδιαφέρεται για το DIY και αυτό φαίνεται μέσα από την επικοινωνία και την επισκεψιμότητά τους στη σελίδα μας».
Το Ftiaxto.gr δημιουργήθηκε τo 2007, όταν η Ελίνα Αντωνοπούλου και η Βάλια Μπινίκου, συνάδελφοι στο ίδιο γραφείο, ανακάλυψαν τη χαρά της δημιουργίας του χειροποίητου και ειδικά του πλεξίματος. Από τότε ασχολούνται με οτιδήποτε μπορεί να φτιάξει κανείς με τα χέρια του, με οποιοδήποτε υλικό τον εμπνέει και για οποιαδήποτε χρήση μπορεί να φανταστεί.

«Στο Ftiaxto.gr μπορεί κανείς να βρει οδηγίες βήμα-βήμα για διάφορα projects, video εκπομπές με οδηγίες για διάφορες δημιουργίες, ιδέες και προτάσεις για κατασκευές, καταστήματα υλικών σε Αθήνα, επαρχία και εξωτερικό, προτεινόμενα βιβλία, περιοδικά, σεμινάρια, υλικά και εργαλεία κ.ά.»
αναφέρει η κυρία Αντωνοπούλου.
Η έκθεση στο ΣΕΦ


Την ανάγκη όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για τη χειροτεχνία επιδιώκει να καλύψει η τρίτη έκθεση «Χειροτέχνικα» που διοργανώνει το ftiaxto.gr, η οποία ανοίγει τις πύλες της από αύριο Παρασκευή 1 ως και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο.

«Υπήρξε μεγάλη προσέλευση τις προηγούμενες φορές. Ειδικά τη δεύτερη έκθεση τον περασμένο Ιανουάριο είχαν επισκεφθεί περίπου 7.000-8.000 άτομα. Ετσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην τρίτη συνάντηση εκθετών-εμπόρων με τους φίλους της χειροτεχνίας, δίνοντάς τους μάλιστα περισσότερο χρόνο και χώρο να περιηγηθούν ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα εκθετών, αλλά και να παρακολουθήσουν μια σειρά εργαστήρια από το ευρύ φάσμα της χειροτεχνίας»
σχολίασε στο «Βήμα» η κυρία Αντωνοπούλου.
Είδη ραπτικής, πλεξίματος και κεντήματος, υλικά για φυσικά καλλυντικά, κεριά και σαπούνια, υλικά για κόσμημα, είδη hobby, υλικά για ψηφιδωτό και ζωγραφική, κηπουρική, ντεκουπάζ, scrapbooking, διακοσμητικά, υλικά συσκευασίας, ραπτομηχανές, ειδικός εξοπλισμός, αλλά και βιβλία, μαθήματα και σχολές, gadgets και νέα προϊόντα, είναι μερικά από τα πράγματα που θα βρουν και εφέτος στέγη για 3 ημέρες σε 2.000 τ.μ. στη μοναδική έκθεση ειδών χειροτεχνίας στη χώρα μας.
Οι λάτρεις του DIY θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα νέα του χώρου, αλλά και να προμηθευθούν τα απαραίτητα για τη δική τους αγαπημένη ενασχόληση, να πάρουν ιδέες για χειροποίητα δώρα και στολίδια, ειδικά εν όψει των Χριστουγέννων, αλλά και να παρακολουθήσουν σεμινάρια και workshops σχετικά με την κατασκευή ειδών γραφής ως και την καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι.
Μεγάλος διαγωνισμός


Οπως κάθε φορά, η «Χειροτέχνικα» εξασφάλισε δώρα για τους φίλους της, διοργανώνοντας έναν μεγάλο διαγωνισμό. Δηλώστε συμμετοχή στην ηλεκτρονική σελίδα (http://www.xeirotexnika.gr) της έκθεσης και κερδίστε υλικά χειροτεχνίας, βιβλία, δωρεάν συμμετοχές σε σεμινάρια και πολλά άλλα. Ο διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της έκθεσης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της «Χειροτέχνικα» επισκεφθείτε την αντίστοιχη σελίδα του.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 31 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus