Ευθύνες σε υποθέσεις που απασχόλησαν τη δημοσιότητα με τη μορφή σκανδάλων καλείται να αποδώσει από τον Νοέμβριο και τους προσεχείς μήνες η Δικαιοσύνη. Η ετυμηγορία για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τους 18 που εμπλέκονταν στις «χρυσές» μίζες από τα εξοπλιστικά δίνει τη σκυτάλη στην υπόθεση της Siemens και στον Τάσο Μαντέλη, στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου με πρωταγωνιστή τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, αλλά και στην απάτη των δομημένων ομολόγων, με ονόματα που τείνουν να λησμονηθούν, όπως αυτά των Θεόδωρου Πρινιωτάκη, Γιώργου Παπαμαρκάκη και Αγάπιου Σημαιοφορίδη. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν παραπεμφθεί όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές, είναι εν τούτοις αδιαμφισβήτητο ότι όλες έχουν υψηλή πολιτική φόρτιση, συνδεδεμένες καθώς είναι με υπουργικές αποφάσεις και περιόδους έντονης διαφθοράς που στιγμάτισαν ακόμη και κυβερνητικές θητείες. Οι ψηφίδες που θα προσθέσει η Δικαιοσύνη στο πολιτικό μωσαϊκό με τις αποφάσεις της αναμένονται σημαντικές. Εχει εξάλλου εδώ και καιρό μετατοπισθεί στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής, κυρίως από τότε που η πολιτική φλερτάρει με την παράλυση.
Η «προεκλογική χορηγία»
Στις 11 Νοεμβρίου θα καθήσουν στο εδώλιο ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης και τέσσερις συγκατηγορούμενοι για ξέπλυμα χρήματος από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού: ο κουμπάρος του Γιώργος Τσουγκράνης, που εμπλέκεται στο άνοιγμα του σχετικού λογαριασμού του Μαντέλη στη Γενεύη με κωδικό «Rocos», η Αντωνία Μάρκου (παρένθετο πρόσωπο), ο Ηλίας Γεωργίου, γενικός διευθυντής της Siemens επί δεκαετία, καθώς και ο Αριστείδης Μπαλτάς, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού.
Πυρήνας, η σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του. Αναφερόμενος στις 450.000 γερμανικά μάρκα που μπήκαν σε λογαριασμό του σε δύο δόσεις, το 1998 και το 2000, ο ίδιος ο Τάσος Μαντέλης έχει απεκδυθεί την κατηγορία περί δωροδοκίας κάνοντας λόγο για «προεκλογική χορηγία». Στο σημείο αυτό στέκεται και ο κ. Γιάννης Ηρειώτης, συνήγορός του, τονίζοντας πως «κανείς δεν λέει ότι ο Μαντέλης δωροδοκήθηκε. Εδώ άλλωστε δεν υπάρχει Ζήγρας ή άλλος που να ισχυρίζεται κάτι ανάλογο, όπως συνέβη στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου».
Η σύνθεση του δικαστηρίου έχει ήδη «κλειδώσει»: στη θέση του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο κ. Αγγελής Τριαντόπουλος (θεωρείται τυπικός και αυστηρός δικαστής) και σύνεδροι δύο γυναίκες εφέτες, οι κυρίες Σπυριδούλα Λιάτη και Λελούδω Αντερριώτου. Στην εισαγγελική έδρα θα βρίσκεται ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος προσφάτως ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας της δίκης Τσοχατζόπουλου.
Η έναρξη της δίκης Μαντέλη δεν σημαίνει βεβαίως το πέρας της υπόθεσης καθώς η δικογραφία έχει σπάσει στα δύο (υπό τον κίνδυνο παραγραφής του κακουργήματος με την πάροδο 15ετίας) και οι ανακρίσεις συνεχίζονται συστηματικά.
Λαβύρινθος ως τους αυτοκράτορες


Μπορεί η ημερομηνία της δίκης για το Βατοπαίδι να μην έχει προσδιοριστεί ακόμη, εκτιμάται ωστόσο ότι και μεγάλη διάρκεια θα έχει, τουλάχιστον έξι μήνες (αν υπολογίσει κανείς δύο δικάσιμους την εβδομάδα), και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης θα κεντρίσει. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προφυλακισμένοι στην υπόθεση και 18μηνα που λήγουν δίνει αέρα στην Εισαγγελία να αποφασίσει την έναρξη της διαδικασίας χωρίς χρονικές πιέσεις.
Στους 14 που παραπέμπονται συγκαταλέγονται ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη), ο Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (πατέρας και αδελφός της αντιστοίχως), μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (μεταξύ άλλων ο πρώην αντιπρόεδρος Γρηγόρης Κρόμπας), αλλά και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, όπως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην πρόεδρος Πέτρος Παπαγεωργίου. Στον κατάλογο των κατηγορουμένων υπάρχουν επίσης δύο πρώην στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: η Σταματούλα Μαντέλη, πρώην γενική διευθύντρια, και ο Κωνσταντίνος Σκιαδάς, πρώην γενικός γραμματέας. Ο κ. Γιάννης Αγγέλου, τότε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Κώστα Καραμανλή, δεν παραπέμφθηκε.
Νομικοί τονίζουν ότι το δικαστήριο θα βρει «μπροστά του» το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς της υπόθεσης καθώς οι ιερές ανταλλαγές ακινήτων-φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα και παρόχθιες εκτάσεις στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης στηρίχθηκαν σε χρυσόβουλλα αυτοκρατόρων (από τον Νικηφόρο Βοτανειάτη ως τον Ανδρόνικο Γ’ Παλαιολόγο), πατριαρχικά σιγίλια και συνοδικές επιστολές που φέρουν ως ιδιοκτήτη τη Μονή Βατοπαιδίου.

«Η υπόθεση –ως προς το πραγματικό, κοινωνικό, σκέλος της –φαίνεται περιπεπλεγμένη, γι’ αυτό προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί πονοκεφάλους στους νομικούς που με οποιονδήποτε θεσμικό ρόλο (δικαστές, νομικούς συμπαραστάτες) ασχολούνται με αυτήν, παρ’ ότι στην ουσία της είναι εξαιρετικά απλή –στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για την υλοποίηση μιας κυβερνητικής απόφασης, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων τοπικών παραγόντων»
εκτιμά ο κ. Αρης Χαραλαμπάκης, συνήγορος των Εφραίμ και Αρσενίου, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. «Οπως όμως η γένεση της υποθέσεως υπαγορεύθηκε από πολιτικές σκοπιμότητες, το ίδιο και η ανάδειξή της ως σκανδάλου ενείχε έντονη πολιτική χροιά. Η Δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, υπό την πίεση μιας παραπληροφορημένης κοινής γνώμης, ενήργησε στα πρώτα στάδια σπασμωδικά, ευτυχώς όμως –όπως επίσης συνήθως συμβαίνει -, προϊούσης της διαδικασίας, αρχίζει να επιδεικνύει την απαραίτητη νηφαλιότητα, με κορύφωση την ακροαματική διαδικασία, όπου έχω σχεδόν τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα θα τοποθετηθούν στις πραγματικές τους διαστάσεις».

Δομημένων εξέλιξη
Από τα ομόλογα στα… αρωματικά φυτά

«Ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης είναι φτωχός. Καλλιεργεί πλέον αρωματικά φυτά και φιλοξενείται στο 80 τ.μ. σπίτι του πατέρα του μαζί με όλη του την οικογένεια». Ο μάρτυρας υπεράσπισης του πάλαι ποτέ προέδρου του ΤΕΑΔΥ, κατηγορουμένου στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, διαβεβαιώνει –μόλις την Παρασκευή –το δικαστήριο για μια «οικογένεια-διαμάντι». Ο πατέρας του κατηγορουμένου και πρώην βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης περιμένει με τη σειρά του να μπει στην αίθουσα να καταθέσει για το ίδιο του το παιδί.
Η δίκη για τα δομημένα ομόλογα, η οποία διεξάγεται από τον Μάρτιο του 2012, μπαίνει τον Νοέμβριο στην τελική ευθεία της, με τις απολογίες των κατηγορουμένων και την ετυμηγορία να κοντοζυγώνει μετά τα Χριστούγεννα και πάντως αρχές του 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδείς από τους 14 κατηγορουμένους είναι προφυλακισμένος, ενώ ο 15ος, Σοφοκλής Πρινιωτάκης, έχει αποβιώσει.
Στην παρέλαση μαρτύρων που καταγράφεται στη φάση αυτή (αναμένονται άλλοι 25-30) πιο σημαντικός για την υπεράσπιση θεωρείται ο κ. Νικ Ντονόφριο. Τόσο για τον κ. Δημήτρη Παπαδέλλη, συνήγορο του Θεόδωρου Πρινιωτάκη (αντιπροέδρου της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή), όσο και για τον κ. Θεόδωρο Μαντά, συνήγορο του Γιώργου Παπαμαρκάκη (διευθύνοντος συμβούλου της North Management –NAM) και της Παναγιώτας Καραδήμα (προέδρου ΤΕΑΔΥ), ο κ. Ντονόφριο, σύνδεσμος ανάμεσα στην JP Morgan και στη NAM, αναμένεται να φωτίσει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης.
Η συγκεκριμένη δίκη είναι μόνο μία από τις συνολικά τρεις για τα ομόλογα και πάντως αυτή που περιλαμβάνει στους κόλπους της το επίμαχο δομημένο των 280 εκατ. ευρώ. Η πρώτη για τα σταθερά ομόλογα έχει ολοκληρωθεί (με αθώωση των εμπλεκομένων), ενώ αυτή για το ΤΣΠΕΑΘ έπεται στις 18 Νοεμβρίου –δίκη που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σχετίζεται με «διαδρομή χρήματος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ