Σε έλεγχο των οικονομικών όλων των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ της χώρας, προχωράει το υπουργείο Παιδείας κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών τη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) όλων των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ της χώρας, για τα τελευταία πέντε οικονομικά έτη.

Οι ειδικοί λογαριασμοί «πρωταγωνιστούν» σε όλες τις καταγγελίες που γίνονται κατά καιρούς σε βάρος των διοικήσεων πανεπιστημίων (ειδικά στην επαρχία), καθώς αποτελούν ταμεία εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σχετιζόμενα με τα κοινοτικά κονδύλια των Ιδρυμάτων.

Η είδηση αυτή προκαλεί αναστάτωση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καθώς ανοίγει ένα ακόμη «μέτωπο» στις ήδη τεταμένες σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στα πανεπιστήμια και στην πολιτεία με αφορμή τη διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων.

Απεργία για όγδοη εβδομάδα – Κίνδυνος για το εξάμηνο

Σε δύο από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιιο Πολυτεχνείο, η απεργία συνεχίζεται και την ερχόμενη εβδομάδα (η όγοδη από την αρχή των κινητοποιήσεων), παρά το γεγονός ότι απογράφηκε τελικά η συντριπτική πλειονότητα (περίπου 1.700 οι απογραφέντες από τους συνολικά 1.968, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας) των διοικητικών υπαλλήλων των κλάδων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας από οκτώ ιδρυμάτων.

Στα συγκεκριμένα δύο ανώτατα ιδρύματα ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο είναι πλέον ορατός.

Λιγότεροι στην διαθεσιμότητα

Πάντως, όπως ανέφεραν πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου, τελικά θα είναι λιγότεροι οι διοικητικοί υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στα οκτώ πανεπιστήμια από τον αριθμό που είχε αρχικά ανακοινωθεί και δεν θα ξεπεράσουν τους 1.200 συνολικά.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ζητάει απο τους πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας να κόψουν τη μισθοδοσία των διοικητικών υπαλλήλων τους για το διάστημα που δεν έχουν παρουσιαστεί στο πόστο τους, καθότι υπήρξαν καταγγελίες ότι οι απεργοί συνεχίζουν να πληρώνονται όλες αυτές τις ημέρες κανονικά.