Σε σαρωτικές «καρατομήσεις»-απομακρύνσεις δημοτικών υπαλλήλων που χειρίστηκαν «θολές» υποθέσεις εγγραφής ετεροχρονισμένων γεννήσεων στο ληξιαρχείο της Αθήνας προχωρά ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Επίσης, η δημοτική Αρχή ξεκινά ενδελεχή διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος, με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του υπουργείου Εσωτερικών.
Με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας η οποία βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά, διενεργήθηκε έλεγχος στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, με επίκεντρο ληξιαρχικές πράξεις γέννησης που έχουν καταχωρηθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του δήμου από το 2008 έως σήμερα.
Διαπιστώθηκε ότι ενώ το 2011 οι δηλώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων ήταν περίπου 50, εκτινάχθηκαν το 2012 φτάνοντας τις 200 και το 2013 τις 400. Η πλειονότητα των δηλώσεων, δεν αφορά μόνο ένα παιδί αλλά συχνά, περισσότερα. Περίπου οι μισές από τις γεννήσεις αυτές, δηλώθηκαν ως «αγνώστου πατρός».

Oι γεννήσεις φέρονται ότι πραγματοποιήθηκαν μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων και ως δηλωθείς τόπος γεννήσεως εμφανίζονται οικίες κυρίως της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων. Με άλλα λόγια, τη διετία 2012-2013 εμφανίζονται μαζικά δηλώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων για πολλά παιδιά μιας οικογέενιας…

Επίσης, φαίνεται να προκύπτει ζήτημα και με προνοιακά επιδόματα τα οποία συναρτώνται με συγκεκριμένες οικογένειες που έκαναν δηλώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων.
Σε δημόσια παρέμβασή του, το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι ανέλαβε ήδη πρωτοβουλίες με στόχο να διαλευκανθεί η υπόθεση σε όλο της το εύρος. Ζήτησε να διενεργηθεί πλήρης και σε βάθος διοικητικός έλεγχος ενώ έχει απευθυνθεί και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
O δήμαρχος Αθηναίων απομάκρυνε από τις θέσεις τους, τη διευθύντρια και την αρμόδια προϊσταμένη των υπηρεσιών του ληξιαρχείου, ενώ σε διαδικασία απομάκρυνσης είναι επίσης όλοι οι υπάλληλοι που χειρίστηκαν τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά.
Επίσης, ο κ. Καμίνης κατέστησε σαφές ότι είναι απαραίτητη η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., του υπουργείου Εσωτερικών και της Εισαγγελίας, προκειμένου να διερευνήσουν κι άλλες πτυχές της υπόθεσης. Τόνισε ότι οι υπάλληλοι απομακρύνονται προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του ελέγχου που θα διεξαχθεί.

Παράλληλα, ο κ. Καμίνης θα ζητήσει από την Κεντρική Ενωση Δήμων ελλάδας (ΚΕΔΕ) να αναλάβει την πρωτοβουλία για τον έλεγχο της λειτουργίας ληξιαρχείων, δημοτολογίων σε ολόκληρη τη χώρα.