Νέα φάση κινητικότητας θα περάσει λίαν συντόμως το υπουργείο Υγείας. Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης, αυτή τη φορά θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι Νοσοκομείων της περιφέρειας και του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η δεύτερη φάση της κινητικότητας έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν σε αυτή, θα καθοριστεί κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα.
Επίσης, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια Νοσοκομεία της περιφέρειας θα αλλάξουν χρήση. Ο υπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο θα βασιστεί στις προτάσεις που θα υποβάλουν οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών στη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά γίνεται λόγος για περίπου 10.000 υπαλλήλους, αφού στη διαδικασία της κινητικότητας αναμένεται να συμμετάσχουν και 6.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε επίσης μελέτη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), από την οποία προκύπτει ότι δεν υπήρξε πρόβλημα στα βασικά Νοσοκομεία, μετά την ένταξη οκτώ μικρότερων σε καθεστώς αλλαγής χρήσης.
Οι εκπρόσωποι του ΕΚΕΠΥ ανέφεραν ότι η προσέλευση ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ήταν ανάλογη με την ίδια χρονική περίοδο του 2012 (20/08-30/09). Τα Νοσοκομεία εφημερίας δεν ανέπτυξαν επικουρικές κλίνες (ράντζα) περισσότερες από αυτές που παροδικά αναπτύσσονται.