Να συμμετάσχουν τα πληρώματα των πλοίων όλων των κατηγοριών πανελλαδικά στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ που θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα στις 6 Νοεμβρίου αποφάσισε σε συνεδρίαση της το πρωί της Τρίτης η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση «εξετάστηκε η όλη γενική κατάσταση στον χώρο της ναυτικής εργασίας και όπου διαπιστώθηκε ότι δυστυχώς συνεχίζεται η χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών, με τις συνεχείς μειώσεις στις συνθέσεις των πληρωμάτων, η οποία και έχει φθάσει σε δραματικά επίπεδα, με την εντατικοποίηση της εργασίας των όσων έχουν απομείνει, με τη συνεχή παραβίαση της υφιστάμενης νομοθεσίας, με την επί μήνες μη πληρωμή των δεδουλευμένων, με την συνεχή αύξηση της ανεργίας κτλ.».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα άμεσα αιτήματα της Ομοσπονδίας που απαιτούν λύσεις είναι: «Αμεση άρση της πολιτικής κινητοποίησης (επιστράτευσης), άμεση διόρθωση και απάλειψη της ρύθμισης (άρθρ. 6 παρ. 1) του Κανονισμού, ριζική επανεξέταση των αποφάσεων ΥΝΑ για σύνθεση πληρώματος των πλοίων Ελλάδας – Ιταλίας, επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων καθεστώς, άμεση λήψη μέτρου για την ανακούφιση των συνταξιούχων συναδέλφων μας από τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων, που υπέστησαν την τελευταία διετία, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων, που εκκρεμούν».

Επίσης άλλα αιτήματα είναι: «Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας, άμεση υλοποίηση της εξόφλησης δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της Ακτοπλοΐας, σύμφωνα με τις δοθείσες δεσμευτικές δηλώσεις των εφοπλιστών, άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγόμενης “μαύρης” εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση επιτέλους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στον ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε και επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στον φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους».

Ήδη τα δύο μεγάλα ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους σε γενική απεργία στις 6 Νοεμβρίου. Μάλιστα η ΠΕΜΕΝ έχει αποστείλει και εξώδικο προς τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ ύστερα από πρόταση του ΠΑΜΕ αποφάσισε να εισηγηθεί στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας πανεργατική απεργία στις 6 Νοεμβρίου. Η ΓΣΕΕ αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την απεργία στην συνεδρίασή της αύριο, Τετάρτη.