Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε ο προφυλακισμένος χρυσαυγίτης Γιάννης Άγγος ο οποίος απολογήθηκε συμπληρωματικά, από το πρωί της Τρίτης, στον ανακριτή για τη συμμετοχή του στην νεοναζιστική οργάνωση και τις συνθήκες του φόνου του Παύλου Φύσσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος, αφότου οδηγήθηκε στη φυλακή, αποφάσισε ότι δεν έχει πια κανένα λόγο να κρατάει τα «μυστικά», που φρόντισε να μην αποκαλύψει μέχρι τώρα και ζήτησε αυτοβούλως να προσαχθεί εκ νέου στο ανακριτικό γραφείο και να καταθέσει συμπληρωματικά.

Ο δικηγόρος του θα καταθέσει αύριο Τετάρτη αίτηση αντικατάστασης της κράτησής του και παράλληλα απολογητικό υπόμνημα στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφέρεται αναλυτικά στις συνθήκες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Η πρώτη απολογία

Ο κατηγορούμενος χρυσαυγίτης, ο οποίος το μοιραίο βράδυ ήταν κοντά στον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ήδη κατά την αρχική του απολογία στον ανακριτή, ομολόγησε ότι στις 23.00 εκείνης της μοιραίας νύχτας και πριν από τη δολοφονία έλαβε μήνυμα από άγνωστο αριθμό που χρησιμοποιείται από την Τοπική Οργάνωση Νίκαιας.

«Όπως κατάλαβα», είπε, «με καλούσαν να παρουσιαστώ στα γραφεία αμέσως εκείνη την ώρα αλλά εγώ το αγνόησα γιατί έβλεπα ποδόσφαιρο. Όμοιο μήνυμα μου εστάλη στις 12.30 τη νύχτα που έγιναν τα επεισόδια στο Πέραμα σε βάρος του ΠΑΜΕ, με το οποίο με καλούσαν να είμαι σε ετοιμότητα να πάω επιτόπου σε συγκεκριμένο σημείο εάν υπήρχε ανάγκη. Ούτε σε αυτό το μήνυμα ανταποκρίθηκα…»

Με αυτά τα λόγια ο κατηγορούμενος ομολογεί και υποδεικνύει την κινητοποίηση που γινόταν πριν και μετά την επίθεση εναντίον στελεχών του ΚΚΕ στο Πέραμα όπως και στη δολοφονία Φύσσα.

Προσθέτει ότι μετά το περιστατικό «τηλεφώνησα στον Πατέλη και σε άλλους, όπως έχει καταγραφεί, για να μάθω τι έγινε. Ο Πατέλης μου είπε ότι εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε…»

Ο συγκεκριμένος αποκαλύπτει επίσης και το ενδιαφέρον των χρυσαυγιτών βουλευτών για την ίδρυση σωματείου στη Ζώνη Περάματος. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αρχές Αυγούστου και συγκεκριμένα 8 Αυγούστου του 2013 προσκαλέσαμε στη Ζώνη κλιμάκιο βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκειμένου να μας ενημερώσει και να διευκρινίσει τις προθέσεις του κόμματος ως προς την ίδρυση σωματείου. Ήρθαν οι βουλευτές Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος, οι οποίοι μας διαβεβαίωναν ότι αν χρειαστεί θα πετάξουμε το ΠΑΜΕ στη θάλασσα…»

Ερώτηση: Γνωρίζετε την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής;

Απάντηση: Γνωρίζω ότι αρχηγός του κόμματος είναι ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Ακούω ότι δεξί του χέρι είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Δεν γνωρίζω τίποτε για ύπαρξη αξιωμάτων και βαθμών στρατιωτικού τύπου στο εσωτερικό της οργάνωσης.

Παρ’ ότι ισχυρίζεται πως δεν υπήρχε στρατιωτική οργάνωση στη Χρυσή Αυγή, αναφέρει ότι γίνονταν κλειστές ιδεολογικές ενημερώσεις από τον υπεύθυνο ιδεολογικού Γ.Α. Στις κλειστές αυτές συγκεντρώσεις αναφέρει δεν συμμετείχαν περισσότερα από πέντε άτομα τη φορά.

Αναφέρθηκε όμως με λεπτομέρειες στο πώς στρατολογήθηκε στη Χρυσή Αυγή. Την προσέγγισε την άνοιξη του 2012, όπως υποστήριξε, διότι αγαπά την πατρίδα του και θεωρούσε ότι οι απόψεις της Χρυσής Αυγής ταυτίζονταν με τις δικές του ιδέες.

Και συνεχίζει: «Σε επαφή με την τοπική Νίκαιας με έφερε ο φίλος μου Τάσος Μ., με τον οποίον είμαστε συνάδελφοι εδώ και πολλά χρόνια. Εκεί γνώρισα τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης, τον Γιώργο Πατέλη, το οποίο όλοι αποκαλούσαν «πυρηνάρχη». Αυτός διοικούσε την τοπική οργάνωση, στο συμβούλιο της οποίας ανήκαν επίσης η σύζυγός του, Θεώνη Σκαρπέλη, μια Αναστασία, της οποίας το όνομα δεν γνωρίζω (κοπέλα του Γ.Τ.), ο Γιάννης Κ. και ο Γιώργος Τ.»

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα καθήκοντά του, απάντησε ότι είχε συμμετάσχει δύο φορές σε διανομή τροφίμων στη Νίκαια, ενώ «μου προτάθηκε», πρόσθεσε, «να ενταχθώ άτυπα στην ασφάλεια του κτιρίου της οργάνωσης Νίκαιας. Δεν είχα χρήματα να αγοράσω τον εξοπλισμό και έτσι δεν είχα ενταχθεί».

Ο κατηγορούμενος κρατείται προσωρινά, διότι σύμφωνα με τους ανακριτές «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, από τους οποίους επλήγησαν πλείονες παθόντες». Προστίθεται ότι «κρίνεται πιθανό αν αφεθεί ο ίδιος ελεύθερος να τελέσει ομοειδή εγκλήματα».