Συνεχίζεται την Τρίτη στο Ίδρυμα Ευγενίδου το πρώτο Ελληνικό Φόρουμ Καινοτομίας, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Εργασίας με έδρα τη Βόννη (Institute for the Study of Labor – IZA), το Ίδρυμα Ευγενίδου και την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα με την υποστήριξη της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, του Ιδρύματος Μποδοσάκη και της Eurobank.
Το Φόρουμ έχει στόχο «την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ ειδικά επιλεγμένων ερευνητών, πολιτικών και επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ελληνική διασπορά», την ανάδειξη των κρυφών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, την επισήμανση των εμποδίων της οικονομικής ανάπτυξης και την παρουσίαση μεμονεμένων έργων, «που έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση» αναφέρει η ανακοίνωση.
Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου απασχόλησαν το Φόρουμ η πολιτική για την καινοτομία, οι προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία ενός συστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα, η οπτική των επιχειρήσεων γύρω από την καινοτομία στη χώρα μας και στο εξωτερικό, τα διδάγματα και η διεθνής εμπειρία γύρω από τους κόμβους καινοτομίας, το όραμα του 2020 για την επιστήμη και τα πάρκα καινοτομίας και η επιχειρηματική οπτική γύρω από ότι θα πρέπει να γίνει στη χώρας μας.
Κυρ. Μητσοτάκης: Να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία
«Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την ικανότητα της χώρας να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η κρίση των τελευταίων ετών έχει καταστήσει απόλυτα αναγκαία την προώθηση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου στη χώρα. Οι επιχειρήσεις που θα διακριθούν σ’ αυτό το νέο περιβάλλον θα είναι κατ’ ανάγκη επιχειρήσεις με καινοτόμο δράση και υψηλή προστιθέμενη αξία» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στην Ελλάδα πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα οικοσύστημα καινοτομίας, με εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Χρέος της πολιτείας είναι να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα εμπόδια που περιορίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τη γραφειοκρατία. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να ξεριζωθούν παλιές νοοτροπίες και αντιλήψεις» σημείωσε.
Γερμανός υφυπουργός Παιδείας: Επένδυση στην έρευνα και στην εκπαίδευση
«Αποφασιστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι η επένδυση στην έρευνα και στην εκπαίδευση» υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας της Γερμανίας κ. Τόμας Ράχελ. Όπως ανέφερε, οι νέες προκλήσεις που ανέκυψαν από την παγκοσμιοποίηση «επιβάλλουν την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ευρώπης και δη της Ελλάδος, για νέες ερευνητικές και καινοτόμες δραστηριότητες, ώστε να είναι επιτυχείς στον διεθνή ανταγωνισμό με την Ασία και την Αμερική».
«Η στρατηγική για την καινοτομία στρέφεται προς τις ανάγκες της κοινωνίας στην καλή ενέργεια, στην επαρκή υγεία, βιώσιμη κινητικότητα, στην ασφαλή επικοινωνία, και την μελλοντική ανταγωνιστικότητα» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Είναι δύσκολο να βάλουμε την καινοτομία σε πρακτική εφαρμογή δίχως ανθρώπους που έχουν ανάλογα επαγγελματικά προσόντα».
Χ. Ράιχενμπαχ: «Η Ελλάδα έχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό»
«Η Ελλάδα έχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο οικονομικό δυναμικό, και η καινοτομία αποτελεί έναν από τους παράγοντες για την πραγματοποίηση αυτής της δυνατότητας, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. «Η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν θα πρέπει να κάνει τις επιχειρήσεις να λησμονούν το μέλλον. Για την εξασφάλιση της επιτυχίας απαιτείται η διατήρηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, προκειμένου να οικοδομήσουν στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη στο μέλλον. Και απαιτείται επίσης το κράτος να προχωρά στις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ακμάζουν και να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης» συμπλήρωσε.
Η ΓΓΕΤ έχει επιλέξει τους πρώτους τομείς προτεραιοτήτων
«Μία αποτελεσματική πολιτική για την καινοτομία απαιτεί ένα συνδυασμό τριών κρίσιμων διαστάσεων: η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει, να επενδύσει και να μεταμορφωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη ξεκινήσει μία μεγάλη και συνεχή προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις δομικές αδυναμίες και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μία νέας Ελλάδας, μίας Ελλάδας της καινοτομίας, με το στόχο να γίνει το κέντρο και ο πόλος της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Σε αυτή τη λογική, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε: μεταρρυθμίσεις για πιο αποτελεσματικά συστήματα έρευνας και καινοτομίας, συνεχή επένδυση στη γνώση, διαρθρωτικές αλλαγές για μία οικονομία βασισμένη στη γνώση. Σήμερα, δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάκαμψης και ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα» εξήγησε ο νέος γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) κ. Χρήστος Βασιλάκος.
Όπως τόνισε, η ΓΓΕΤ έχει ήδη επιλέξει τους πρώτους τομείς εθνικών προτεραιοτήτων, αποτέλεσμα οικονομικών μελετών, διαβουλεύσεων με τοπικές αρχές, τον ιδιωτικό τομέα και τα ερευνητικά ιδρύματα. «Οι προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνουν: τον τομέα αγροτικών βιολογικών τροφίμων, τις δραστηριότητες σχετιζόμενες με τη θάλασσα (blue growth) , Υγεία και Φαρμακευτικά προϊόντα, Τεχνολογία της πληροφορίας και επικοινωνίες, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη» είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να προωθήσουμε την έρευνα και τεχνολογία και την επίδρασή τους στην ελληνική κοινωνία. Μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται σήμερα, το νέο σλόγκαν της ΓΓΕΤ που αντανακλά όλες τις προαναφερθείσες ιδέες και τη νέα πολιτική για την καινοτομία είναι: Ερευνώ, καινοτομώ, επιχειρώ για την Ελλάδα».
«Doing business» και στήριξη
«Επενδύσεις στο καινοτομικό σύστημα θα έχουν πολύ πιο θετικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία αν ταυτόχρονα συνεχιστούν και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ιδιαίτερα στον τομέα του «doing business». Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στη θέση 146 (τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση) μεταξύ 180 χωρών ως προς τη φιλικότητα της προς τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι έλληνες πολιτικοί πρέπει να συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα εάν θέλουν να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές δυνατότητες των Ελλήνων» δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και Αναλύσεων του Βερολίνου (DIW), καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, ερευνητής του Οργανισμού ΙΖΑ και εμπνευστής της δημιουργίας του Ελληνικού Φόρουμ Καινοτομίας κ. Αλέξανδρος Κρητικός.
«Η στήριξη της καινοτομίας στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της σε κλάδους όπου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ωστόσο κάτι τέτοιο για να επιτευχτεί θα πρέπει να ικανοποιούνται ορισμένες συνθήκες όπως η δημιουργία σταθερού θεσμικού πλαισίου ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και τα φαινόμενα διαφθοράς» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης.
«Κάτι τέτοιο όμως σε κανόνες αγοράς», είπε ο κ. Ευγενίδης, «θα πρέπει να συνοδεύεται από βάσεις υγιούς ανταγωνιστικότητας, με σωστά χρηματοοικονομικά κριτήρια και στήριξη χρηματοπιστωτικού μηχανισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε», συμπλήρωσε, «ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα οι άξιοι επιστήμονες αλλά και να προσελκυστούν οι άριστοι επιστήμονες της Διασποράς με ορίζοντα μακροχρόνιας συνεργασίας αλλά και αδιάλειπτης συμμετοχής του στο γίγνεσθαι της καινοτομίας στην Ελλάδα».