Με ομόφωνο βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών υπό την πρόεδρο κυρία Σοφία Ντάντου παραπέμπονται να δικαστούν για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις 14 άτομα για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.
Παραπέμπονται ο ηγούμενος της μονής Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος (αντιμετωπίζουν και την κατηγορία για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»), η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη καθώς και οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας (για συνέργεια σε απιστία), το πρώην μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χριστόδουλος Μπότσιος και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Διονυσόπουλος, Στέφανος Δέτσης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, οπ πρωην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γιώργος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη (για απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση), ενώ ο κ. Ι. Αγγέλου, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, απαλλάσσεται των κατηγοριών.

Το κατηγορητήριο αποτελεί κόλαφο καθώς σύμφωνα με το βούλευμα έπληξαν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν –κατά περίπτωση– τις πράξεις του ηθικού και φυσικού αυτουργού σε κακουργηματική απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις για τις «ιερές ανταλλαγές» της λίμνης Βιστωνίδας και των πραλίμνιων εκτάσεων με εκτάσεις του Δημοσίου, αλλά και κατηγορίες για «ξέπυλμα βρώμικου χρήματος».

Τη δίκη θα ορίσει εισαγγελέας.