Δύο επιστολές έλαβαν σήμερα οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα 1.348 υπαλλήλων τους και προαναγγέλλουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Και οι δύο επιστολές είχαν το ίδιο μήνυμα: Αν δεν συμμορφωθείτε και δεν στείλετε τα στοιχεία που ζητούνται για να προχωρήσει η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων σας στο ΑΣΕΠ, θα διωχθείτε για παράβαση καθήκοντος…

Τις δύο επιστολές υπογράφουν ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αθανάσιος Κυριαζής και με αυτές ζητείται να εφαρμόσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) περί διαθεσιμότητας και στη συνέχεια να παραδώσουν τα ονόματα των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ ώστε να μοριοδοτηθούν.

«Η μη εφαρμογή της ΚΥΑ συνιστά παράβαση καθήκοντος» έλεγαν χθες ανοικτά ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας στο «Βήμα» προσθέτοντας ότι το αίτημα περί ανάκλησης της απόφασης αυτής που έθεσαν σήμερα, Δευτέρα, δημόσια οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων «αποτελεί ανάκληση της εθνικής πολιτικής και της εθνικής προσπάθειας».

Μαζί με τις δύο επιστολές στα πανεπιστήμια έφτασε και σχετική εγκύκλιος η οποία είχε και αποδέκτες τις διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού των Ιδρυμάτων και με αυτήν ζητείται να σταλούν στο ΑΣΕΠ ως τις 9 Οκτωβρίου οι λίστες με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα όλων των διοικητικών υπαλλήλων των κλάδων που καταργούνται ώστε να επιλεγούν αυτοί που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Από την άλλη πλευρά ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ως τις 4 Οκτωβρίου δεν θα γίνουν εγγραφές φοιτητών, ενώ σε δηκτικό τόνο τα μέλη του αναφέρουν: «Ζητούμε συγνώμη και την κατανόησή σας που δεν μπορούμε να σας ικανοποιήσουμε, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ποιοι 500 θα απολυθούν από τους 1.000 υπαλλήλους και ποιοι θα εργαστούν για να κάνουν τις εγγραφές σας»

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Νωρίτερα, οι πρυτάνεις με την ομόφωνη απόφαση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού τους οργάνου το απόγευμα της Δευτέρας για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων τους έριχναν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Δεν ελήφθη απόφαση για κινητοποιήσεις –ούτε αναμένεται να εκδηλωθεί μεμονωμένη αντίδραση από σύγκλητο ΑΕΙ– και επανέλαβαν όσα είπαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν νωρίτερα το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα με το ψήφισμά τους ζητούν να ανασταλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων τους, να δοθεί «λύση διαλόγου» με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και να γίνει επιστημονική αξιολόγηση των διοικητικών δομών τους, ενώ επισημαίνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αν δεν ανασταλεί η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους.

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μυλόπουλος «τα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται στα δικαστήρια». Ο κ. Μυλόπουλος σχολίασε έτσι το ότι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των σχετικών αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, αλλά και η ηγεσία του έχει στείλει έγγραφο στον Άρειο Πάγο για να διερευνηθεί αν τελούνται αξιόποινες πράξεις με τις αποφάσεις Συγκλήτων των ΑΕΙ για αναστολή λειτουργίας τους.

Σχετικά με το θέμα αυτό, οι πρυτάνεις είπαν ότι οι αποφάσεις αναστολής που ελήφθησαν ήταν συμβολικές «επικοινωνιακού τύπου» με στόχο να αναδείξουν το πρόβλημα, ενώ υποστήριξαν ότι δεν εμποδίστηκε πραγματικά η λειτουργία τους.

«Ο κόσμος δεν τρώει πια κουτόχορτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος που ζήτησε εκ μέρους των πανεπιστημίων να δοθεί μια τεκμηρίωση του πώς επελέγησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι που απομακρύνονται, με ποια επιστημονικά κριτήρια και γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα οι σχετικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας προς το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ανέφεραν επίσης οι πρυτάνεις ότι σε εκθέσεις αξιολόγησης που είχαν καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας, είχαν διαπιστώσει και ελλείψεις 2.500 υπαλλήλων.

Η προσφυγή των ΑΕΙ κατατίθεται στο ΣτΕ αύριο η μεθαύριο και με αυτήν οι διοικήσεις τους θα προσβάλουν την παρέμβαση στον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των Ιδρυμάτων τους.

Πάντως τα περισσότερα ΑΕΙ λαμβάνουν αποφάσεις για παράταση των εγγράφων των πρωτοετών φοιτητών τους, ενώ έχουν λάβει αποφάσεις για παράταση κατά μία εβδομάδα έναρξης του εξαμήνου τους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας διακόπηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη, για να λάβει σχετικές με το θέμα αποφάσεις. Από πλευράς διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις τους. Αύριο και μεθαύριο, Τρίτη και Τετάρτη αντίστοιχα, απεργεί το διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ με απόφαση της ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ).

Κατά των 5 πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αποστάσεις κράτησαν οι διοικήσεις των ΑΕΙ από τη χθεσινή επιστολή έξι πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αθηνών που τάχθηκαν υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος αναφερόμενος δηκτικά στην τοποθέτηση ότι μπορεί να υπάρχει πλεόνασμα υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πέντε πρώην πρυτάνεις «διαισθητικά εκτιμούν κάτι τέτοιο», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν απομακρυνθεί πολλά χρόνια από τη διοίκηση των Ιδρυμάτων τους, στα οποία και έγιναν μειώσεις προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι οι πέντε πρώην πρυτάνεις είχαν αναφέρει ότι το Ίδρυμα πρέπει να αναλάβει το βάρος του στα θέματα διαχείρισης προσωπικού καθώς εξ όσων γνωρίζουν «υπάρχει περιθώριο».

Για την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας στα ΑΕΙ μίλησε ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτάκης πρόσθεσε ότι «αποδομείται με τις πολιτικές που ακολουθούνται το δημόσιο πανεπιστήμιο και παραδίδεται στην αγκαλιά του ιδιωτικού».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας μίλησε για «πολιτική απόφαση» και είπε ότι η απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ θα καταλήξει ως η «ταφόπλακα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου».

«Σήμα κινδύνου» εξέπεμψε για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου η αντιπρύτανης του Ιδρύματος κυρία Τόνια Μωροπούλου, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση «να μην κλείσει το Πολυτεχνείο».

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Γάτσιος δήλωσε ότι από την έκθεση αυτοαξιολόγησης του Ιδρύματος δεν προέκυψε κανένα πλεόνασμα υπαλλήλων, ενώ αναρωτήθηκε πώς το υπουργείο Παιδείας διαπίστωσε ότι έχει πλεόνασμα 35 υπαλλήλων.

Οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα που είχε προκηρυχθεί πέρυσι από το υπουργείο Εσωτερικών για την εσωτερική αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, το οποίο όμως και στη συνέχεια καταργήθηκε.