Για προόδο στις συζητήσεις με την τρόικα κάνει λόγο η πολιτική ηγεσίατου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης., ωστόσο δεν έχει προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι θα επανέλθουν στις συζητήσεις την επόμενη φορά – προσδιορίζεται προς το τέλος Οκτωβρίου. Το θέμα πάντως του πρώτου «κύματος» της διαθεσιμότητας ουσιαστικά έχει κλείσει, αν και εκκρεμούν κάποια ζητήματα τα οποία όμως είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση έθεσε επίσημα –και περιμένει απάντηση από την τρόικα– αίτημα δίμηνης παράτασης για το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας, το οποίο σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις αφορά την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας άλλων 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.

Για πρώη φορά, όπως τονίζεται από το υπουργείο, η ατζέντα των συνομιλιών τίθεται από την ελληνική πλευρά. Όπως τονίζεται αρμοδίως, δεν έγινε συζήτηση για τις απολύσεις. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 17.00 και οι δύο πλευρές συζήτησαν επί δύο ώρες, όσο είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει, σε αντίθεση με την προηγούμενη συνάντηση την περασμένη Τρίτη που κράτησε μία ώρα και 20 λεπτά.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας την περασμένη Τρίτη είχε στα χέρια του τη λίστα με τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα με βάση το λεγόμενο «πρώτο κύμα» διαθεσίμων (12.500 εργαζόμενοι ως το τέλος Σεπτεμβρίου), και προέβαλε ως «πολιτικό κεφάλαιο» την «αποφασιστικότητα» που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα.

Στόχοι και προβλήματα

Με πυξίδα την κυβερνητική απόφαση να εφαρμοστεί σε όλο της το εύρος η κινητικότητα στο Δημόσιο προσήλθε στο δεύτερο τετ-α-τετ με τους επιτελείς της τρόικας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στη νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν λείπουν τα «αγκάθια» σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, ενώ υπάρχουν εμπόδια στο χτίσιμο της ρητορικής της κυβέρνησης περί ποιοτικής αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης πέρα από τους ποσοτικούς στόχους.

Η κυβέρνηση θέλει να πλέξει τον καμβά της πολιτικής της πάνω σε διατυπώσεις για αναμόρφωση του Δημοσίου, επιχειρώντας να πείσει ότι οι αναδιαρθρώσεις –ακόμα και οι μετακινήσεις και απολύσεις– οδηγούν σε αναβαθμισμένη δημόσια διοίκηση. Μόνο που το «δια ταύτα», δηλαδή οι απολύσεις επί… πίνακι, καταχωνιάζεται πίσω από τις γραμμές των διατυπώσεων.

Με το ατού το δείγμα «έργων και λόγων»

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις συζητήσεις με τους δανειστές αναμενόταν να προβάλει και πάλι ότι πλέον έχει τα «εργαλεία» ώστε να ενταχθούν «ορθολογικά» οι επόμενοι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα, με δεδομένο ότι έχουν τεθεί στο κυβερνητικό μικροσκόπιο της κινητικότητας υπάλληλοι από τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι από δημόσιες υπηρεσίες και Νομικά Πρόσωπα φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Μάλιστα, δείχνουν τις λίστες της διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου ως δείγμα «αξιοπιστίας» και σύνδεσης «λόγων και έργων» για να γίνει αποδεκτή η δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας (από Δεκέμβριο 2013 να μετατεθεί για Φεβρουάριο). Κάτι όμως που βρίσκεται υπό αίρεση στο πλαίσιο ενός «δούναι και λαβείν» που κυριαρχεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Την ίδια ώρα, όμως, οι κυβερνητικές συμφωνίες με την τρόικα ορίζουν ότι 4.000 υπάλληλοι θα έχουν οδηγηθεί στην έξοδο (απολύσεις) μέχρι το τέλος του 2013 (κι άλλοι 11.000 το 2014).
«Αγκάθια» ΕΡΤ και προσωρινές διαταγές
Το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται να επιδιώκει την προσμέτρηση στις απολύσεις των 2.660 εργαζομένων της ΕΡΤ αλλά και των χιλιάδων (φτάνουν τις 5.000-6.000 σύμφωνα με υπολογισμούς) συμβασιούχων που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων.
Ωστόσο, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποδεχθούν να περιληφθούν οι περιπτώσεις αυτές στα λεγόμενα «exit», μια και θέλουν να συμψηφίζουν τον αριθμό των απολύσεων από την ΕΡΤ με τον αριθμό των επαναπροσλήψεων για το νέο σχήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Όλα αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση, και γι’ αυτό διαχωρίζει τους αριθμούς των υπαλλήλων που μετέχουν στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης από το τελικό σχήμα, για το οποίο υπάρχει το σενάριο να μην έχει πάνω από 600 εργαζομένους, εκ των οποίων οι «παλιοί» (προερχόμενοι από την ΕΡΤ) να μην ξεπερνούν τους 300 εργαζομένους.
Όσο για τους συμβασιούχους που παραμένουν σε υπηρεσίες του Δημοσίου και στους ΟΤΑ με προσωρινές διαταγές θα υπάρξει, κατά τη συνάντηση με την τρόικα, αναλυτική συζήτηση για το εάν θα υπολογισθούν στις απολύσεις, εφόσον απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις από το Δημόσιο.
Αβέβαιες οι εξελίξεις αλλά παραμένουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί να καταγραφούν στις 4.000 απολύσεις του 2013 οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, υπάλληλοι από την αμυντική βιομηχανία (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ, οι επίορκοι, οι συμβασιούχοι των «προσωρινών διαταγών», ενώ μέρος από τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα οδηγηθούν σε απόλυση το 2014.