Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια με συμμετοχή φορέων, σωματείων εργαζομένων και κατοίκων που αντιδρούν στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές τους.

Ολοκληρώθηκε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που είχαν καλέσει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, κόμματα και φορείς, όπως και η επεισοδιακή προς το τέλος της αλλά εντυπωσιακά πυκνή πορεία από ποικίλες αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες που είχαν συγκεντρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης στα Προπύλαια. Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Βόλο, Ηράκλειο, Κατερίνη και Χανιά.

22:25 Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων πραγματοποιήθηκαν 62 προσγωγές και 5 συλλήψεις.

20:43
Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας και οι σταθμοί του μετρό.

20:29 Άνοιξε και η λεωφόρος Αλεξάνδρας.

20:50
Μεγάλο τμήμα της πορείας κατεβαίνει την Αλεξάνδρας, έχοντας πίσω τους ΜΑΤ. Το ρεύμα της ανόδου είναι ανοιχτό.

20:38
Δυναμική κίνηση της ΕΛ.ΑΣ., ωθεί όλους τους συγκεντρωμένους προς τη Βασ. Σοφίας.

20:34
Τα επεισόδια δεν λαμβάνουν μεγάλη έκταση. Η Αστυνομία εξωθεί τους συγκεντρωμένους επί της Μιχαλακοπούλου προς το Χίλτον.

20:27
Μεγάλο μπλοκ επιχειρεί να επιστρέψει συντεταγμένα προς τη Βασ. Σοφίας, κάποιοι έχουν ήδη φύγει με κατεύθυνση τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η οποία είναι ανοιχτή. Συγκεντρωμένο επί της Μεσογείων άλλο μεγάλο τμήμα διαδηλωτών με αρκετά πανό. Κρότου λάψης ενόσω απομακρύνονται.

20:22
Βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στους δρόμους της περιοχής.

20:14
Επεισόδια στην πορεία στη συμβολή της Μεσογείων με τη Φειδιππίδου. Πετροπόλεμος από μερίδα διαδηλωτών που εμφανίστηκε ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις και απάντηση με χημικά και βομβίδες κρότου – λάμψης από τα ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απωθούν τους διαδηλωτές προς την Κηφισίας και την Αλεξάνδρας.

20:12
Συνθήματα στο σημείο όπου έχει σταματήσει η πορεία.

20:07
Διαπραγματεύσεις των επικεφαλής της πορείας με τους αστυνομικούς υπεύθυνους μπροστά στον «φραγμό». Από το μεγάφωνο ακούγεται ότι οι διαδηλωτές θέλουν να περάσουν και να διαδηλώσουν ειρηνικά ως το κανάλι της ΔΤ στην Κατεχάκη (απέναντι βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής).

20:00
Η πορεία πλησιάζει σε λίγο στον φραγμό της Αστυνομίας, στη συμβολή Μεσογείων και Ήλιδος..

19:51 Στο ύψος της Μεσογείων έφτασε η κεφαλή της πορείας.

19:41
Η κεφαλή της πορείας περνά από την αμερικανική πρεσβεία, η οποία προστατεύεται από κλούβες των ΜΑΤ. Υπό ισχυρό ασ τυνομικό κλοιό τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

19:39 Πάνω από χίλια άτομα στην πλατεία Συντάγματος, όπου από το βήμα της συγκέντρωσης απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι σωματείων και κομμάτων.

19:37
Στους Αμπελοκήπους, στο τρίγωνο Φειδιππίδου – Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου έχει στηθεί το «μπλόκο» της Ελ.ΑΣ.

19:22
Η κορυφή της πορείας έφτασε στο ύψος του Χίλτον. Παραμένουν στο Σύνταγμα όσοι καλούσαν σε συγκέντρωση εκεί.

19:08
Περίπου δέκα χιλιάδες υπολογίζονται όλοι οι συγκεντρωμένοι, οι διοργανωτές τούς ανεβάζουν πάνω από 25.000. Η κεφαλή της πορείας πέρασε τη Ρηγίλλης και βρίσκεται στο ύψος του Βυζαντινού και του Πολεμικού Μουσείου.

19:01
Κλείνει περιοδικά και η λεωφόρος Μεσογείων στο ύψος της Κατεχάκη.

18:59
Στην κεφαλή της πορείας το πανό της αντιρατσιστικής κίνησης ΚΕΕΡΦΑ έχει φωτογραφία του Παύλου Φύσσα με το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

18:50
Η κεφαλή της πορείας βρίσκεται στο ύψος της γαλλικής πρεσβείας. Η αστυνομική κορδέλα που είχε τοποθετηθεί στο σημείο απομακρύνθηκε.

18:46 Ξεκινά πορεία από τη Βασ. Σοφίας από τις οργανώσεις που είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια.

18:38
Η «ουρά» των συγκεντρωμένων είναι στη Σταδίου και πολλοί βρίσκονται στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασ. Σοφίας.

18:35 Κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται στο πλάι του οδοστρώματος της Βασ. Σοφίας, στο ύψος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αστυνομικές κορδέλες έχουν τοποθετηθεί ως φραγμός στο ύψος της Ακαδημίας.

18:26
Πάνω από πέντε χιλιάδες πορεύονται προς την πλατεία Συντάγματος, η οποία δεν έχει δεχτεί ακόμη τον όγκο των διαδηλωτών.

18:24 Περίπου χίλια άτομα με επικεφαλής την αντιρατσιστική κίνηση ΚΕΕΡΦΑ ανεβαίνουν τη Βασ. Σοφίας.

18:22 Προσαγωγές στους δρόμους πέριξ των Προπυλαίων. Αστυνομικό μπλόκο στις αρχές της Μεσογείων. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., δεν θα επιτραπεί προσέγγιση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

18:06
Πορεία στη Σταδίου προς τον χώρο της συγκέντρωσης. Συνθήματα: «Ζει, ζει, ο Παύλος Φύσσας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μάς οδηγεί», «Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς λευτέρωσε ο Άρης και ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ» κ.λπ.

18:01
Μεγάλο τμήμα των συγκεντρωμένων στα Προπύλαια κινούνται προς την οδό Σταδίου μέσω του πεζόδρομου της Κοραή με σκοπό να κατευθυνθούν στην πλατεία Συντάγματος.

17:59
Αρχίζουν και εμφανίζονται σταδιακά οι συγκεντρωμένοι για την αντιφασιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ανοιχτοί οι γύρω δρόμοι.

17:51
Έκλεισε η Πανεπιστημίου στο ύψος της Σίνα.

17:47 Κλειστοί οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Κατεχάκη» του μετρό.

17:42 Πληθαίνουν οι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια. Προσυγκεντρώσεις και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην Παλιά Βουλή.

17:07
Αρχίζουν να συγκεντρώνονται οι πρώτοι διαδηλωτές στα Προπύλαια. Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι στο κέντρο.

Η πρωινή συγκέντρωση και συναυλία

Στα Προπύλαια το ΠΑΜΕ και οι οργανώσεις ΜΑΣ, Πανσπουδαστική κάλεσαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση και ακολούθησε συναυλία στο Σύνταγμα η οποία ολοκληρώθηκε στις 16.20. Άνοιξε και ο σταθμός Πανεπιστήμιο του μετρό. Παρ’ ότι είχε ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν, στη σκηνή δεν ανέβηκαν ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Μπάμπης Στόκας.

«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στον φασισμό της Χρυσής Αυγής. Εμείς, η νέα γενιά, πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε, να μην τους αφήσουμε να μολύνουν άλλο τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμια, τις γειτονιές μας» λέει στο vima.gr ο Γιώργος, φοιτητής του Πολιτικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο Χαρίλαος, τεταρτοετής φοιτητής της Νομικής Αθηνών δηλώνει στο vima.gr: «Είμαστε εδώ για να καταγγείλλουμε την εγκληματική μαφιόζικη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Την απάντησή τους θα την πάρουν από τους εργάτες από τους φοιτητές, όπου τους απομονώνουν με ψηφίσματα τα εργατικά σωματεία και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, ώστε να βάλουμε, λοιπόν ένα μπλόκο στις γειτονιές, στις σχολές απέναντι στην πολιτική της Χρυσής Αυγής που θέλει μόνο να μας φοβίσει, να μας κλείσει στα σπίτια μας και αποτελεί το μακρύ χέρι αυτού του συστήματος του καπιταλιστικού».

Παράλληλα διοργανώθηκε και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είπε στο vima.gr: «Βρισκόμαστε σε αυτό το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο όλοι οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων για να αντισταθούμε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, η οποία πλήττει τη δημόσια εκπαίδευση. Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια όλης της χώρας αντιστεκόμαστε στην ολέθρια πολιτική της διαθεσιμότητας και των απολύσεων».

16:06 Θέση στη σκηνή παίρνει το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

15:50 Σειρά του Πάνου Μουζουράκη να ανέβει στη σκηνή.

15:40
Στη σκηνή ο Μίλτος Πασχαλίδης κια η Νατάσα Μποφίλου.

15:30 Αραιώνει σταδιακά ο όγκος των συγκεντρωμένων στην παλτεία Συντάγματος που παρακολουθούν τη συναυλία.

15:19
Στη σκηνή της συναυλίας στην πλατεία Συντάγματος οι kollectiva. Προηγήθηκαν ερασιτεχνικά σχήματα μαθητικά και φοιτητικά.

15:08
Ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο οποίο είχαν καλέσει εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Ανοιχτή η Πανεπιστημίου από το ύψος της Ομήρου με κατεύθυνση την Ομόνοια.

14:55
Αποχωρούν προς την Πανεπιστημίου τα μπλοκ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, της ΟΙΕΛΕ, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και φοιτητικών συλλόγων.

14: 32
Κλειστή η Βασ. Σοφίας στο ύψος των λουλουδάδικων: δύο κλούβες των ΜΑΤ έχουν σχηματίσει φραγμό. Κλειστή η λεωφ. Αμαλίας και οι κάθετες. Κανονικά διεξάγεται η κίνηση στη Σταδίου και στη Φιλελλήνων.

14:25
Στο Σύνταγμα εντάχθηκαν στη συγκέντρωση τα μπλοκ της ΔΟΕ (δάσκαλοι), της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, φοιτητικοί σύλλογοι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο, καθώς και φοιτητικές παρατάξεις (Αγωνιστικές Κινήσεις κ.λπ.)

14:20
Η πορεία της ΟΛΜΕ έφθασε στο Σύνταγμα (κλειστή η Σταδίου), κατευθύνεται προς την Αμαλίας όπου θα ενωθεί με τους συλλόγους που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

13.40 Ξεκινά η προγραμματισμένη συναυλία κατά του φασισμού. Συμμετέχουν: Πάνος Μουζουράκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Νατάσα Μποφίλου, Χρήστος Θηβαίος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θάνος Μικρούτσικος, Μπάμπης Στόκας και συγκροτήματα από τα μουσικά σχολεία Ιλίου και Παλλήνης, όπως και ερασιτεχνικά μαθητικά και φοιτητικά μυσικά σχήματα.

13.30
Ανοιχτή η οδός Φιλελλήνων, ενώ η λεωφόρος Αμαλίας παραμένει κλειστή μέχρι το ύψος του τραμ. Διακριτική η παρουσία των ΜΑΤ, στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

13.20 Μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι είναι αυτή τη στιγμή συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος. Χαιρετίζοντας τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στο σημερινό συλλαλητήριο, ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) ανέφερε: «Δεν ήρθαμε να δηλώσουμε μόνο την οργή μας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους χρυσαυγίτες. Ήρθαμε σήμερα εδώ για να τσακίσουμε τον φασισμό και τη Χρυσή Αυγή που τον τρέφει». Όπως είπε, πρόκειται για «μια εγκληματική οργάνωση, η οποία σκοπό έχει με τις ενέργειές της να τρομοκρατήσει τους νέους και να τσακίσει τη ζωή μας».

12:56 Η πορεία μέσω Χαυτείων βρίσκεται στην αρχή της Σταδίου και κατευθύνεται προς την πλατεία Συντάγματος.

12:40
Ξεκίνησε η πορεία με κατεύθυνση προς την Ομόνοια. Η κεφαλή της πορείας βρίσκεται στη συμβολή με την Ιπποκράτους και οι συγκεντρωμένοι φτάνουν ως την Ομήρου. Αρχίζουν να κλείνουν σταδιακά δρόμοι στο κέντρο.

12:19
Αυξάνονται οι συγκεντρωμένοι, που βρίσκονται στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου μπροστά στα Προπύλαια και φωνάζουν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής.

12:10
Πανό από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά, από δημόσια ΙΕΚ, από επιτροπές άνεργων νέων και σωματειακές επιτροπές. Κεντρικό σύνθημα: «Tον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον»

12:00
Κλειστή η Πανεπιστημίου από μαθητές και φοιτητές που πρόσκεινται σε συλλόγους του ΚΚΕ (ΜΑΣ, Πανσπουδαστική κ.λπ.).

11:45 Αρχισε η συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

Με εντολή της αστυνομίας κλειστοί από τις 11:30 θα είναι οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός».

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 12:00 στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ στον ίδιο χώρο ακολούθησε και συναυλία στις 14:00. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο πλαστή αφίσα, που καλεί την Τετάρτη σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και σε πορεία στη Μεσογείων, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

«Η περίεργη αυτή αφίσα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και στόχος της είναι να υποδαυλίσει τη λογική των δύο άκρων που τάχα συγκρούονται μεταξύ τους. Κάνουμε σαφές ότι κάθε είδους σχέδιο των σκοτεινών μηχανισμών και παρακρατικών κύκλων θα πέσει στο κενό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αγνοήσουν τις προβοκάτσιες και να συμμετάσχουν μαζικά και ειρηνικά στην αντιφασιστική συγκέντρωση των συνδικάτων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μμ στο Σύνταγμα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.