Σε κλοιό τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και συγκέντρωσης στοιχείων από τον επονομαζόμενο «Μεγάλο Αδελφό» της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό στο τέλος αυτής της έρευνας να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε κορυφαία μέλη της οργάνωσης για εκπόρευση εγκληματικών επιθέσεων.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης βρίσκεται –σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» –σε ανοιχτή γραμμή με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ζητώντας σειρά «ειδικών στοιχείων» που να τεκμηριώνουν τη δράση του ακροδεξιού μορφώματος ως εγκληματικής οργάνωσης.

Για τον λόγο αυτόν φέρεται να εξετάζονται, ανάμεσα στα άλλα, οι τηλεφωνικές συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών της Χρυσής Αυγής με περιφερειακά μέλη της οργάνωσης προκειμένου να διερευνηθεί η «οργανωμένη εγκληματική δομή» της και να εξετασθεί αν υπήρχε συνεννόησή τους σε επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, μελών αντιπάλων κομμάτων, συνδικαλιστών και άλλων ιδιωτών.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει μάλιστα αποδυθεί με βάση τα αιτήματα του κ. Βουρλιώτη σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να παρουσιάσει απτά στοιχεία για την «εγκληματική μορφή» της Χρυσής Αυγής μέσα σε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου 20-30 ημερών, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η έρευνα του κ. Βουρλιώτη εστιάζεται σε πέντε ουσιαστικά άξονες. Στην αναζήτηση στοιχείων σχετικά με το αν η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, στο αν υπάρχει κεντρική καθοδήγηση σε παράνομες ενέργειες των μελών της, στο ζήτημα της «παραστρατιωτικής» δομής της, στον κίνδυνο που διατρέχει η δημοκρατία από τις ενέργειές της, αλλά και στο αν μέλη της Χρυσής Αυγής συμμετέχουν σε συμμορίες εκβιαστών ή έχουν άλλη κοινή ποινική δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βουρλιώτης θα καλέσει για κατάθεση, εκτός από δημοσιογράφους που έχουν προχωρήσει σε σχετικές αποκαλύψεις, και πρόσωπα που έχουν συνολική εικόνα για τις ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής –όπως εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων, εκπροσώπους συλλόγων αλλοδαπών, νομικούς, κρατικούς αξιωματούχους και άλλους. Παράλληλα, στην έρευνα του κ. Βουρλιώτη αναμένεται να συνεκτιμηθούν και σχετικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων για ενεργό συμμετοχή αστυνομικών και στρατιωτικών στη Χρυσή Αυγή. Ακόμη θα προστεθούν στοιχεία που έχουν αντληθεί από πρόσφατες έρευνες της Αστυνομίας στα γραφεία του νεοναζιστικού μορφώματος.
Ωστόσο, προκειμένου ο κ. Βουρλιώτης να προσδώσει νέα διάσταση στη δικαστική έρευνά του και να έχει μια συνολική και «τεχνικά» τεκμηριωμένη εικόνα για την «εγκληματική διάρθρωση» της Χρυσής Αυγής, έχει αναθέσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία την παρουσίαση μιας συνολικής μελέτης για την υπόθεση. Σύμφωνα με ορισμένες αστυνομικές πηγές, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας θα ενεργοποιηθεί το επονομαζόμενο «σύστημα νομίμων επισυνδέσεων» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας –αντίστοιχο διαθέτει και η ΕΥΠ, η οποία προς το παρόν δεν έχει εμπλακεί στην έρευνα –και να συγκεντρωθούν στοιχεία για το δίκτυο επαφών μελών της Χρυσής Αυγής σε κρίσιμες χρονικές περιόδους που σχετίζονται με επιθέσεις της οργάνωσης.
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» δικαστική πηγή, «θα γενικευθεί η έρευνα που γίνεται και για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά στην Αμφιάλη πριν από μία εβδομάδα. Ετσι λοιπόν θα διερευνηθεί, σε τουλάχιστον 7-10 επιθέσεις όπου έχουν συλληφθεί οι δράστες αλλά δεν έχουν γίνει περαιτέρω ενέργειες, αν υπάρχει «άνωθεν» εκπόρευση και κεντρική καθοδήγηση αυτών των εγκληματικών ενεργειών με βάση το σύστημα επικοινωνιών των υπόπτων. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διαθέτει ειδικό λογισμικό για να δημιουργείται «οργανόγραμμα» των δραστών των επιθέσεων. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. θα ασχοληθεί και με άλλες παραμέτρους της δράσης της Χρυσής Αυγής, με βάση αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, δηλώσεις στελεχών της και άλλα».
Σύμφωνα με νομικούς κύκλος, σε περίπτωση που τεκμηριωθεί η δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική, τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι κινδυνεύουν με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε ετών. Για τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών. Η ανώτατη ποινή που προβλέπεται είναι τα 20 χρόνια φυλάκισης.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus