Αναστάτωση προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ η εκδίωξη ή μετάθεση υψηλόβαθμων και έμπειρων αξιωματικών του σώματος, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δράση της «Χρυσής Αυγής» από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί εξέφραζαν, το βράδυ της Δευτέρας, την έκπληξη και την δυσαρέσκειά τους γι αυτές τις αλλαγές τις οποίες χαρακτηρίζουν «αυθαίρετες, χωρίς σημαντική αφορμή, για εξυπηρέτηση προσωπικών κινήτρων και σε επίδειξη εντυπωσιασμού που θα επιφέρουν σύγχυση στην ΕΛ.ΑΣ».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους αποπεμφθέντες και μετατεθέντες, όπως λένε, είναι τρεις αξιωματικοί που θεωρούνται οι κύριοι διώκτες των καρτέλ των ναρκωτικών αλλά και στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ που έχει διατελέσει στενός συνεργάτης και εξ απορρήτων του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Βουλγαράκη. Μάλιστα επεσήμαναν ότι κανείς από αυτούς δεν φέρεται να είχε οποιαδήποτε σχέση με την ακροδεξιά οργάνωση. Ορισμένοι μάλιστα συνδέουν αυτές τις κινήσεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για την Χρυσή Αυγή, με την υπόθεση καταδίωξης του Μάριο Κόλα και άλλων Αλβανών δραπετών από τις φυλακές Τρικάλων…
Σε πρώτη φάση λοιπόν, υποβλήθηκαν οι παραιτήσεις του επιθεωρητή νοτίου Ελλάδας κ. Ιωάννη Δικόπουλου και του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Απόστολου Κασκάνη που έχουν τον βαθμό του στρατηγού. Στους δύο ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ αποδόθηκαν ευθύνες για τον τρόπο που χειρίστηκαν το επεισόδιο με τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» στη Χαλκίδα. Ο κ. Δικόπουλος ήταν επί σειρά ετών υπεύθυνος των ερευνών για τα κυκλώματα των ναρκωτικών, ακολούθως είχε αναλάβει την θέση του προϊσταμένου της Γ’ Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ, που είχε χειρισθεί την υπόθεση «απαγωγής των Πακιστανών», το 2005, και είχε διατελέσει διοικητής Ασφάλειας Αττικής με επιτυχίες σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος. Θεωρείτο αξιωματικός με εξαιρετικές επιχειρησιακές δυνατότητες και πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν ο επόμενος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Δικόπουλος θεωρείτο, τους τελευταίους μήνες, φανατικός υποστηρικτής της σκλήρυνσης της στάσης της ΕΛ.ΑΣ κατά της «Χρυσής Αυγής» και θιασώτης της «μηδενικής ανοχής» κατά του ακροδεξιού μορφώματος.
Ο Α. Κασκάνης είχε και αυτός πολυετή εμπειρία σε θέματα δίωξης των κυκλωμάτων ναρκωτικών και είχε βοηθήσει τις έρευνες για σύλληψη κακοποιών της Αττικής που αποκέντρωναν τη δράση τους. Προ μερικών εβδομάδων είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι υπήρχε δυσαρέσκεια της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη για την εξέλιξη της καταδίωξης των Αλβανών δραπετών στην νότια Ελλάδα -αργότερα ο Μάριο Κόλα σκοτώθηκε στην Θεσπρωτία – και τον θάνατο αστυνομικού της Λιβαδιάς, στο Δίστομο. Αγνωστο παραμένει αν οι χθεσινές επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης συνδέονται με το ανθρωποκυνηγητό των αλλοδαπών δραπετών.
Εκείνο που ακόμα προκαλεί εντύπωση είναι η μετάθεση, μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, για σχέσεις αστυνομικών με την «Χρυσή Αυγή» πολλών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και ανάμεσα σε αυτούς του προϊστάμενου της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, του διοικητού της ομάδας ΔΕΛΤΑ, του διοικητού των ΕΚΑΜ, του προϊσταμένου του 4ου τμήματος της Κρατικής Ασφάλειας που ασχολείται με τις χορηγήσεις αδειών όπλων και άλλων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μετατιθέμενος αξιωματικός του Οργανωμένου Εγκλήματος ήταν και αυτός κύριος άξονας των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ για την δίωξη ναρκωτικών και είχε μετατεθεί προ μερικών μηνών από το Ναύπλιο στην Ασφάλεια Αττικής αφού θεωρείτο ότι είχε εμπειρία.
Οπως ανέφερε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ «απορούμε με ό,τι βλέπουμε. Μετατέθηκε ο διοικητής της ομάδας ΔΕΛΤΑ και όχι αυτός της ΔΙΑΣ παρότι οι δύο αυτές ομάδες μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ έχουν παρόμοια δομή, ίδια προέλευση και ομοιότητες στους τομείς δράσης τους. Ο προϊστάμενος της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος έχει μεγάλη πολιτική απόσταση από την «Χρυσή Αυγή» ενώ μέχρι τώρα ασχολείτο με ζητήματα λαθρεμπορίας τσιγάρων και κυκλωμάτων σωματεμπόρων, διακινητών μεταναστών κλπ. Φαίνεται να μετατέθηκε για να μην επηρεάσει την έρευνα για την οργανωμένη εγκληματική δράση της «Χρυσής Αυγής» που φέρεται να εμπίπτει στον τομέα εποπτείας του. Ισως όμως πλήρωσε ότι είχε καλές υπηρεσιακές σχέσεις με τον παραιτηθέντα κ. Ιωάννη Δικόπουλο.
Ακόμη, ο υπεύθυνος για τις άδειες όπλων ήταν επί σειρά ετών υπασπιστής του κ. Γ. Βουλγαράκη και ουδέποτε είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση σε μέλη της «Χρυσής Αυγής». Ακόμη, μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους αποχωρήσαντες ή τους μετατιθέμενους είχαν μέχρι προσφάτως της αμέριστη υποστήριξη ενός από τους πλέον στενούς συνεργάτες του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια».