«Πόλεμο μέχρις εσχάτων» και κατάσταση «γενικού συναγερμού» κηρύσσουν τις τελευταίες ώρες υψηλόβαθμα στελέχη της Χρυσής Αυγής μετά την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη δράση της οργάνωσης και την «πίεση» που ασκείται από την ΕΛ.ΑΣ., τις δικαστικές αρχές, ακόμη και το ΣΔΟΕ. Κύριο μέλημα των επιτελών της Χρυσής Αυγής ωστόσο είναι να ενημερώσουν τα μέλη και τους υποστηρικτές της οργάνωσης ως προς το πώς να αμυνθούν στις αστυνομικές έρευνες για την «οργανωμένη εγκληματική δράση» του νεοναζιστικού μορφώματος.
Οι υπεύθυνοι της Χρυσής Αυγής αντιλαμβάνονται ότι η συγκεκριμένη έρευνα τους καθιστά πλέον ιδιαίτερα ευάλωτους, εφόσον γίνεται αναζήτηση στοιχείων για κακουργηματικές ενέργειες και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί «κάθε μέσον» για την τεκμηρίωση αυτών των αδικημάτων. Ανάμεσα στα άλλα αρχίζουν ήδη και δίνονται συμβουλές να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και να αποφεύγονται επίμαχες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Και αυτό διότι πλέον θα ενεργοποιηθούν τα συστήματα υποκλοπών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ με στόχο εμπλεκόμενους στη δράση της οργάνωσης.
Ειδικές εντολές δίνονται ώστε να μη δοθεί κανένα στοιχείο σε αστυνομικές και δικαστικές αρχές και να υπάρξει «ομερτά» για τους εκπαιδευτές από ΛΟΚ ή ΟΥΚ ή στελέχη των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. που δίνουν το παρών στη Χρυσή Αυγή. Επιπλέον έχει ζητηθεί να υπάρχει «προσοχή» σε όσα λέγονται στις συγκεντρώσεις των τοπικών οργανώσεων, καθ’ ότι πλέον «όλα μπορεί να παρακολουθούνται από την ΕΛ.ΑΣ. και κάθε προτροπή ή λόγος που θα ειπωθεί μπορεί να στηρίξει την κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή ηθική αυτουργία σε κακουργηματικές πράξεις». Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης εκτιμούν ότι ο έλεγχος από τις κρατικές αρχές θα είναι «σαρωτικός» και οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί να είναι «παρεξηγήσιμο».
«Εκλεκτικές» επιλογές


Την ίδια ώρα μεγάλο ζητούμενο είναι οι σχέσεις της ΕΛ.ΑΣ. με τη Χρυσή Αυγή. Αρκετές οι καταγγελίες από επώνυμους αλλά και αυτόπτες μάρτυρες περιστατικών βίας. Πρόσφατο παράδειγμα, μια ομάδα πολιτών εμφανίζεται να πετά πέτρες εναντίον κουκουλοφόρων υπό το «αδιάφορο» βλέμμα αστυνομικών των ΜΑΤ στη διαδήλωση της προηγούμενης εβδομάδας στο Κερατσίνι με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα. Βασικό ενδεικτικό στοιχείο πάντως για το ζήτημα αυτό είναι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2012, όταν από τον συνδυασμό των στοιχείων φαίνεται να αποκαλύπτεται ότι ο ένας στους δύο αστυνομικούς ψήφισε Χρυσή Αυγή. Τα στοιχεία για τις πολιτικές προτιμήσεις των ένστολων προέκυψαν από την ανάλυση των ψήφων σε 11 εκλογικά τμήματα της Αθήνας στα οποία ψήφισαν στις 17 Ιουνίου 2012 με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους χιλιάδες αστυνομικοί που υπηρετούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) και σε υπηρεσίες όπως η Αμεση Δράση, η ΔΙΑΣ, η Ασφάλεια Αττικής και άλλες.
Τα τμήματα αυτά –από το 806 ως και το 816 εκλογικό τμήμα –βρίσκονται στα σχολικά συγκροτήματα κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Κατά μέσον όρο σε καθένα από αυτά τα τμήματα, όπως προκύπτει από τους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν περίπου 550-700 άτομα και ο αριθμός των αστυνομικών που ψήφισαν σε αυτά κυμαινόταν από 20% ως 30% επί του συνόλου των ψηφισάντων. Σε όλα αυτά τα τμήματα λοιπόν η Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό από 17,2% ως 23,04%. Για να γίνει αντιληπτή η σύγκριση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σε γειτονικά εκλογικά τμήματα, όπως το 804 και το 805, το ποσοστό αντίστοιχα της Χρυσής Αυγής ήταν 5,35 και 6,57%. Παρόμοια διαφοροποίηση και μαζική ψήφος στη Χρυσή Αυγή είχαν προκύψει σε εκλογικά τμήματα της Καισαριανής, κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, όπου και πάλι ψήφιζαν χιλιάδες αστυνομικοί των συγκεκριμένων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.
Οπως αναφέρουν αξιωματικοί που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα της ΕΛ.ΑΣ., «το ποσοστό της Χρυσής Αυγής είναι εξαιρετικά μεγάλο σε νεαρούς αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής, στα ΜΑΤ και ΥΑΤ, στην ομάδα ΔΕΛΤΑ, σε αστυνομικά τμήματα και αλλού. Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ούτε ότι μπορείς να δεις σύμβολα της Χρυσής Αυγής σε δεκάδες προφίλ αστυνομικών στο Facebook. Είναι και όσα πληροφορούμαστε ότι συζητούν μεταξύ τους ή ότι πηγαίνουν σε συγκεντρώσεις της οργάνωσης σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο. Εχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις στο παρελθόν όπου αστυνομικοί κάνουν τα «στραβά μάτια» σε μέλη της Χρυσής Αυγής. Το πρόβλημα όμως θα ήταν μεγαλύτερο αν αυτά τα άτομα δεν υπάκουαν στις εντολές αξιωματικών και της ιεραρχίας και έτσι δεν τιθάσευαν τα συγκεκριμένα πιστεύω τους στη διάρκεια των υπηρεσιακών καθηκόντων τους».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus