Μόνο ως… σοφή μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την απόφαση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) να μη συνεχίσουν για δεύτερη εβδομάδα τις πενθήμερες κινητοποιήσεις των καθηγητών. Παρ’ ότι ο κλάδος εμφανίστηκε ενωμένος και δυνατός τις πρώτες ημέρες της κινητοποίησης την περασμένη εβδομάδα, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία τη Δευτέρα 23 του μήνα έπεσαν σε πολλές περιοχές της χώρας σε μονοψήφια νούμερα. Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών στην απεργία ήταν 15%.
Ετσι, ενώ η ΟΛΜΕ μετρούσε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ποσοστά άνω του 80% στην απεργία της, την εβδομάδα που ξεκίνησε φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο κλάδος δεν μπορεί να σηκώσει μια πολυήμερη απεργία. Αν εξαιρέσει κανείς την Πάτρα όπου καταγράφηκε τη Δευτέρα συμμετοχή στην απεργία στο 50% των καθηγητών, στα Ιωάννινα σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ η συμμετοχή ήταν 22%, στα Τρίκαλα 6,4%, στη Λάρισα 10,5%, στην Καβάλα 8,7%. Στη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας η συμμετοχή στην απεργία ήταν τη Δευτέρα 17%.
Από την άλλη πλευρά, οι καθηγητές δεν «το βάζουν κάτω», αλλά θα αναζητήσουν σε συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας την Τρίτη 24/9 νέες μορφές κινητοποιήσεων, ώστε να καταθέσουν σχετικά προτάσεις προς τις τοπικές ΕΛΜΕ ολόκληρης της χώρας για τις επόμενες ημέρες. «Θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας και θα καταθέσουμε εισηγήσεις προς τις συνελεύσεις καθηγητών ανά τη χώρα» λέει σχετικά ο κ. Β. Τζαφάς από το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Καταλήψεις στα σχολεία σε Αττική, Μεσσηνία, Αρκαδία και Κορινθία
Αυξημένες ήταν αυτή την εβδομάδα οι καταλήψεις σε σχολεία της Αττικής που πλησιάζουν πλέον τις 70, ενώ ήδη, υπό κατάληψη τελούν γυμνάσια και λύκεια στη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Κορινθία.

Ειδικότερα, υπό κατάληψη βρίσκονται εννέα σχολεία της Μεσσηνίας, που αφορούν το σύνολο σχεδόν των γενικών λυκείων και των ΕΠΑΛ της Καλαμάτας.

Επίσης, υπό κατάληψη είναι το γυμνάσιο και το γενικό λύκειο Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, καθώς και το 1ο και 3ο γενικό λύκειο Τρίπολης στην Αρκαδία.

Οι μαθητές δηλώνουν πως δεν προχώρησαν σε καταλήψεις για να χάσουν το μάθημα, αλλά στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών τους, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που φέρνει ο νόμος για το νέο λύκειο.

Ενταση στην ανώτατη εκπαίδευση


Η αναστάτωση ωστόσο συνεχίζεται στα οκτώ πανεπιστήμια της χώρας από τα οποία και θα φύγουν οι περίπου 1.300 διοικητικοί υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Πρυτάνεις των ΑΕΙ συνάντησαν για το θέμα αυτό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη.
«Τα πανεπιστήμια σήμερα ωθούνται σε περαιτέρω εσωστρέφεια και αδυναμία να ανταποκριθούν στον ρόλο που η κοινωνία αναμένει να έχουν, για την ανάκαμψη από την εντονότατη κρίση που διανύει η χώρα» λέει σχετικά το μέλος του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ, πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.
Ενταση υπάρχει στους συλλόγους διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων των δύο Ιδρυμάτων φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις ερχόμενες ημέρες «μπλοκάροντας» τη διοικητική λειτουργία τους. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πρακτικά έχουν παγώσει όλες οι εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του (αδυναμία εγγραφής πρωτοετών, διεξαγωγής εξετάσεων κ.λπ.), κάτι που επισήμως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Σύγκλητος του Ιδρύματος. Την αναστολή λειτουργίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως τις 25 Σεπτεμβρίου αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, ενώ αντίστοιχη κατάσταση πιθανώς θα δημιουργηθεί και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης.
Πάντως, την έναρξη των εισιτηρίων εξετάσεων στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ανακοίνωσε η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου (Α’ ομάδα από 30.9.2013 ως και 4.10.2013, και Β’ ομάδα από 7.10.2013 έως και 11.10.2013), κατ’ εξαίρεση όλων των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες συνεχίζονται. Τη απόφαση αυτή πήραν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος και έχει αναφορά ανακοίνωση της Συγκλήτου του Ιδρύματος η οποία «υπογραμμίζει την ευαισθησία και την ευθύνη του διοικητικού προσωπικού απέναντι στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus