Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για να συμπαρασταθούν στους προσαχθέντες των επεισοδίων στο Κερατσίνι στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για τη δολοφονία του 34χρονου.

Οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους εκατοντάδες διαδηλωτές, και έκαναν χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος. Σύμφωνα με πληροφορίες σε 130 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των προσαγωγών κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην περιοχή Κερατσινίου και Νίκαιας. Οι 34 από αυτούς συνελήφθησαν.

Στο μεταξύ, εξαφανίστηκε από το site της Χρυσής Αυγής η σημερινή απογευματινή εκδήλωση με τον Ν. Μιχαλολιάκο στην Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας. Στην ΕΛ.ΑΣ. υπήρχαν σκέψεις ακόμα και να απαγορεύσουν την εκδήλωση για λόγους ασφαλείας μετά τα χθεσινά τραγικά γεγονότα αλλά πλέον αλλάζουν τα σχέδια αφού μάλλον την ακύρωσαν οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες.

Το χρονικό

Με συνθήματα όπως «Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά» και «Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει», εκατοντάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί την Τετάρτη το απόγευμα στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, στην Αμφιάλη, στο σημείο όπου ο 34χρονος Παύλος Φύσσας δέχτηκε την άνανδρη δολοφονική επίθεση των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων διαδηλωτές προσήλθαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των μπλοκ των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευστική ζώνη.

22.30: Σύμφωνα με την αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην περιοχή του Κερατσινίου και της Νίκαιας έχουν, μέχρι στιγμή, προσαχθεί 65 πολίτες από τους οποίου οι 23 συνελήφθησαν. Εντύπωση προκαλεί η πολύ νεαρή ηλικίων των διαδηλωτών που προσήχθησαν.

21.52:
Κατά τη διάρκεια έρευνας που διενεργείτε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά για υποθέσεις όπλων η αστυνομία, βρήκε στο σπίτι και στο αυτοκίνητο 26 ημεδαπού, μέλους της Χρυσής Αυγής, ένα αεροβόλο πιστόλι, δύο μεγάλες κροτίδες (γουρούνες) και ένα στιλέτο τύπου πεταλούδα.

21.36: Στο Κερατσίνι, στην πολυκατοικία που βρίσκεται επί των οδών Λαμπράκη και Τσαλδάρη, έχουν καταφύγει άτομα που συμετείχαν στη συγκέντρωση προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη. Εξω από την πολυκατοικία έχουν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας περιμένοντας τον εισαγγελέα προκειμένου να δώσει την άδεια να μπουν στην πολυκατοικία και να προχωρήσουν στις συλλήψεις.

21.28: Ενας αστυνομικός τραυματίας μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Εξι πολίτες μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο ενώ το ΕΚΑΒ δέχεται κλήσεις για βοήθεια από την περιοχή του Κερατσινίου.


21.19:
Ηρεμία αυτή τη στιγμή στο Κερατσίνι

21.18: Φθορές σε τζαμαρίες καταστημάτων στην οδό Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη. Μικροένταση αυτή τη στιγμή στην Καμάρα, έγιναν και προσαγωγές.

20.50: Γίνονται προσαγωγές, περίπου 20 στη συμβολή Γρηγ. Λαμπράκη και Π. Τσαλδάρη. Διαδηλώτριες προσάγονται με μίνι μπας, στην Ασφάλεια.

20.45:
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Περίπου 6.000 διαδηλωτές από την αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής όπου είχε στηθεί αστυνομικός φραγμός. Ακολούθησε ένταση στην Τσιμισκή όπου αυτή την ώρα πέφτουν δακρυγόνα και πέτρες, ενώ καίγονται κάδοι. Αντίστοιχο σκηνικό και στην Πάτρα, όπου οι διαδηλωτές επιχείρησαν πάλι να προσεγγίσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και επικράτησε ένταση με δακρυγόνα, πετροπόλεμο και οδοφράγματα.

20.35:
Φωτιές κατά μήκος της Παναγή Τσαλδάρη, όπου καίγονται κάδοι απορριμμάτων, ενώ υπάρχουν ζημιές σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών και είναι κατεστραμμένες δύο αγορές χρυσού.

20.30:
Μικροεπεισόδια στη Σαλαμίνος, όπου τα ΜΑΤ έριξαν χειροβοβμίδες κρότου – λάμψης. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και χρησιμοποιώντας ακόμη και λάστιχα από παρακείμενο βουλκανιζατέρ. Ανοιχτή προς το Πέραμα παραμένει η Σαλαμίνος.

20.25:
Στη Γρηγ. Λαμπράκη πίσω από τα ΜΑΤ καμιά εικοσαριά ακροδεξιοί πετούν πέτρες προς τους κουκουλοφόρους που έχουν στήσει οδοφράγματα ενώ μια διμοιρία κινήθηκε στη λεωφ. Σαλαμίνος όπου φαίνεται ότι έχουν κατευθυνθεί αντεξουσιαστές και είναι το επίκεντρο της έντασης αυτή τη στιγμή. Παράλληλα μια πολυπληθής ομάδα που φαίνεται ότι είχε κατευθυνθεί προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, επέστρεψε στο Κερατσίνι.

20.10: Πολύς ο κόσμος ακόμη στη διαδήλωση. Εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή Σαλαμίνος και Παναγή Τσαλδάρη.

20.05:
Σπασμένες τζαμαρίες και εκτεταμένες ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών στη Σαλαμίνος και ενεχυροδανειστήριο επί της Π. Τσαλδάρη 45.

19.55:
Εξακολουθούν να πέφτουν χημικά και πέτρες στην περιοχή. Εστίες έντασης σε διάφορα σημεία στη Γρηγ. Λαμπράκη και στη Σαλαμίνος.

19.45:
Συμπλοκές ΜΑΤ και αντεξουσιαστών με οδοφράγματα και φωτές στη συμβολή των οδών Γρηγ. Λαμπράκη και Εμμ. Μπενάκη.

19.30:
Επεισόδια μπροστά στο αστυνομικό τμήμα επί της Γρηγ. Λαμπράκη, στο οποίο κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές. Αψιμαχίες ΜΑΤ με ομάδα αντεξουσιαστών λίγο πιο πάνω επί της Γρηγ. Λαμπράκη.

19.15: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στα στενά του Κερατσινίου όταν ένας διαδηλωτής στην οδό Αγίας Λαύρας πέταξε μια πέτρα προς την πλευρά των ΜΑΤ και εκείνοι απάντησαν με βροχή χημικών και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Η ένταση λαμβάνει χώρα σε παράλληλο δρόμο απ’ αυτόν που κινείται η αντιφασιστική πορεία, ενώ οι περίοικοι έχουν βγει στα μπαλκόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένταση υπάρχει και έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Λίγο πριν από τις 19.00 ξεκίνησε η πορεία, η κεφαλή της οποίας βρίσκρται στη συμβολή των οδών Παναγή Τσαλδάρη και Γρηγ. Λαμπράκη.


Προπηλακίστηκε ο Π. Καμμένος

Νωρίτερα και ενώ είχε ήδη συγκεντρωθεί ένα μεγάλο πλήθος δαδηλωτών, εμφανίστηκε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος. Οι διαδηλωτές τον εμπόδισαν –σύμφωνα με πληροφορίες προπηλακίστηκε– να κατέβει από το αυτοκίνητό του και εκείνος αποχώρησε. Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε το Ναυτικό Νοσοκομείο για προλητικούς λόγους.

«Πήγαμε για να αποδώσουμε φόρο τιμής στο νέο παιδί που δολοφόνησαν οι ναζιστές. Εγκάθετοι προβοκάτορες και μέλη εξτρεμιστικών, παρακρατικών οργανώσεων που τορπιλίζουν το μεγάλο δημοκρατικό, πατριωτικό μέτωπο, μας επιτέθηκαν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και καταλήγουν: «Ο ελληνικός λαός ενωμένος μπροστά στο μαύρο μέτωπο των ναζιστών και των δανειστών θα αντισταθεί με πατριωτισμό και αυτοθυσία. Η προβοκάτσια δεν θα περάσει».

Επίσης, διαδηλωτές, του αντεξουσιαστικού χώρου, απώθησαν φωτορεπόρτερ και κάμεραμεν και τους ζήτησαν να κλείσουν τις κάμερες. Μάλιστα, προπηλακίστηκε ιταλός φωτορεπόρτερ, από τον οποίον ζητήθηκε να κλείσει την κάμερά του αλλά και να σβήσει το περιστατικό με τον κ. Καμμένο, εάν το είχε καταγράψει.

Δηλώσεις Κουτσούμπα – Λαφαζάνη

Στη συγκέντρωση παραβρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Πρόκειται για εγκληματική, μαφιόζικη οργάνωση νεοναζί δολοφόνων που ο λαός, η νεολαία, το εργατικό κίνημα πρέπει να τους απομονώσει τελείως, εδώ και τώρα, κάνοντας πράξη τα λόγια του ποιητή “τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στο Vima.gr τόνισε: «Είναι μεγαλειώδης η σημερινή συγκέντρωση. Μιλάμε για ένα απέραντο εργατικό, λαϊκό ποτάμι, ενάντια στον φασισμό. Εδώ σήμερα βρίσκεται ενωμένη όλη η Αριστερά και, κυρίως, ο λαός του Κερατσινίου και του Πειραιά αποφασισμένος να κόψει το δολοφονικό χέρι του φασισμού. Η χώρα έχει διπλό αγώνα να κάνει ενάντια στα μνημόνια και στους νεοναζί. Είναι μία προϋπόθεση για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Τα συνδικάτα – σωματεία καλούν σε νέα συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στο Περιβολάκι στη Νίκαια, στις 18.30, ενώ στις 18.30 πάλι στη Νίκαια είχε προγραμματιστεί ανοιχτή συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής με ομιλητή τον αρχηγό του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκο.


Τα σωματεία που καλούν στη συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση, στην Πλατεία Ζαρντέν (τριγωνάκι, πλ. Νίκης οδός Τσαλδάρη) στην Αμφιάλη, καλούν τα σωματεία Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών-Καθαριστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο Στέφενσων», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Πανελλήνια Σιδηροδρομική Ομοσπονδία, Πανελλαδική Ένωση Ελαιοργοσαπουνοποιών, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, Σωματείο Λογιστών Πειραιά, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Παράρτημα Πειραιά Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας – Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκαιας – Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σαλαμίνας.

Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη
Σε 36 προσαγωγές υπόπτων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής πορείας που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητές και άτομα που πρόσκεινται στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι.

Μετά την εξέτασή τους στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, πλην ενός, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικής ουσίας. Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Για τις 18.00, το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, είχε προγραμματιστεί η αντιφασιστική πορεία με σημείο συγκέντρωσης την Καμάρα, στη Λάρισα στην πλατεία Ταχυδρομείου, στον Βόλο στην πλατεία Ελευθερίας, στις Σέρρες στην πλατεία Κρονίου, στην Καρδίτσα στην κεντρική πλατεία, στη Χίο στην Πλατεία Βουνακίου. Επίσης στις 19.00 στην Κοζάνη στην κεντρική πλατεία, στην Κόρινθο στην πλατεία Περιβολάκια, στα Ιωάννινα στην Περιφέρεια, στο Ηράκλειο Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ναύπλιο στην πλατεία Δημαρχείου, στα Τρίκαλα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Επεισόδια και ένταση σε Χανιά και Πάτρα
Επεισόδια σημειώθηκαν στα Χανιά κατά το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ τη στιγμή που η πορεία βρέθηκε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Τη στιγμή που ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αποχωρούσε προς την πλατεία της Αγοράς μια ομάδα νεαρών κινήθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην είσοδο των γραφείων και τους επιτέθηκαν με ξύλα και πέτρες ενώ ως πολεμοφόδια χρησιμοποίησαν και πυροσβεστήρες. Οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν κάνοντας χρήση χημικών. Στη συνέχεια οι νεαροί κατευθύνθηκαν προς την πλατεία της Αγοράς φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αστυνομίας και της Χρυσής Αυγής.
Στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων επικράτησε ένταση σε δυο σημεία, στις διασταυρώσεις της οδού Σαλαμίνος με την οδό Κουντουριώτου και με την οδό Τσιμισκή όπου είχαν τοποθετηθεί κάθετα λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. και δεν επέτρεπαν στους διαδηλωτές να κινηθούν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Οι διαδηλωτές φώναξαν και έγραψαν με σπρέι συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και της Αστυνομίας και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Ενας 38χρονος ιταλός υπήκοος συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Πάτρας επειδή, σύμφωνα με καταγγελλίες διαδηλωτών, τους σημάδεψε με πιστόλι τη στιγμή που περνούσαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στο σημείο επικρατούσε ένταση με πετροπόλεμο ενώ κάποια άτομα πέταξαν και μολότοφ στο μπαλκόνι των γραφείων.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο 38χρονος κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην οδό Αλ. Υψηλάντου. Όταν έφτασε στο ύψος της οδού Γούναρη σταμάτησε προκειμένου να περάσει πορεία που γινόταν στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων. Τότε έβγαλε το πιστόλι και τους σημάδεψε. Διαδηλωτές που τον αντιλήφθηκαν τον καταδίωξαν αλλά ο 38χρονος κινήθηκε γρήγορα προς την οδό Γούναρη.Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν ενώ ο ίδιος, σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, υποστήριξε πως το έκανε για εκφοβισμό.