Ολοκληρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας τα απεργιακά συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ κατά της διαθεσιμότητας. Στην πλατεία Κλαυθμώνος είχαν συγκεντρωθεί τα σωματεία, ενώ το ΠΑΜΕ είχε δώσει ραντεβού στην Ομόνοια.

Χιλιάδες κόσμου ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Κλαυθμώνος και τους γύρω δρόμους. Πριν από λίγη ώρα, η κεφαλή της πορείας στην οποία βρίσκονταν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ έφτασε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, όμως ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών βρισκόταν στην οδό Σταδίου στο ύψος της πλατείας Κολοκοτρώνη. Άνθρωποι συνέρρεαν ακόμη από τους γύρω κάθετους δρόμους. Περί τις 13:30 η πλατεία Συντάγματος είχε γεμίσει από τους διαδηλωτές,οι οποίοι ήταν περί τις 15.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν και πολλά αντιφασιστικά πανό.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν ομάδα περίπου 30 νεαρών που φορούσαν κουκούλες, επιτέθηκε με πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης που φρουρεί το υπουργείο.

Εκεί βρισκόταν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Από το βήμα του συλλαλητηρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Σταύρος Κουρμπέλης δήλωσε: «Κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ασφαλιστικά ταμεία με την ανάλγητη δικαιολογία πως στο Δημόσιο θα μείνει μόνο ό,τι δεν μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας».

Για συμμετοχή της τάξεως του 90% στο σύνολο των σχολείων, έκανε λόγο ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ). «Το σύνολο των σχολείων έχουν κλείσει. Η κυβέρνηση εφέτος δεν τοποθέτησε για πρώτη φορά ούτε έναν μόνιμο δάσκαλο στα σχολεία» συμπλήρωσε.

Ειδική αναφορά στο τραγικό γεγονός που συνέβη σήμερα το πρωί στην περιοχή της Αμφιάλης, έκανε από το βήμα ο κ. Σταμάτης Νικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ. «Η ημέρα συνοδεύεται από την δολοφονία του αντιφασίστα στην Αμφιάλη, την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, τις επιθέσεις σε μετανάστες. Η ακροδεξιά βία πάει χέρι χέρι με τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής πολιτικής των μνημονίων» ανέφερε.

«Έχουμε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους αποφασισμένους να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους»
δήλωσε στο «Βήμα» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, συμπληρώνοντας ότι «η στυγερή δολοφονία που έγινε από χρυσαυγίτες, αποδεδειγμένα πλέον, αποδεικνύει ότι αυτές οι οργανώσεις λειτουργούν ως σκοτεινός μηχανισμός δημιουργίας ανωμαλίας στη χώρα».

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών – Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και να συνεκτιμηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο και να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα.

Το Σάββατο θα συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων

  • Οι καθηγητές (ΟΛΜΕ) συνεχίζουν τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα
  • Οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως και αύριο
  • Οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) πραγματοποιεί 48ωρη απεργία
  • Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν την πενθήμερη κινητοποίησή τους που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα. Σήμερα, θα αποκλείσουν συμβολικά τον ΟΑΕΕ στις 10:00
  • Οι δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε 48ωρη απεργία
  • Οι μηχανικοί του δημοσίου συμμετέχουν στην 48ωρη κινητοποίηση
  • Οι εργαζόμενοι στο εθνικό τυπογραφείο συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία
  • Στάση εργασίας (11:00 – 15:00) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και Προαστιακό
  • Οι υπάλληλοι στα λιμάνια πραγματοποιούν στάση εργασίας (11:00 – 15:00)
  • Στάση εργασίας από τις ενώσεις του Τύπου (09:00 – 12:00)

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε αγώνα διαρκείας σε όλο το δημόσιο τονίζοντας ότι:

  • τις επόμενες μέρες ακόμη 9.000 συνάδελφοι μας μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, το Δεκέμβριο άλλες 12.500, ενώ 15.000 οδηγούνται απευθείας για απόλυση από το Δημόσιο Τομέα.
  • Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της τρόικας θέλουν τον περιορισμό και τη μείωση των υπηρεσιών, των υπαλλήλων κατά 1/3 δηλαδή την αύξηση του κόστους στους πολίτες για την εξασφάλιση των υπηρεσιών που έως χθες παρείχε το Δημόσιο. Άρχισαν με την εφεδρεία, την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, με τους ΔΕ ιδιωτικού δικαίου ΚΑΙ ΤΩΡΑ προχωρούν με τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις.
  • Μειώνουν κλίνες και θρανία, κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία, οργανισμούς και δομές που θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, τους πιο αδύναμους: εργατική κατοικία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση ανέργων.
  • Δρομολογούν νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ.

Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών – Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και να συνεκτιμηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο και να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα.

Το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, θα συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

«H EE της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών -μελών της να προχωρήσουν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα που στοχοποιούν και απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές και την πρόνοια και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους που εδώ και τέσσερα χρόνια υφίστανται τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων και σήμερα κατά χιλιάδες καταδικάζονται στην ανεργία μέσω της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες – Μέλη της, αλλά και στη Γενική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτέμβρη 2013. Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα πραγματοποιήσει Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. υπογραμμίζοντας την ανάγκη περισσότερο από ποτέ να οργανωθούν με τον πιο συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων στο Δημόσιο, επισημαίνει:

1. Την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεννόηση με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και τους Κοινωνικούς Φορείς, με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα οι αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν όλο το επόμενο διάστημα.

2. Καλεί τις Ομοσπονδίες – Μέλη και τα Σωματεία των Εργαζομένων στο Δημόσιο να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο εργασίας, προκειμένου να σχεδιαστεί με τη συμμετοχή όλων, η παραπέρα πορεία και η μορφή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

3. Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013, θα συνεδριάσει η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και να συνεκτιμηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο και να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα.

4. Το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, θα συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα».