Εντυπωσιακή φαίνεται ότι είναι η συμμετοχή στην απεργία της Δευτέρας των καθηγητών, ενώ άρχισαν και οι πρώτες καταλήψεις… Τρία σχολεία στην Γ΄ Αθήνας (στην Πετρούπολη και στο Ίλιον) και δύο ΕΠΑΛ, αυτά της Ηλιούπολης και του Ελληνικού, βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας σε κατάληψη από τους μαθητές τους.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) κάνουν λόγο για ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που ξεπερνούν το 90%, εκτιμώντας ενώ τα περισσότερα σχολεία στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη είναι κλειστά. Από το υπουργείο Παιδείας ωστόσο εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τις περιφέρειες εκπαίδευσης, το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται στο 70%.

«Η συμμετοχή στην απεργία της Ομοσπονδίας είναι πρωτοφανής και αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται για πρώτη φορά» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γιάννης Φάσσαρης πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Αθηνών. «Η εικόνα που έχω είναι ότι τα περισσότερα σχολεία του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστά» δηλώνει. Πάντως στο κέντρο της πόλης δεν έχουμε καμία προσπάθεια καταλήψεων απο μαθητές.

Στην Γ’ ΕΛΜΕ επίσης όπως λένε οι καθηγητές απεργούν σχεδόν όλοι και τα περισσότερα σχολεία είναι κλειστά.

Μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφονται όπως λένε στο «Βήμα» οι εκπρόσωποι των τοπικών ΕΛΜΕ και στη Λάρισα και στην Καβάλα (πόλεις όπου παραδοσιακά δεν καταγράφονταν ποτέ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής σε κινητοποίηση του κλάδου).

Στα δημοτικά σχολεία ωστόσο σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας καθώς οι δάσκαλοι θα απεργήσουν μόνο στις 18 και τις 19 του μήνα υπό την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ. Επίσης όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία δεν έχει κλείσει σήμερα και κανένα ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ερώτημα με την απεργία των καθηγητών είναι πόσο θα διατηρηθούν τα ποσοστά αυτα συμμετοχής, καθώς πολλοί εκπρόσωποι καθηγητών στην ηγεσίια της ΟΛΜΕ εικάζουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν μειωθεί.