Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., ακόμα και με τη συμμετοχή διμοιριών των ΜΑΤ, στο Πέραμα για τον εντοπισμό των μελών της Χρυσής Αυγής που αργά το βράδυ της Πέμπτης επιτέθηκαν σε μέλη του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση. Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν 26 προσαγωγές υπόπτων ατόμων. Τρία άτομα έχουν ταυτοποιηθεί ότι έχουν συμμετάσχει στη επίθεση, ο ένας μάλιστα από αποτύπωμα που είχε σε προηγούμενη επίθεση κατά μεταναστών. Ένας από τους προσαχθέντες συνελήφθη καθώς βρέθηκε στην κατοχή του μικροποσότητα ναρκωτικών.


Όπως έγινε γνωστό στις 23.55 στη λεωφόρο Δημοκρατίας περίπου 50 άτομα επιτέθηκαν με λοστούς και καδρόνια σε ομάδα περίπου 30 ατόμων που διενεργούσε αφισοκόλληση και τραυμάτισε 9 εξ αυτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Επίσης προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα.

Σε ανακοίνωση τους η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ καταγγέλλουν τη «δολοφονική και άνανδρη» επίθεση όπως τη χαρακτηρίζουν σε συνεργεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που κολλούσαν αφίσες για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Όπως αναφέρεται: «Κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης, μια ομάδα 50 θρασύδειλων φασιστών χρυσαυγιτών επιτέθηκε με ρόπαλα, από τα οποία προεξείχαν πρόκες, σε 20 κομμουνιστές. Η επίθεση ήταν δολοφονική, χτυπούσαν στο ψαχνό οδηγώντας 9 άτομα στο νοσοκομείο».

Ανάμεσα στα άτομα που χτυπούσαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως για παράδειγμα τον πρόεδρο του συνδικάτου μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

«Οι συγκεκριμένοι «παλικαράδες» δεν έκαναν κανένα μεγάλο κατόρθωμα. Οι κομμουνιστές και ο λαός δεν τρομοκρατούνται. Δεν έχουμε τρομοκρατηθεί δεκαετίες ολόκληρες από πιο σκληρούς αντικομμουνιστές από αυτούς, δε θα μας τρομοκρατήσουν ένα τσούρμο θρασύδειλων» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συγκέντρωση «απάντηση» όπως λένε στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα, στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής ενώ από νωρίς το πρωί κλιμάκια πηγαίνουν σε χώρους εργασίας και σε άλλα σημεία στην ίδια περιοχή προκειμένου να ενημερώσουν για την χθεσινή επίθεση.

Σχετικά με τους τραυματίες στελέχη του ΚΚΕ σημείωναν πως έχουν πάρει εξιτήριο.

Ανακοινώσεις από κόμματα και φορείς

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ «καταγγέλλει την τραμπούκικη δολοφονική επίθεση Χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΚΚΕ χτες στο Πέραμα» και σημειώνει πως «η θρασύδειλη ναζιστική συμμορία, αφού επιδόθηκε ανενόχλητη επί χρόνια σε συνεχείς επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών, τώρα δεν διστάζει να στραφεί εναντίον μελών κομμάτων της Αριστεράς».

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για «προκλητική ανοχή της αστυνομίας, που ούτε χτες συνέλαβε κανέναν τραμπούκο, σε συνδυασμό με τη σταθερή πολιτική υποστήριξη που τους παρέχει μερίδα του μνημονιακού συμπλέγματος εξουσίας, οδηγούν τους ναζί στην αποθράσυνση. Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα δράσης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η φασιστική απειλή».

Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠαΣοΚ τονίζει ότι «τα κόμματα του συνταγματικού τόξου πρέπει να απαντήσουν με μια φωνή χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις». Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, «η πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για κοινή θεσμική-πολιτική δράση απέναντι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής παραμένει ακόμη χωρίς απάντηση».

Επιπλέον αναφέρει ότι «στις σύγχρονες Θερμοπύλες πολεμούμε όλοι μαζί αυτούς που είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία μας», για να προσθέσει πως «δυστυχώς στους 300 βουλευτές που έχουν χρέος να υπερασπίζονται τη Δημοκρατία δεν υπάρχει μόνο ένας Εφιάλτης».

Η ΔΗΜΑΡκαταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση Χρυσαυγιτών σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα. «Είναι ένα ακόμα αποτρόπαιο κρούσμα της φασιστικής βίας της ναζιστικής οργάνωσης» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν την επίθεση εξέδωσαν η τοπική οργάνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, ναυτεργατικά σωματεία, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. στις κατηγορίες περί ολιγωρίας

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής απαντώντας σε στελέχη του ΚΚΕ που έκαναν λόγο για ολιγωρία της Αστυνομίας μετά την επίθεση.

Όπως αναφέρεται «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί περί ολιγωρίας των αστυνομικών Αρχών, σχετικά με το περιστατικό επίθεσης και τραυματισμού μελών του Κ.Κ.Ε., στο Πέραμα Αττικής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση « η πρώτη ενημέρωση του κέντρου της Άμεσης Δράσης για το περιστατικό έγινε τηλεφωνικά την 00:08:17 ώρα σήμερα. Το πρώτο περιπολικό κατέφθασε στο σημείο ύστερα από δυόμισι λεπτά περίπου και συγκεκριμένα την 00:10:57 ώρα, το δεύτερο την 00:12:07 ώρα και το τρίτο την 00:12:09. Ακολούθως την 00:12:19 ώρα κατέφθασε η πρώτη ομάδα ΔΙΑΣ των δέκα ατόμων, ενώ στη συνέχεια, διαδοχικά και μέχρι την 00:29:52 ώρα είχαν φτάσει συνολικά στο σημείο εννιά περιπολικά τάξης και ασφάλειας και δύο ομάδες ΔΙΑΣ των δέκα ατόμων η κάθε μια, δηλαδή συνολικά πάνω από τριάντα οκτώ αστυνομικοί».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως όταν έφτασαν οι αστυνομικοί οι δράστες της επίθεσης είχαν αποχωρήσει και πραγματοποιήθηκαν επισταμένες έρευνες και αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους ενώ οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκέντρωση του ΚΚΕ

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε τα μεσάνυχτα στο Πέραμα ομάδα 30 μελών του ΚΚΕ από περίπου 50 μέλη της Χρυσής Αυγής με λοστούς και καδρόνια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Στελέχη του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι κάποιοι από τους δράστες είναι γνωστά στην περιοχή πρόσωπα, ενώ καταγγέλλουν ολιγωρία της ΕΛ.ΑΣ.

Ο γγ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας από το βήμα της ΔΕΘ κατήγγειλε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν «οργανωμένη και μαφιόζικη» επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ, που έκαναν αφισοκόλληση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, και έκανε λόγο για «φασιστικό μόρφωμα» που είναι «γέννημα – θρέμμα του συστήματος», το οποίο το χρησιμοποιεί.

«Το σύστημα αξιοποιεί τέτοια ναζιστικά, φασιστικά μορφώματα ακριβώς για να εμποδίσει την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, για να δώσει ανάσα στο ίδιο το σύστημα, που δυσκολεύεται και αυτό από τις κρίσεις του» επισήμανε