Οι λεπτομέρειες που αφορούν την κατάρτιση θεσμικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέπει τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης του γάλακτος όνου εξετάστηκαν σήμερα σε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κ. Ιωάννης Τσιάλτας, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος καθώς και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις υγειονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί το γάλα γαϊδούρας προκειμένου να διατεθεί προς ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν με στόχο τη θέσπιση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, ούτως ώστε οι εκτροφείς όνων να μπορούν να αξιοποιήσουν το παραγόμενο προϊόν. Παράλληλα, ζήτησε τον καθορισμό αυστηρών προδιαγραφών –σε όλη την αλυσίδα από την εκτροφή των ιπποειδών και την παραγωγή ως την εμπορία και διακίνηση του προϊόντος –οι οποίες να διασφαλίζουν την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία.
Σήμερα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για το γάλα όνου καθώς δεν έχει περιληφθεί στις λίστες γάλακτος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συνέπεια να μην μπορεί να πιστοποιηθεί από τον ΕΦΕΤ.
«Το γάλα όνου αποτελεί ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία το οποίο κυκλοφορεί στο εμπόριο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφέρει οφέλη στους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Στη χώρα μας υπάρχει η δυνατότητα εκτροφής όνων και παραγωγής γάλακτος με αξιόλογες προοπτικές αξιοποίησής του στην υγεία και τη διατροφή. Μια δυνατότητα που μπορούμε να κάνουμε πράξη θεσπίζοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, αντιμετωπίζοντας αυτό το θεσμικό κενό θα δοθεί η ευκαιρία στους έλληνες κτηνοτρόφους να παράξουν ένα δυναμικό προϊόν πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Και κατέληξε: «Προχωρούμε στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εμπορική αξιοποίηση του γάλακτος όνου με κύριο μέλημά μας να προσθέσουμε ακόμη ένα ποιοτικό προϊόν, υψηλής διατροφικής και εμπορικής αξίας στο καλάθι των ελληνικών τροφίμων».