Σε περίοδο έντασης, εν μέσω εγγραφών πρωτοετών φοιτητών αλλά και εξεταστικής περιόδου, μπαίνουν τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, λόγω της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.600 υπαλλήλων τους ως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Για μια εβδομάδα αναστέλλει τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο οι καθηγητές του Ιδρύματος κατεβαίνουν σε απεργία επίσης ως τις 16 του μήνα. Η Σύνοδος των ΤΕΙ έχει αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας τους για τον ίδιο λόγο για αύριο Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.
Όπως είναι γνωστό, οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας έχουν εξαγγείλει απεργίες σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας για τις 10 και 11, αλλά και 12 και 13 του μήνα, ενώ από τις 16 και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα κάνουν πενθήμερη απεργία.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, την απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος να αναστείλει όλες τις ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες του ως την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναμενόμενη μετακίνηση διοικητικών υπαλλήλων.
Ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε την αγωνία του για την λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενόψει της απειλούμενης διαθεσιμότητας μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων του, ενώ στην ίδια συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής διοικητικού του Ιδρύματος, κ. Παναγιώτης Φωτόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του, κυρία Νάνσυ Μιχοπούλου.
«Πρόκειται χωρίς υπερβολή για την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του Πανεπιστημίου μας, και δεν αναφέρομαι στην περίοδο από την Μεταπολίτευση και μετά, αλλά και ακόμη πιο πίσω» ανέφερε ο κ. Πελεγρίνης στην ομιλία του. «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει» πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Πελεγρίνης η κρατική επιχορήγηση του ΕΚΠΑ έχει μειωθεί στο μισό από την περίοδο του 2009 και μετά, παραταύτα έχει κατορθώσει να λειτουργήσει με τον ζήλο και τον κόπο των εργαζομένων του. Ωστόσο, σημείωσε, η νέα απειλή που πλησιάζει, εάν μετακινηθούν διοικητικοί υπάλληλοί του, θα θέσει σε δοκιμασία τη λειτουργία των τμημάτων του, αλλά και των 66 πανεπιστημιακών κλινικών του, που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία. Ο κ. Πελεγρίνης πρόσθεσε ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιστοιχούν 2 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, με το διεθνή μέσο όρο να ανέρχεται σε 7 ή 8 υπαλλήλους ανά 100 φοιτητές.
«Το Πανεπιστήμιό μας δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, θα σταματήσει η έρευνα, θα υποβαθμιστούν η ποιότητα της εκπαίδευσης και των προγραμμάτων του» παρατήρησε ο κ. Φωτόπουλος. Όπως ανέφερε ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος έχει μειωθεί κατά 52,59% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το μισθολογικό του κόστους σε σχέση με το 2008, έχει παράλληλα μειωθεί κατά 35,7%.
Η κυρία Μιχαλοπούλου, από την πλευρά της, παρουσίασε τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες, όπως είπε, θα κλιμακωθούν εάν η Κυβέρνηση επιμείνει στις αποφάσεις της για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας.
Στην Θεσσαλονίκη
Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν στη Θεσσαλονίκη οι σύλλογοι διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων Αριστοτέλειο, Μακεδονίας και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφεραν στη συνέντευξή τους, το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας είναι 6.239 και το υπουργείο Παιδείας θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα το 25% από αυτούς.
«Οι συνέπειες της επικείμενης διαθεσιμότητας 1765 διοικητικών υπαλλήλων από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας θα είναι καταστροφικές. Τα ιδρύματά μας θα βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας, καθώς η αιμορραγία προσωπικού είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια και ήδη βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Η εργασιακή υπόσταση των υπαλλήλων απειλείται, η αξιοπρεπής μας επιβίωση γίνεται ζητούμενο» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπάλληλοι των τριών Ιδρυμάτων.
«Το υπουργείο Παιδείας έχει εξαπολύσει διωγμό κατά των διοικητικών υπαλλήλων» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ επιβεβαιώνεται και αυτή την πλευρά η απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων του κλάδου.