Δεύτερο κύμα κινητικότητας στα νοσοκομεία της επικράτειας εντός του Σεπτεμβρίου, μετά την Αττική και Θεσσαλονίκη όπου ολοκληρώθηκε το πρώτο κύμα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδης στην Βουλή, ενώ έκανε γνωστό ότι ως το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και το τρίτο κύμα, το οποίο περιλαμβάνει τους περίπου 1.300 καθηγητές ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

«Υιοθετούμε την κινητικότητα για την ορθή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού στο πλαίσιο αναμόρφωσης του συστήματος υγείας και όχι γιατί το επιβάλλει η τρόικα», δήλωσε και διαβεβαίωσε ότι για τους 1.641 εργαζομένους που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας / κινητικότητας με το πρώτο κύμα που ολοκληρώνεται, δεν τίθεται ούτε θέμα απόλυσής τους ούτε θέμα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της μισθολογικής τους κατάστασης. Ενημερώνοντας τα κόμματα στην Βουλή είπε ότι σε σύνολο 1.754 κενών θέσεων που προκύπτουν, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα είναι 1.641 και εξήγησε ότι «αν ακολουθούσαμε την διαδικασία των μετατάξεων η μετακίνησή τους θα έπαιρνε δυο χρόνια, ενώ αξιοποιώντας το εργαλείο που λέγεται κινητικότητα τους μετακινήσαμε από νοσοκομεία που είχαν χαμηλή πληρότητα σε κίνηση σε νοσοκομεία που έχουν μεγάλη ανάγκη».

Εξοικονόμηση πόρων 32 εκ. ευρώ

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπήρχε πλεονάζον προσωπικό στα νοσοκομεία τα οποία είτε καταργούνται είτε αλλάζουν χαρακτήρα, την ίδια στιγμή που σε άλλα νοσοκομεία (αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Αττικόν, της Νίκαιας, το Σισμανόγλειο κ.ά.), υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Διευκρίνισε δε ότι οι μετακινήσεις θα είναι στα κοντινότερα νοσοκομεία και μάλιστα «χωρίς καμία απόλυση, διασφαλίζοντας τις εργασιακές τους σχέσεις, με τα ίδια καθήκοντα, με τον ίδιο μισθό και με την ίδια υπηρεσιακή εξέλιξη».

Επίσης, ανέφερε ότι από την αναμόρφωση των νοσοκομείων (πρόκειται για την Πολυκλινική Αθηνών, η οποία θα μετατραπεί σε ιατρικό κέντρο αστικού τύπου και θα φιλοξενεί και εξωτερικά ιατρεία του Ευαγγελισμού, το Αμαλία Φλέμινγκ, το Αγία Βαρβάρα, το Σπηλιοπούλειο, το Πατησίων, που θα δοθεί προς χρήση στον ΕΟΠΥΥ και για εξωτερικά ιατρεία του Αγία Όλγα κ.ά. στην περιοχή της Θεσσαλονίκης) θα εξοικονομηθούν πόροι ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και θα αυξηθούν οι κλίνες που θα είναι σε θέση να τεθούν σε πλήρη εφημερία στις 530.

Ο οικογενειακός γιατρός

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για αυτό που κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, ενώ τόνισε ότι η αναμόρφωση που επιχειρείται είναι το πρώτο βήμα σε μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ως στόχο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Θέλουμε μεταξύ του πολίτη και του γενικού νοσοκομείου να υπάρχει ένα ενδιάμεσο στάδιο που θα αξιολογείται ο ασθενής και θα φτάνουν σε αυτό όσοι έχουν ανάγκη σοβαρών ιατρικών υπηρεσιών», είπε εξηγώντας τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού, τον οποίο θα επιδιώξει η κυβέρνηση να θεσπίσει και έκανε γνωστό ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει στα χέρια του τις επεξεργασμένες προτάσεις της επιτροπής που έχει αναλάβει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από την αντιπολίτευση για την ασκούμενη πολιτική η οποία, όπως ειπώθηκε απειλεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Β. Χατζηλάμπρου εγκάλεσε τον κ. Γεωργιάδη ότι ενώ πέρυσι σε ερώτησή του προς τον προκάτοχό του μιλούσε για συγκεκριμένα νοσοκομεία τα οποία ενώ ήταν πλεονασματικά αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να κλείσουν, σήμερα ως υπουργός Υγείας έκλεισε κάποια από αυτά.