Το πρωί της Τετάρτης θα συνεχιστεί η δίκη του γραμματέα του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ), Σάββα Μιχαήλ, και του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνου Mουτζούρη, μετά από μήνυση της Χρυσής Αυγής, που τους κατηγορεί για «συκοφαντική δυσφήμιση, διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια, αλλά και διατάραξη της κοινής ειρήνης».

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, στις 09.00 και ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πέπη Ρηγοπούλου, Γιάγκος Ανδρεάδης, Δημήτρης Ψαρράς κ.ά.

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων βρέθηκε πλήθος υποστηρικτών, προερχομένων από τον αριστερό χώρο, που κρατούσαν πανό και εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους. Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής παρέστησαν μόνο δύο μάρτυρες.
Ο Σάββας Μιχαήλ δήλωσε πως όταν του δοθεί ο λόγος θα εξαντλήσει τα περιθώρια χρόνου της ομιλίας του, που του παρέχει ο ο δικαστικός κώδικας, «σαν τον Φιντέλ Κάστρο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τη δίκη του, ο κ. Μιχαήλ, είπε ότι αναμένει ολοκληρωτική αθώωση. «Έστω και ένα ευρώ καταδίκη, θα είναι εξευτελισμός για τη χώρα. Πού ακούστηκε να καταδικαστεί Εβραίος και αριστερός από ναζιστές; Και πού; Στην Ελλάδα – που η μισή ιστορία της τον 20 αιώνα είναι αγώνες ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό!» ανέφερε.

Η μήνυση αφορά την ανάρτηση στο indymedia καλέσματος του ΕΕΚ στις 8 Μαΐου του 2009 σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο, με αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με την κλήτευση, ο Σάββας Μιχαήλ «διήγειρε τους πολίτες σε βιαιοπραγίες μεταξύ τους και σε αμοιβαία διχόνοια και έτσι διατάραξε την κοινή ειρήνη». Επιπλέον, ο Κώστας Μουτζούρης κατηγορείται ως υπεύθυνος για τη λειτουργία του ιστότοπου του indymedia σε σέρβερ του Πολυτεχνείου, κατηγορία για την οποία έχει αθωωθεί δύο φορές στο παρελθόν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σάββας Μιχαήλ την περασμένη Πέμπτη, σημείωσε: «Είμαι τροτσκιστής, εβραίος και αντιφασίστας. Ενσαρκώνω τη φαντασίωση κάθε φασίστα. Έπρεπε να ήμουν και ομοφυλόφιλος, όχι φυσικά ότι έχω κάποιο πρόβλημα, για να ολοκληρωθεί η εικόνα».

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω στη δεκαετία του ’30 οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων» επισήμανε και ευχαρίστησε για το διεθνές κύμα συμπαράστασης από οργανώσεις και διανοούμενους από δεκάδες χώρες.