Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι αιτήσεις παροχής του «εισιτηρίου υγείας» (Health Voucher) για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη 200.000 ατόμων που απώλεσαν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα. Το πρόγραμμα «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Μοσχάτου – Ταύρου, όπου παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, καθώςκαι ο Δημάρχος Μοσχάτου- Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου.
Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης έδωσε τα εύσημα για την έναρξη της προσπάθειας αυτής στον προκάτοχό του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση όσο περισσότερων ευρωπαϊκών χρημάτων είναι δυνατόν, για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε όλους όσοι χάνουν την εργασία τους και κατ’ επέκταση την ασφάλισή τους.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι χρέος τους υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ώστε να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες. Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «με κατεύθυνση του ίδιου του πρωθυπουργού το 2014-2015 θα δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα σε τέτοιες δράσεις ανακούφισης, έτσι ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τον κοινωνικό πόνο». Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μπέζας ανέφερε τα πρακτικά οφέλη του προγράμματος. Με αυτό _ είπε _ δίδεται η δυνατότητα σε περισσότερους από 200.000 ανασφάλιστους να έχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έως τρεις επισκέψεις σε γιατρούς και έως επτά επισκέψεις σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Επίσης, τους δίδεται η δυνατότητα να επιλέξουν, με βάση τις συνταγές των γιατρών τους, από ένα σετ επτά διαγνωστικών πράξεων.
Πρόσβαση στο πρόγραμμα έχουν όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις ή κριτήρια:
–Ήταν άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης των οποίων οι κλάδοι υγείας υπάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και απώλεσαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
–Το ατομικό εισόδημά τους, προκειμένου για άτομα που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση, δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση έγγαμων που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, το άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των δυο συζύγων να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ. Ως ατομικό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο ατομικό εισόδημα, ως αναφέρεται στο άρθρο 29 του ν.3986/2011, περί επιβολής έκτακτης εισφοράς. Για τη λειτουργία του συστήματος θα ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2012.
–Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα μας και είναι νόμιμοι κάτοικοι αυτής.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για το Health Voucher εισιτήριο ελευθερης πρόσβασης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μόνο, στην ιστοσελίδα www.healthvoucher.gr