Ο συγγραφέας και γραμματέας του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) Σάββας Μιχαήλ πρόκειται να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μαζί με τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Σάββα Μουτζούρη, στις 3 Σεπτεμβρίου, μετά από μήνυση της Χρυσής Αυγής, που τους κατηγορεί για «συκοφαντική δυσφήμηση, διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια, αλλά και διατάραξη της κοινής ειρήνης».

Εκ των μηνυτών και μαρτύρων είναι και η κατηγορουμένη για μαχαίρωμα Αφγανών προσφύγων Θέμις Σκορδέλλη, η οποία έχει πάρει πολλές φορές αναβολή στη δίκη της, κάποιες από τις οποίες οφείλονταν στο ότι η υποψήφια της Χρυσής Αυγής δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Η μήνυση αφορά την ανάρτηση στο indymedia καλέσματος του ΕΕΚ στις 8 Μαΐου του 2009 σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο, με αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την κλήτευση, με το κάλεσμα αυτό ο Σάββας Μιχαήλ «διήγειρε τους πολίτες σε βιαιοπραγίες μεταξύ τους και σε αμοιβαία διχόνοια και έτσι διατάραξε την κοινή ειρήνη». Επιπλέον, ο Σάββας Μουτζούρης κατηγορείται ως υπεύθυνος για τη λειτουργία του ιστότοπου του indymedia σε σέρβερ του Πολυτεχνείου, κατηγορία για την οποία έχει αθωωθεί δύο φορές στο παρελθόν.

Ο Σαμπετάι Μάτσας, ευρύτατα γνωστός με το ψευδώνυμο Σάββας Μιχαήλ, σπούδασε γιατρός, ειδικεύτηκε στον καρκίνο και έχει εργαστεί σε μεγάλα νοσοκομεία. Ως τροτσκιστής, μέλος και στη συνέχεια γραμματέας του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (Ε.Ε.Κ.) έχει αναπτύξει διεθνή και ενεργό πολιτική δράση στον χώρο της Αριστεράς.

Ο Σάββας Μιχαήλ έχει μεταφράσει σημαντικά έργα πολιτικού στοχασμού (Μαρξ, Ένγκελς, Νόαμ Τσόμσκι, Έντουαρντ Σαΐντ, Μπαντιού, Άλι κ.ά.), ενώ είναι και ο ίδιος συγγραφέας, ειδικός στην ιστορία και την κριτική της λογοτεχνίας.