Πέρυσι το πρώτο Athens Plaython, το φεστιβάλ των σύγχρονων παιχνιδιών που απευθύνονται σε ενηλίκους και παιδιά και προσπαθούν να συνδυάσουν τις νέες τεχνολογίες με παραδοσιακούς κανόνες, έγινε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και το επισκέφθηκαν περίπου 1.500 άτομα. Εφέτος το δεύτερο Αthens Plaython θα γίνει πραγματικά στον δρόμο, συγκεκριμένα στην περιοχή του Θησείου, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου. «Επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τόπος γιατί το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαιτέρως πολυσύχναστο, ενώ επιπλέον ο πεζόδρομος είναι ιδανικό και ασφαλές σημείο για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών» σχολιάζει η κυρία Χλόη Βαρελίδη, που συμμετέχει στην ομάδα του Athens Plaython από το ξεκίνημά της. Μάλιστα στην εφετινή διοργάνωση διοργανώνεται και μια σειρά ομιλιών με θεματικές που αφορούν τον σχεδιασμό παιχνιδιών την εποχή των κοινωνικών και πολιτικών ανακατατάξεων αλλά και τη σχέση της πόλης με την κοινότητα, τις νέες τεχνολογίες και φυσικά τα ίδια τα παιχνίδια.
Επίσημος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής είναι ο Bernard De Koven, ο αμερικανός συγγραφέας του «Well-Played Game», ακαδημαϊκός, game designer και πατέρας του New Games Movement. Είναι από εκείνους που είχαν κατά κάποιον τρόπο προβλέψει ήδη από τη δεκαετία του 1980 τη δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών στα οποία θα απαιτείται η φυσική κίνηση του παίκτη, όπως συμβαίνει στα παιχνίδια που μπορεί να παίξει κανείς στις κονσόλες Kinect και Wii.

«Βασικός στόχος του φεστιβάλ»
λέει η κυρία Μαρία Σαριδάκη, επίσης από την ομάδα του Athens Plaython, «είναι σε εποχές ανήσυχες όπως η σημερινή να δώσουμε την ευκαιρία σε έναν ενήλικο κόσμο που δεν έχει συνηθίσει ή πιθανόν έχει ξεχάσει την έννοια του παιχνιδιού στον δρόμο να ξεσκάσει.Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας, ειδικά αν είναι πάνω από 40 ετών, μεγάλωσαν σε μια πόλη αρκετά διαφορετική από τη σημερινή. Θέλουμε να τους ξαναβγάλουμε στον δρόμο και αυτή τη φορά να παίξουν παιχνίδια που να έχουν τις βάσεις τους στις αναμνήσεις τους, σε αυτά όμως να περιλαμβάνονται και κομμάτια της σημερινής ζωής τους, όπως λ.χ. είναι το smart phone τους ή κάποια άλλη ψηφιακή συσκευή» εξηγεί.
Εφέτος το φεστιβάλ συνεργάζεται με θέατρα δρόμου από όλη την Ευρώπη, τα οποία θα φέρουν στην Αθήνα τη ροκ όπερα «Dragon». Στο πλαίσιο της παράστασης έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες θα καλέσουν το κοινό να πάρει μέρος σε παιχνίδια εμπνευσμένα από τους ευρωπαϊκούς μύθους των δράκων και να συμμετέχουν σε εντυπωσιακά εργαστήρια νέων τεχνολογιών στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στα περισσότερα παιχνίδια που θα παρουσιαστούν υπάρχουν στοιχεία όπως οι ρόλοι, η συμμετοχή του αστικού τοπίου, ακόμη και η συμμετοχή των ανθρώπων που θα τύχει να βρεθούν συμπτωματικά εκείνη την ώρα στο Θησείο.

«Για εμάς οδηγός είναι κατά κάποιον τρόπο η περασμένη διοργάνωση, δεν μένουμε όμως σε αυτό» καταλήγει η κυρία Σαριδάκη. «Θέλουμε τα παιχνίδια δρόμου να γίνουν ένα χόμπι για ένα όσο το δυνατόν πιο μεγάλο κομμάτι του αστικού πλυθησμού γίνεται και τουλάχιστον ως τώρα τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ολο και περισσότερος κόσμος εντάσσεται σιγά-σιγά σε ομάδες όπως η δική μας, είτε γιατί του αρέσει η ιδέα να γίνει ο ίδιος σχεδιαστής παιχνιδιών είτε για να περνάει τον χρόνο του ευχάριστα».

Η είσοδος για το φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα του Athens Plaython

14 Σεπτεμβρίου
1) Εργαστήρια στο Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, ώρα 10.00-18.00.
2) Ομιλίες στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, ώρα 15.00-21.00.

15 Σεπτεμβρίου
1) Παιχνίδια με αφετηρία τον σταθμό του Θησείου και προορισμό την Αποστόλου Παύλου, ώρα 11.00-19.00.
2) Εργαστήριο παιχνιδιού στον δρόμο με τον Bernard de Koven δίπλα από τον σταθμό του Θησείου, ώρα 13.00-15.00.

Συνδέσεις

HeliosPlus