«Οχι» στη διαπόμπευση, «ναι» στην κάθαρση, λέει ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας αποφασισμένος να μη δώσει ονόματα γιατρών που ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ). Παράλληλα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΙΣΑ και εκπροσώπους του ΕΟΦ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι εν λόγω γιατροί θα τιμωρηθούν εφόσον στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες εναντίον τους.

«Δεν μπορούν να δοθούν προσωπικά δεδομένα ανθρώπων τους οποίους θέτουμε υπό έλεγχο. Το τεκμήριο της αθωότητας εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα. Τους δείξαμε ορισμένα από τα στοιχεία ενός τυχαίου μηνός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχοντας αφαιρέσει φυσικά πλήρως όλα τα προσωπικά δεδομένα, για να μην υπάρχουν θέματα νομιμότητας. Όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και εφόσον προκύψουν ευθύνες, ασφαλώς και οι αρμόδιοι ιατρικοί σύλλογοι θα λάβουν γνώση. Στην παρούσα φάση, προσωπικά δεδομένα δεν μπορούμε να δώσουμε» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά όσους έχουν βγάλει χρήματα εις βάρος του δημοσίου ή των ασφαλισμένων.

«Εχουμε κάνει μία πρώτη συζήτηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν γενικά συναλλαγές με τον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο τους ιατρούς, οι οποίοι θα θελήσουν να αξιοποιήσουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο επιστρέφοντας χρήματα τα οποία δε θα έπρεπε να έχουν πάρει» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θα είμαστε δίκαιοι αλλά αυστηροί και οι νόμοι θα εφαρμόζονται, επισήμανε και είπε ότι οι γιατροί που κρίνονται ύποπτοι, πρώτα θα ελεγχθούν από το ΣΕΕΥΠ και το ΣΔΟΕ και εφόσον προκύψουν στοιχεία», μετά αυτά πάνε στον εισαγγελέα και τους ιατρικούς συλλόγους.

«Είναι γιατροί, οι οποίοι έχουν βρεθεί έξω από τις νόρμες των υπολοίπων συναδέλφων τους κατά πολύ μεγάλη διαφορά, με διάφορα κριτήρια που τα συζητήσαμε εδώ. Εμείς, όσους ξεφεύγουν από τους μέσους όρους, θα τους ελέγχουμε κατά προτεραιότητα. Για όσους προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία, τότε προχωράμε στην περαιτέρω διαδικασία. Σε αυτή τη φάση, θα ελεγχθούν πενήντα και είναι πράγματι καθ’ οδόν προς το ΣΔΟΕ» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ.Πατούλης παρενέβη ακούγοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας λέγοντας : «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία σαφέστατα να δείχνουν ενοχή και παρακαλούμε προς κάθε κατεύθυνση σε αυτή τη δύσκολη εποχή να λέμε ποιος φταίει, γιατί φταίει και τότε να δημοσιοποιούμε ονόματα και διευθύνσεις. Διαφορετικά διαπομπεύεται όλος ο κλάδος, κάτι το οποίο δεν είναι στην πρόθεση κανενός. Θεωρούμε αυτονόητο τον έλεγχο που αναφέρει ο κ. υπουργός, αλλά ονόματα μόνο όταν υπάρχει ενοχή».

Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ τονίζουν πάντως ότι, στους 60.000 γιατρούς, λιγότεροι από 100 ελέγχονται και μόνον για 11 έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα των γενοσήμων φαρμάκων και ο υπουργός Υγείας έκανε αναφορά στον εθνικό στόχο, για να φτάσουμε στο 60% στη διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα.

«Θέλουμε τον Έλληνα γιατρό σύμμαχο, γιατί αυτός είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης για τους ασθενείς» κατέληξε.

Ο κ. Πατούλης, στη συνέχεια, δήλωσε: «Το ζητούμενο είναι φθηνό και ποιοτικά εγγυημένο φάρμακο. Είναι σίγουρο ότι αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να την κάνουμε ενωτικά όλοι μας. Αυτό, όμως, δε μπορεί να γίνει μέσα από μία διαπόμπευση ενός κλάδου και για αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις για τις τελευταίες δημοσιοποιήσεις. Μας ικανοποιεί η εμπιστοσύνη που έχει στον Έλληνα ιατρό ο υπουργός. Από εκεί και πέρα, όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη θεραπεία και να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στους κανόνες που η Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαθιδρύσει, προσφέροντας ποιοτικότερη υγεία με μικρότερο κόστος».

Αργότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΙΣΑ, ανέφερε:

«Κατά τη συνάντηση δε δόθηκαν στοιχεία ούτε λίστες με ονόματα γιατρών που συμμετείχαν στο «πάρτι υπερσυνταγογράφησης» γιατί ακόμη δεν υπάρχουν. Απέναντι στην καθολική αμαύρωση της αξιοπρέπειας των γιατρών, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης τόνισε ότι ο ιατρικός κόσμος δε θα ανεχθεί άλλο την επικοινωνιακή λάσπη ετών που υποκρύπτει συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος των λειτουργών υγείας, της φήμης τους και της διαπροσωπικής σχέσης τους με τους ασθενείς τους».

«Μετά από επικοινωνία του Προέδρου του ΙΣΑ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, επιβεβαιώθηκε ότι από τους 65.000 γιατρούς που συνταγογραφούν στην Ελλάδα ως πιστοποιημένοι και συμβεβλημένοι, μόνο 11 «τιμωρήθηκαν» για την υπερσυνταγογράφηση το τελευταίο εξάμηνο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από αυτούς τους 11, μόνο σε 1 αφαιρέθηκε το δικαίωμα συνταγογράφησης δια παντός, δηλαδή σε ένα ποσοστό στο 0,0000154%» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο ΙΣΑ επανέλαβε ότι αναμένει ονόματα και διευθύνσεις με πραγματικά στοιχεία για τους ενδεχόμενα παραβάτες γιατρούς, «προκειμένου να τους παραπέμψει στα πειθαρχικά του όργανα, στα πλαίσια μιας εσωτερικής κάθαρσης. Πάντως, μέχρι σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να μας γνωστοποιήσει ούτε ένα όνομα γιατρού μέλους «παραβάτη»».

Η ανακοίνωση πρόσθετε: «Τονίζουμε ότι ζητούμε μεγαλύτερη σοβαρότητα στη διαχείριση των προσπαθειών που κάνει ο Ιατρικός Κόσμος στη χώρα μας».

«Ο ΙΣΑ εμμένει στην πάγια θέση του ότι πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ο ισχύων νόμος ότι κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και καλεί όλους του επαγγελματίες Υγείας να σέβονται τα επιστημονικά όρια που υπαγορεύει η επιστήμη τους, ώστε να υπάρχει μια αγαστή διεπιστημονική συνεργασία προς το Κοινό Όφελος του Ασθενή πολίτη» προσθέτει η ανακοίνωση.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, ο γενικός γραμματέας, Στάθης Τσούκαλος, ο Ταμίας, Φώτης Πατσουράκος, και τα μέλη Σωτήριος Δρίτσας, Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Δατσέρης, Βαγγέλης Ζαφειρίου, Θεόδωρος Πιτσόλης, Παναγιώτης Ψυχάρης και Μάνος Ζαχαριάδης.

Από το υπουργείο Υγείας ήταν εκτός από τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη, η γενική γραμματέας, Χριστίνα Παπανικολάου, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Ευσταθίου, ο σύμβουλος του υπουργού κ. Αυγερινός και στελέχη του υπουργείου και του ΕΟΦ.

«Να δώσει σαφή στοιχεία ο ΕΟΦ»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε τη δήλωση του ΕΟΦ ότι διενεργούνται έλεγχοι για τη διασφάλιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των φαρμάκων, η οποία κοινοποιήθηκε μετά την από 23/8/2013 – ΑΠ 39388 επιστολή του ΙΣΑ με την οποία ζητήθηκαν τα εξής στοιχεία:

  • Πόσους ελέγχους βιοδιαθεσιμότητας, κλινικής αποτελεσματικότητας και / ασφάλειας έχει διεξάγει ο ΕΟΦ πριν την κυκλοφορία έκαστου γενοσήμου στην αγορά το τελευταίο εξάμηνο,
  • Πόσους ελέγχους έχει διεξάγει για έκαστο γενόσημο μετά την κυκλοφορία του καθώς επίσης και τις μελέτες σταθερότητας των συγκεκριμένων φαρμάκων σε βάθος χρόνου.
  • Ποιο είναι το ποσοστό της συμπλήρωσης του δελτίου φαρμακοεπαγρύπνησης και τι στοιχεία έχουν προσκομιστεί από τους γιατρούς.
  • Ποιες είναι οι παρενέργειες, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στις διάφορες φαρμακευτικές ουσίες που κυκλοφορούν το τελευταίο εξάμηνο.
  • Πόσο έχει επηρεασθεί η δημόσια υγεία, εξαιτίας της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης χορήγησης σκευασμάτων από φαρμακοποιούς άνευ ιατρικής συνταγής μη ιατρούς.
  • Ποιο το ποσοστό και τα συγκριτικά στοιχεία των ελέγχων που έχει διεξάγει ο ΕΟΦ σε σχέση με αυτούς που έχουν διεξαχθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ΙΣΑ ζητά ενημέρωση για τα παραπάνω ζητήματα και καλεί τον ΕΟΦ να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1. Σε ποια εργοστάσια έγιναν έλεγχοι, ποιες ημερομηνίες την τελευταία 5ετία και σε ποια σκευάσματα; Ποια αποτελέσματα είχαν;

2. Σε ποια φαρμακεία και σε ποιες φαρμακαποθήκες έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, πόσοι ήταν αυτοί, σε ποια δείγματα με ποιο LOT και ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;