«Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967 όταν το κομμουνιστικό κόμμα νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα την θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό» είπε χαρακτηριστικά στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος με αφορμή τις πράξεις ιεροσυλίας στις οποίες προχώρησαν την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013 ομάδες ταραχοποιών που αντιδρούν στην λειτουργία Ιερού Ναού στη περιοχή Πρεμετή. Για ένα γεγονός που ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας έκανε λόγο ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βεβηλώνουν τους Ναούς μας τον 21ο αιώνα. Σε αυτήν την Ευρώπη της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Χαρακτηριστική του πνεύματος στο οποίο μίλησε ο κ. Αναστάσιος είναι η έκκληση για αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα που απηύθυνε στους πιστούς όλης της Αλβανίας, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έγιναν μάρτυρες μιας πρωτοφανούς βιαιότητας. Διερωτώμενος μάλιστα ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να γυρίσουν την Αλβανία σε άλλες εποχές τόνισε πως: «Αν κάποιοι από εμάς τους ορθοδόξους (κάτι το οποίο δεν μπορούσε να περάσει καν από το μυαλό μας) έπαιρνε το κοράνι ενός τζαμιού και το πετούσε στο φορτηγό δεν θα γινόταν επανάσταση; Δικαιως! Κι εμάς μας λένε γιατί διαμαρτυρόμαστε; Βεβαίως διαμαρτυρόμαστε».
Κλείνοντας το κήρυγμά του στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κάλεσε την Κυβέρνηση της χώρας, να τηρήσει την συμφωνία μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και Κυβέρνησης για επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων της, κάτι το οποίο από τον Ιανουάριο του 2009 αποτελεί νόμο του αλβανικού κράτους. «Δεν μπορεί μια ομάδα «φουσκωμένων» φορώντας μαύρες μπλούζες να επιβάλει τον δικό της νόμο» είπε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται και να προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία.
Τεταμένη η κατάσταση στην Πρεμετή
Εντωμεταξύ, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή, όπου εκατοντάδες ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης συγκρούστηκαν σήμερα, Δευτέρα 19 Αυγούστου, με τις δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας που ήταν παρατεταγμένες έξω από το ναό των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον οποίο και είχαν καταλάβει με βίαιο τρόπο. Οι δυνάμεις εστάλησαν την Παρασκευή από τον Δήμο, προς εκτέλεση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επιστροφή του κτιρίου της εκκλησίας στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο χώρος τους ανήκει και πως πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ «αυτή την ώρα, οι πιστοί βρίσκονται εντός της εκκλησίας».
Αναφερόμενος στις διαρκείς δοκιμασίες που υπέστη ο ναός από την ίδρυσή του τον 17ο αιώνα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, αποκάλυψε ότι η αλβανική κυβέρνησε αναγνώρισε πως το πολιτιστικό κέντρο έχει χτιστεί επάνω στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου και το 1998 αποφάσισε να παραδώσει το κτίριο στον ορθόδοξο κλήρο έναντι συγκεκριμένης αμοιβής προς το κράτος για τις σχετικές επενδύσεις που αφορούσαν τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο. Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής που δεν θέλουν την εκκλησία άσκησαν έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.
Βανδαλισμοί και πράξεις ιεροσυλίας με εντολή του Δήμου
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το απόσπασμα ανακοίνωσης της Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου για τα όσα συνέβησαν στην Πρεμετή την περασμένη Παρασκευή. «Όλη η Εκκλησία μας βρίσκεται στο πλευρό των πιστών της Ενορίας των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πρεμετή και διαμαρτύρεται διότι σήμερα με τρόπο βάρβαρο κτυπήθηκαν οι ιερείς της πόλεως αυτής, παρεμποδίστηκαν με βίαιο τρόπο οι πιστοί να εισέλθουν στο Ναό τους και να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, αρπάχτηκαν αντικείμενα αυτού του ναού με πρόσχημα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων οι οποίες ωστόσο έχουν παραγραφεί, συνέβησαν πράξεις ιεροσυλίας καθώς βάνδαλοι έβαλαν χέρι επί ιερών εικόνων, λατρευτικών σκευών κλπ. δυνάμεις σκοτεινές επικαλούμενες δήθεν δικονομικές διαδικασίες στην ουσία επιδιώκουν να απομακρύνουν βίαια τους, πιστούς απ’ τους λατρευτικούς τους χώρους και τα ιερά κτίσματα».
Στην ανακοίνωση γίνεται μάλιστα αναφορά σε ομάδες παραστρατιωτικών, οι οποίοι με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής και με πρόσχημα ότι δήθεν εκτελούν κάποια δικαστική απόφαση, «άσκησαν ποικιλόμορφη βία εις βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετής».
Καταδίκη από το ΥΠΕΞ
«Μας προκαλούν βαθειά ανησυχία πληροφορίες για βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα, σήμερα, στην πόλη Πρεμετή, στον ιερό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου» ανέφερε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κούτρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «H βίαιη απομάκρυνση κληρικών, η σφράγιση του ιερού Ναού, την επομένη μάλιστα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, καθώς και η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε νομικού ισχυρισμού» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η Πρεσβεία και οι Προξενικές Αρχές της χώρας μας στην Αλβανία έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα.
Βίντεο με την ένταση που επικράτησε έξω από τον Ιερό Ναό: