«Η Αστυνοµία αδυνατεί να διασφαλίσει συνθήκες που να διασφαλίζουν τα θεµελιώδη δικαιώµατα των κρατουµένων, διότι οι χώροι αστυνοµικής κράτησης αλλοδαπών έχουν µεταβληθεί σε ιδιότυπες φυλακές, δεδοµένου του µεγάλου και συνεχώς διογκούµενου αριθµού κρατουµένων που κρατούνται για πολλούς µήνες». Aυτό επισημαίνει σε έκθεση του ο Συνήγορος του Πολίτη μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών στην Αµυγδαλέζα (Σεπτέµβριος 2012 και Μάρτιος 2013) και στην Κόρινθο (Οκτώβριος 2012, καθώς και τα κρατητήρια της ∆ιεύθυνσης Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα (Οκτώβριος 2012).

Στην έκθεση με τίτλο «Επισηµάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών» υπογραμμίζεται πως τις διαπιστώσεις από τις επισκέψεις τις μετέφερε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας να ληφθεί µέριµνα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και τον εξορθολογισµό της διαχείρισης των µικτών ροών µετανάστευσης και ασύλου.
Όπως αναφέρεται η ΕΛ.ΑΣ. ανταποκρίθηκε εγγράφως αναφέροντας αναλυτικά «τις προσπάθειές της για τη βελτίωση των συνθηκών στα συγκεκριµένα κέντρα κράτησης (Κόρινθος, Αµυγδαλέζα, Π.Ράλλη) αλλά και γενικότερα για την καλύτερη οργάνωση του συστήµατος διοικητικής κράτησης και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών».
Επίσης τονίζεται πως ο Συνήγορος στο απαντητικό του έγγραφο προς την ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει τη διενέργεια Ε∆Ε για τον θάνατο κρατουµένου στην Κόρινθο που φέρεται να µη µετήχθη στο νοσοκοµείο εγκαίρως. Επίσης, επιφυλάχθηκε να επανέλθει στο σοβαρό ζήτηµα της κράτησης σε αστυνοµικά τµήµατα ποινικών κρατουµένων, καθώς επίσης και στα προβλήµατα που έχουν ανακύψει στον χειρισµό των αιτήσεων ασύλου που έχουν κατατεθεί πριν την έναρξη λειτουργίας της νέας Υπηρεσίας Ασύλου.
Στην έκθεση αναγράφεται επιπλέον πως οι πρόσφατες ταραχές στην Αµυγδαλέζα «επιβεβαιώνουν δυστυχώς την επισήµανση της Ανεξάρτητης Αρχής ότι η διοικητική κράτηση πρέπει να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο χρονικά µέτρο εν όψει απέλασης/αποµάκρυνσης αντί για τον γενικευµένο και σοβαρό περιορισµό της προσωπικής ελευθερίας αλλοδαπών µε αβέβαιο χρόνο λήξης, που στην πράξη αποτελεί σήµερα τον κανόνα».